Een bezoek aan Great Dixter in Northiam (Rye, UK)

I couldn’t design a garden. I just go along and carp. (Christopher Lloyd)

Een tijdje geleden kon je hier iets lezen over ons bezoek aan Sissinghurst Gardens. Maar wie  zoals ik een hart voor tuinen/tuinieren heeft, maakt na Sissinghurst met veel plezier een ommetje langs Rye. Om daar het voormalige familiedomein van tuinier en tuinboekenauteur Christopher Lloyd  (1921-2006) te verkennen. Vooruit dus, hup naar Great Dixter, in Kent!

Een bezoek aan Great Dixter in Kent

Eerste indruk

Bij aankomst zijn we onmiddellijk gecharmeerd door de natuurlijke, nonchalante en laid-back look van de tuin.  Hier wordt niet elk plukje onkruid meticuleus weggeharkt. Kan het dan toch, een mooie tuin, zonder perfectionisme? 😉  Al moet gezegd dat Christopher Lloyd himself onkruid wieden nog niet zo’n afschuwelijke klus vond: “Many gardeners will agree that hand-weeding is not the terrible drudgery that it is often made out to be. Some people find in it a kind of soothing monotony. It leaves their minds free to develop the plot for their next novel or to perfect the brilliant repartee with which they should have encountered a relative’s latest example of unreasonableness.”
Christopher Lloyd, The Well-Tempered Garden    🙂

Anderzijds mag het duidelijk zijn dat er hier een hele ploeg aan het werk is om alles onder controle te houden.

Kent--Great-Dixter176web
een vijgenboom in the Sunk garden

Vormsnoei overal

En in vorm te houden…Wie tevoren het woord ’topiary’ niet kende, kan er zich nu beslist iets bij voorstellen!

Een bezoek aan Great Dixter in Kent
ongelooflijke vormsnoei

De vormsnoei van de taxussen dateert al van 1912, toen Lloyds vader het domein kocht en de tuin door Edwin Lutyens liet aanleggen. Het is een hele klus om dit formele stukje tuin in orde te houden. Van augustus tot november moeten ze snoeien om dit karweitje geklaard te krijgen.

…en borders

Maar naast de formele stukken zijn er ook lossere bloemenborders en gemengde borders, met bomen, bollen, struiken, vasteplanten door elkaar. En er zijn ook ‘wilde’ boomgaardgazons en weiden met schapen. Engelser kan het niet. Maar anderzijds was Lloyd ook eigenzinnig genoeg om van de platgetreden (tuin)paden af te wijken en bijvoorbeeld de typische rozentuin (‘saaie bloemen’) te vervangen door een tuin met exotische planten. Consternatie alom in de Engelse gardeners’ world!

De tuinman als plantenencyclopedie

En er staan ook nergens naamplaatjes bij de planten. Lloyd’s visie was dat je hemzelf of de tuinmannen maar moest aanspreken als je meer wilde weten over een bepaalde plant. En zo gebeurt het nu nog.  Persoonlijk en natuurlijk, al is het soms wat minder efficiënt: zelfs bij een beperkt aantal tuinbezoekers is het aanschuiven geblazen.

Een bezoek aan Great Dixter in Kent

Historisch vakwerkhuis

Great Dixter is echter niet alleen een tuin, maar het is ook een prachtig 16de eeuwse huis dat in 1910 in het naburige Benenden werd afgebroken en steen voor steen terug werd opgebouwd. Je kan het interieur en Lloyd’s werkkamer bezichtigen. Heel sfeervol en indrukwekkend!

 

Een bezoek aan Great Dixter in Kent
prachtig vakwerkhuis van Great Dixter

Een bezoek aan Great Dixter in Kent

Door één van de raampjes zie ik  de typische daken van de Kentse oasthouses, de hopschuren die je ook bij Sissinghurst ziet.

Een bezoek aan Great Dixter in Kent
Kents Oasthouses

Als we tenslotte bij de kleine nursery aankomen, is het onmogelijk om de knip op de portemonnee te houden… Er reizen een heel aantal Great Dixter -kwekelingen mee naar België! Tot onze verrassing worden we zelfs verder geholpen door een Belg die na zijn stage is gaan deel uitmaken van het vaste team dat de tuin nu voor de trust beheert.

Een bezoek aan Great Dixter in Kent
massief middeleeuws vakwerkhuis
Kent-Great-Dixter188web
speelse borders

Een bezoek aan Great Dixter in Kent

En natuurlijk konden we niet anders dan eindigen met een eenvoudige maar smakelijke afternoon tea aan één van de houten tafels bij de kwekerij! Great!

Ook leuk om te lezen:

8 thoughts on “Een bezoek aan Great Dixter in Northiam (Rye, UK)

  1. Bodiam Castle en Battle heb ik wel bezocht (dus ik was echt dicht in de buurt!), maar er zijn zo veel bezienswaardigheden in dat gebied! Scotny Castle en Penshurst staan ook nog op het to-see lijstje, voor een volgende keer…

  2. Mooie foto’s! Prachtige tuin, en het huis is ook al zo mooi. Ik was in de buurt maar mijn reisgezelschap vond één tuin wel genoeg, helaas. Als ik dit zie moet ik toch echt een keer terug!

    1. Doen! (Stap voor stap is beter dan een overdosis 😉 )
      Je kan ook combineren met een bezoekje aan Bodiam Castle (historische waterburcht) of Battle (bij Hastings) met prachtig cultureel-historisch erfgoed. Of met (een stuk westelijker) het natuurgebied van de ‘Seven Sisters’ aan de kust. En er zijn nog tuinen in de buurt…;-)

Altijd fijn om je reactie te lezen: