Waarom maar 1architect nemen als je er 19 zou kunnen hebben? In hotel Silken Puerta America Madrid lieten ze een heel aantal ontwerpers hun creativiteit botvieren. En wij gingen natuurlijk eens piepen. De kleurige gevel met opvallende liften aan de buitenkant was boeiend maar het interieur deed ons met open mond staan. Absoluut een fascinerend project en een fijne verwennerij voor design- en architectuurliefhebbers. Maar genoeg getalmd. Jullie willen toch zeker een paar van die kamers zien? Want een designbelevenis is hotel Silken Puerta America zeker!
Inhoud
Een kamer kiezen
Ik boekte zoals gewoonlijk on line. Toen we in het hotel aankwamen, voelden we ons wel wat geïntimideerd door het internationale, niet ongefortuneerde publiek, dat vooral bestond uit busladingen welgestelde Japanners. 😉
Bij de strak vormgegeven receptie (John Pawson) werden we heel vriendelijk en voorkomend ontvangen.
We mochten, in functie van onze prijsklasse, via foto’s op een tablet kiezen welke kamer we wilden. MOEILIJK! Uiteindelijk werd het de kamer met het ronde bed van Israëlisch designer Ron Arad. De organische vormen en de industriële materialen leken ons wel wat.
Het interieur
Een piccolo begeleidde ons naar de 7de verdieping. Onmiddellijk maakten we kennis met de spectaculaire glazen liften. Die hangen, als futuristische kevers, aan de buitenkant tegen het hotel. Omdat ik toch een ietsiepietsie last heb van hoogtevrees, was het even wennen.
Het concept
De liftknopjes maakten het concept meteen duidelijk.
Iedere verdieping is anders en is ontworpen door een vaak wereldberoemde designer. Volgens de officiële beschrijving is het gebouw…“a space that invites people to dream – a neverbeen- attempted-before project that has brought together nineteen of the top architecture and design studios in the world from thirteen different countries. Originality, luxury, innovation and formal freedom define a hotel that awakens its guests’ senses. Each of the floors showcases a different concept in hotel rooms. All play with different materials, colors and shapes to create spaces that bring together the best in avant-garde design and architecture, where creativity and the freedom to develop each of the spaces has been the hallmark.”
Hotelketen Silken wilde een ‘uniek’ hotel creëren waarin verschillende visies op architectuur, design en kunst werden samengebracht. Op die manier wil dit hotel ook in de vormgeving gasten van verschillende nationaliteiten en culturen samenbrengen en een ontmoetingsplek zijn voor creativiteit in diverse domeinen.
Als we uit de lift stappen op “planta 7”, merken we direct dat Ron Arad het geheel naar zijn hand heeft gezet met een overvloed aan golvende lijnen en industriële materialen.
Rond meubilair
En dan zijn we bij de kamer:
Hoe verrassend is de verkenning van onze overnachtingsplek! Het arsenaal aan hightech-gadgets en de hypermoderne vormgeving zorgen ervoor dat we ons in één of andere James Bond-film wanen. ; )
Andere verdieping, andere ontwerper
Nadat we alle knopjes en geheime kastjes uitgeprobeerd hebben,verkennen we de rest van het hotel.
Een speeltuin voor designliefhebbers!
Alle verdiepingen hebben eenzelfde structuur, met een centrale lobby die uitgeeft op de liftkooi. Enkele voorbeeldjes?
Ja, je raadt het al…We waren zo nieuwsgierig dat we als kleine kinderen met de lift alle verdiepingen af dweilden – het waren er 13! – en in elke lobby de sfeer gingen opsnuiven. En, vooraleer je enige plaatsvervangende schaamte gaat voelen, … we waren niet de enigen! Het hotel maakt echt het kind in jezelf wakker ! 😉
Aansluitend op de lobby bij de lift, zie je telkens een lange gang met kamers aan beide kanten. Alles, van de vloerbekleding tot de typografie van de kamernummers, is telkens door één ontwerper onder handen genomen. En op elke verdieping ziet de gang er anders uit. Soms lijkt het alsof je in één of ander spaceship bent terechtgekomen, op andere momenten krijg je dan weer meer de sfeer van een traditioneel pluchen luxepaleis.
Elke architect/designer kreeg de ruimte om zichzelf, zijn werk, zijn cultuur en visie op de wereld te tonen.
Ik zou er geen bezwaar tegen gehad hebben om ook alle kamers te bezoeken, maar dat vonden we uiteindelijk toch wat overdreven. Ik hield me dus in en we bezochten alleen de ‘openbare ‘ ruimten.
Op het dak
Zo exploreerden we ook de skywalk en de bar op de topfloor (Jean Nouvel).
En daarna het restaurant op het gelijkvloers met de buitenruimte:
De ontwerpers
Silken Puerta América gaat er prat op exclusief en avantgardistisch design te tonen van een heleboel grote en wereldberoemde namen. En inderdaad, het zijn niet de minsten:
- Jean Nouvel (°1945)- de man achter o.m. het Institut du Monde Arabe in Parijs, de Torre Agbar in Barcelona,…
- Kathryn Findlay, (°1953-2014) werkte nog mee aan het Olympic Games kunstwerk van Anish Kapoor in Londen
- Norman Foster ((°1935) die in Londen zijn hartje ophaalde met de Millennium Bridge, de ‘Gherkin’, de City Hall, maar ook elders duidelijk zijn stempel zette (van de Reichtstag in Berlijn tot ontwerpen in Japan, Kazachstan en de Verenigde Arabische Emiraten)
- de betreurde Hadid (°1950- 2) – de Brits-Irakese architecte die bekend staat om haar zinnelijke lijnenspel en fluïde vormen
- de Brit David Chipperfield (°1953)
- Plasma Studio met Eva Castro e.a., met indrukwekkend geometrische ontwerpen
- John Pawson (°1949),minimalistisch Brits designer
- Christian Liaigre (°1943), Frans interieurontwerper
- Ron Arad (°1951 ) bekend van de Tom Vac Chair
- Marc Newson (°1963), Australiër die succes boekt met zijn biomorfische ontwerpen
- Richard Gluckman (°1948)
- Arata Isozaki (°1931)
- Javier Mariscal (°1950) & Fernando Salas
Ligging
Het Puerta América ligt aan de Avenida de América, in de moderne wijk Chamartin, ten Noorden van het centrum. Het is 5 minuten lopen van de exclusieve wijk Salamanca en ongeveer 30 minuten van de Paseo de la Castellana en het voetbalstadion Bernabéu. De onmiddellijke buurt leek ons minder interessant dan het echte centrum van Madrid. Maar er is gelukkig een gratis shuttle die je naar het centrum of naar de luchthaven Barajas voert.
Arena en stierengevechten
Vlakbij is er ook het metrostation Cartagena. Heel praktisch, want zo ben je heel snel bij de Plaza de Toros de Las Ventas. Daar wilde ik graag de arena van de stierengevechten bezoeken.
We mochten het gebouw echter niet binnen omdat er op dat moment …een stierengevecht doorging. Bleek dat er die maand elke dag stierengevechten werden georganiseerd. En ik die dacht dat dit alleen nog een zeldzame oude traditie was!
Niets is minder waar! Toen we enige tijd later de massa toeschouwers naar buiten zagen stromen, merkten we pas hoe zeer dit nog leeft in Spanje. Of althans in Madrid. Massa’s mensen, van jong tot heel oud, hadden hun avondje uit gehad. Net alsof er een voetbalwedstrijd was doorgegaan. Het was een heksentoer om daarna nog een plaatsje op één van de vele terrasjes te vinden!
Weer een beetje wijzer en met een stevig gevulde maag (na het verorberen van een tamelijk ongezonde hoeveelheid tapas), rolden we terug naar ons hotel. Me gusta! 😉