Uit-tip: waarom je naar het Designmuseum in Gent moet

De Leie in Gent

Gent is een stad met 1001 geweldige must-see’s. Maar een plek die in die overvloed nogal eens vergeten wordt, is het Designmuseum. Middenin het stadcentrum, nabij het Gravensteen.

Vier redenen voor een bezoek aan het Designmuseum:

  • het gebouw: een prachtig 18de-eeuws stadspaleis, het ‘Hôtel de Coninck’ (Jan Breydelstraat)
  • de grootte: het is een museum op mensenmaat
  • de vaste collectie:  met o.a. Belgische art nouveau en art deco met objecten en interieurs van Henry van de Velde, Victor Horta, Paul Hankar, Gustave Serrurier-Bovy, Philippe Wolfers en Albert Van huffel. Daarnaast ook een heel aantal objecten van het Italiaans postmodernisme en hedendaags internationaal design van sterontwerpers als Philippe Starck, Ron Arad en Shiro Kuramata.
  • de tijdelijke expo’s: bijvoorbeeld de triënnales
Designmuseum Gent
Maarten Van Severen, de iconische .03- stoel voor Vitra

Triënnale voor vormgeving

In maart 2017 organiseerde het Gentse Designmuseum de 8ste Triënnale voor vormgeving . Het thema was ‘Hands on Design’. Helemaal actueel, want ambacht en vakmanschap zijn opnieuw ‘in’. Een aantal oude technieken zijn langzaamaan verdwenen door de industrialisatie en de technologische ontwikkelingen.

Oude technieken weer in

Heel wat jonge designers nemen het ambacht echter zelf terug op. En ontwikkelen passende technieken om hun ideeën vorm te geven. Of ze werken nauw samen met makers en bedrijven. Daarover gaat deze expo.Zo ontwikkelde David Huycke bijvoorbeeld zelf de techniek om deze uitgepuurde zilveren vaasjes te maken. Er zijn in België namelijk geen bedrijven meer die nog edelsmeedwerk produceren.

gent_designmuseum-49
Edelsmeedwerk van David Huycke: zoektocht naar natuurlijke elegantie, eenvoud en ambachtelijke perfectie

Vandaag een beeldverslagje van mijn bezoek aan ‘Hands on Design’. Eerst even binnenkijken in het oudste deel van het museum, daarna naar het in 1992 nieuw aangebouwde deel.

Confrontatie van oud en nieuw in het 18de eeuwse pand

Opvallend en indrukwekkend vond ik de combinatie van ultramodern design met de oude stijlvolle 18de-eeuwse vertrekken. De muren van de kamers zijn nog bespannen met glanzende zijde en brokaat. De kroonluchters en spiegels schitteren. Onder onze voeten kraakt de prachtige oude parket. En de enkelglasruiten …herinneren ons aan de kou buiten :).

En middenin die oude glorie: plots de ‘Mutation Series’-sofa van Maarten De Ceulaer  of de iconische How High the Moon-sofa van de betreurde Shiro Kuramata. Of een stoel uit gerecycleerde metaalstukjes. Of gebreide kunstvezellampen en een tafel gemaakt van boeken… Bevreemdend. Grappig. Soms op het randje. Maar meestal erg boeiende combinaties!

Designmuseum in Gent

Designmuseum Gent

De nieuwe vleugel van het Designmuseum

Deze nieuwe vleugel is achterin bijgebouwd. Er zijn drie verdiepingen voor extra collectiepresentaties en thematische tentoonstellingen. Het gebouw is helderwit en licht.

Ik herken onderweg twee bekroonde ontwerpen van de van de Velde Awards 2016 : de Squid raambedekking en het bekroonde statafeltje.

En dan is er een massa aan prachtige, bevreemdende en originele ontwerpen. Met videofilmpjes over het maakproces. Met materialen, ontwerpen, plannen of gereedschappen uit de ateliers. Te veel om op te noemen en te beschrijven. Gewoon dus enkele sfeerbeelden. Voor wie het gemist heeft. Of ideeën wil opdoen.

gent_designmuseum-41cr
prachtige tafel van Dirk Wijnants voor Extremis
gehaakte lampen
gebreide lampen voor binnen en buiten, van Monsieur Tricot

Makers en ambacht

De gebreide lampen van de kunstenaar wiens moeder een brei-atelier had, het delicate porselein van Piet Stockmans, de designtas van het ambachtelijk schoenenbedrijf Ambiorix, de vacuüm getrokken multiplex, de reuzegrote maar vederlichte kano… het zijn zovele voorbeelden van ingenieus ‘maker’-schap. Met evenveel prachtige verhalen eraan verbonden. Van proberen en mislukken, van koppig zijn en volhouden, van toeval, pech en geluk. Intrigerend!

stoel van Ron Arad
een klassieker van Ron Arad
breekbaar porselein
ambachtelijk porselein: elk stuk is uniek
gent_designmuseum-92
en er mag al eens een grapje tussen zitten…

En helemaal op de bovenste verdieping zien we nog het werk van een oude bekende:

Drankje en hapje

Daarna hebben we REUZEhonger. We reppen ons naar de binnenplaats voor het pop-up eetcafé ‘Hands on Gaston’.

Toch maar onthouden, dit adresje in Gent. Voor een regenachtige namiddag?

Lees ook:

– 5 fijne lunchadresjes in Gent

– een bezoek aan art deco-villa Empain

– het prachtige museum Voorlinden in Wassenaar

5x architecturaal genieten van het Guggenheim in New York

ossenoograam in Gent

10 thoughts on “Uit-tip: waarom je naar het Designmuseum in Gent moet

Altijd fijn om je reactie te lezen: