Dries Van Noten Inspirations in MoMu Antwerpen

De Antwerpse Zes …Wie kent België’s mode-trots niet? Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester,Walter Van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk Van Saene en Marina Yee zetten in de jaren tachtig de Vlaamse mode internationaal op de kaart.

En voor één van hen heb ik een speciaal boontje :

xl_logo_dries_van_noten_2

Na de uitstap naar Paul Smith in Hasselt, besloot ik ook de expo Inspirations in het Momu in Antwerpen te bezoeken.

driesvannotenJPG (13)

driesvannotenJPG (14)

Een collega had de tentoonstelling vorig jaar in het Parijse museum Les Arts Décoratifs al gezien. Dit museum werkte in 2014 nauw samen met Van Noten zelf, om de tentoonstelling te creëren. Op acht maanden tijd  kregen ze 160.000 bezoekers over de vloer.

Maar wat wil je, als zelfs Michèle Obama Van Noten draagt? Op de site van Het Laatste Nieuws , Elle en De Standaard vind je een aantal fantastische beelden van de creaties tijdens een bezoek aan India  en Japan!

Dries Van Noten Inspirations

Zoals de titel het zegt, is deze expo niet zozeer een retrospectieve – een overzicht- van het werk van Van Noten. Het is eerder de bedoeling om ‘in zijn hoofd te kijken’, en een idee te geven van zijn creatieproces en zijn artistieke inspiratiebronnen zoals Picasso, Rothko en Klein.

Ondanks het feit dat dit een ‘intimistisch’ portret genoemd wordt, vond ik de expo toch stukken afstandelijker dan die van Paul Smith in Hasselt. Wat intellectueler ook. Anderzijds was het fantastisch om de links tussen de diverse kunstenaars en het werk van Van Noten toegelicht te zien.

Scenografie

De presentatie gebeurde in verschillende donkere ruimtes, maar alle mogelijke media werden gebruikt om kledij en inspirerende kunstwerken te presenteren. Het leek ook wel of er elk moment een optreden op een catwalk zou doorgaan.

driesvannotenJPG (10)

Je herkent onmiddellijk de typische rijke stoffen en de gedurfde combinaties van uiteenlopende vormen, patronen en kleuren. Ik was ook onder de indruk van het minutieuze handwerk dat in de video’s getoond werd. Geen wonder dat je een goedgevulde portemonnee moet hebben om iets van Van Noten te kunnen kopen.

Hieronder zie je een paar sfeerbeelden ( jammer genoeg tablet-kwaliteit, foto-apparaat was thuisgebleven 🙁  ).

driesvannotenJPG (7)

driesvannotenJPG (5)

driesvannotenJPG (12)

Franse eretitel

Sinds deze zomer mag Dries Van Noten zich ook Officier de l’Ordre des Arts et Lettres noemen, een titel die het Franse ministerie van Cultuur geeft aan personen die hebben bijgedragen aan de verrijking van de kunsten of de literatuur. De huldiging in het (prachtige) Parijse Institut du Monde Arabe ging door een dag nadat Van Noten zijn mannencollectie voor de zomer 2016 had voorgesteld. Jack Lang, voormalig minister van Cultuur en nu directeur van het instituut, loofde de ontwerper onder meer voor zijn ‘artistieke perfectie’.
driesvannotenofficier
foto instagram Dries Van Noten

Nog maar enkele Belgen kregen een eretitel van deze ‘Orde’: Paul Delvaux, Axelle Red, Anne Teresa De Keersmaeker, Jean-Pierre en Luc Dardenne, Alain Platel, Gerard Mortier en José Van Dam.

Ondanks het feit dat Van Noten de ‘Slow Fashion’ vertegenwoordigt (geen bekende campagnegezichten, geen advertenties en ‘slechts’ vier collecties per jaar) is hij erin geslaagd om in een zwaar competitieve sector toch bij de top te behoren. Wereldwijd krijgt hij waardering, bewondering en erkenning. Daar mogen we beslist trots op zijn.

Geen wonder dat zijn winkel in de Nationalestraat in Antwerpen een klein paleisje is. 😉 

driesvannotenmodepaleisEsmeé Helder
foto Esmée Helder

 

 

 

2 thoughts on “Dries Van Noten Inspirations in MoMu Antwerpen

Altijd fijn om je reactie te lezen: