Een heerlijk weekendje in Cascaïs (Portugal)

Soms moet je al eens iets geks doen. Zoals opeens een weekendje Portugal boeken. Even ertussenuit. Naar het kuststadje Cascaïs bijvoorbeeld, vlakbij Lissabon.

weekend- cascaïs - portugal

Bovendien kwam onze oudste zoon uit Amerika overgevlogen om in Cascaïs mee te doen aan de Iron Man 70.3 (1.9km zwemmen, 90km fietsen en 21km lopen).  Is er een betere reden om tijdens het weekend naar Portugal af te zakken? En Cascaïs te ontdekken? Want ook zonder Iron Man is het een leuk vakantiestadje.

Ligging

Cascaïs vind je ten westen van Lissabon, aan de Atlantische oceaan. Het leunt aan tegen Estoril en andere kleine stadjes die zich als een lint langs het water uitstrekken. Ook de Portugese koninklijke familie kwam in dit voormalige vissersdorpje met vakantie. Populair is het dus wel. Met mooie zandstranden en een lieflijk haventje.  Vanop de hoger gelegen heuvels heb je een uniek uitzicht over de baai. Vooral ’s ochtends en bij valavond is het uitzicht vijf sterren waard!

"<yoastmark

weekend- cascaïs - portugal

Wij waren er begin september. Ondanks het internationaal event van de triathlon was het er toch vrij rustig. Ideaal om even te ontspannen in de baai bij de vuurtoren.

weekend- cascaïs - portugal

Zeker doen in Cascaïs

 • in de eerste plaats: genieten van zon en zee bij de fijne zandstranden zoals het Praia da Ribeira in het centrum, het Praia da Reinha of Praia da Duquesa (klinkt allemaal heel voornaam!). Of de ruwe golven trotseren bij de surfstranden zoals Praia da Guincho.
 • verder: heerlijk relax door het stadje slenteren, kleine vissershuisjes of rijkelijke herenwoningen spotten, het fort bij de haven bewonderen

weekend- cascaïs - portugal

 • een fiets huren en langs de oceaan naar de Boca do Inferno fietsen (nieuwe fietspaden). Onderweg de vuurtoren van Santa Marta bezoeken

Historisch optrekje

 • het museum van de Condes de Castro Guimaraes binnengaan

Dit kleurig kasteeltje van de graven van Guimaraes (1900) is op zich al de moeite waard. De stijl is overdadig neo-Manuelijns. Maar ik ontdekte er ongelooflijk mooie tegeltjes en een sfeervolle Moorse binnenplaats. Het leek wel of ik plots in een riad in Marrakesh neerstreek.

historisch landgoed
weekend- cascaïs - portugal
Cascaïs

Bij het paleisje hoorde een uitgestrekte tuin die nu een openbaar park is : het Marechal Carmona Park. Ouders en peuters exploreren er een mini-zoo, er is een bibliotheekje  en je vindt er heerlijk schaduwrijke verkoeling onder de mooie bomen en struiken.

Cultuur

 • Er is ook nog een biezonder kunstmuseum : het museum van Paula Rego

De architectuur van Eduardo Souto Moura vond ik heel knap: erg strak en opvallend. Sterk contrast wel met het historische stadscentrum. De collectie zelf hebben we niet gezien. Te weinig tijd. En het werk van Paula Rego is niet echt mijn ding, alhoewel ik de invloeden van Bacon, Freud en Picasso wel kan appreciëren. Voor de liefhebbers dus. En gratis.

weekend- cascaïs - portugal

Lekkere adresjes

Er zijn massa’s toeristenrestaurantjes in de enkele autovrije straten in het centrum. De Rua Alfonso Sanchez is de place to be voor wie de innerlijke mens wil versterken.

Deze drie plekjes kan ik zeker aanraden:

Terrazza Cascais: hippe plek in het centrum met goede basisgerechten, maar in de zomer is het terras bloedheet – zelfs op een zonnige dag in september zit je beter binnen. In tegenstelling tot andere plekken in Portugal spreekt bijna iedereen hier Engels. En zelfs Coca-Cola doet mee aan citymarketing voor Cascais. Supervriendelijk personeel en snelle bediening.

-het terrasrestaurant van The Albatroz Hotel (Reserva da Villa) : mooi gelegen, sjiek restaurant in een historisch pand vlakbij het strand. Zeker eens binnengaan om het biezondere interieur te zien: alles is er blauw! De sfeer is er wat formeler, maar het eten is er over-heerlijk. Steak en vis zijn perfect klaargemaakt. En als de maan schijnt, heeft het terras iets magisch.

Santini: het beste ijs van de wereld (volgens de Portugezen) in de schattigste witrode potjes – geproefd en goedgekeurd!

Uitstapjes

Cascais is relatief klein. Voor wie niet graag op blote voeten door het rulle zand loopt of zijn dagen liggend doorbrengt: er zijn nog een boel andere leuke dingen in de buurt.  Een paar voorbeelden?

 • met de trein naar Belem of Lissabon : goedkoop, heel vlot (een halfuurtje) en je beleeft een mooie rit langs het water. Ga aan de rechterkant zitten (richting Lissabon), zodat je de twee bruggen over de Taag kan zien.
 • met de auto de bergen in naar Sintra: bevreemdende en biezondere plek, met een klooster en opvallende paleizen in felle kleuren(UNESCO-werelderfgoed en dus ook een populaire klassieker). Sigrid van My Travel Secret gidst je!
 • conditietraining in het 100m-bad op Praia Grande in Cabo da Roca. Het zwembad is gevuld met zout water uit de oceaan!

Een weekendje Cascais is beslist te kort.

Hier wil ik zeker nog eens naartoe. Echt. Of in mijn dromen :).

Fijn weekend nog!

 

Lees ook andere tips voor Portugal:

weekend- cascaïs - portugal

 

0 thoughts on “Een heerlijk weekendje in Cascaïs (Portugal)

 1. Zijn er ook ooit een weekendje geweest – teambuilding met het werk, zot hé. In een sjiek hotel met infinity pool. Zou daar heel graag eens naar terugkeren maar helaas nogal NIET voor mijn portemonnee 🙂 Van daaruit zijn we een dagje naar Lissabon geweest. Maar inderdaad een weekendje is zeer zeker te kort!

  1. Het is een echt badstadje, maar het heeft toch ook enkele leuke troeven! Portugal heeft erg mooie kusten. En het leven is er ook goedkoop. Altijd mooi meegenomen!

   1. Deze zomer hebben we de kusten al mogen bewonderen van Portugal..Portugal is een mooi land !

   2. Wij hebben het ook nog maar een paar jaar geleden ontdekt. Tevoren gingen we heel vaak naar Italië. Maar dat hebben we ondertussen al flink doorkruist, dus tijd om iets anders te doen!

  1. O Porto is zalig! Het sprak mij meer aan dan Lissabon. Heel mooi gelegen op de hellingen van de Douro, prachtige vergezichten, leuke stad, stukje strand en fietspaden langs de rivier, massa’s cultuur (o.a. Serralvez Villa en museum, Concertzaal, mooie kerkjes,…) en … portohuizen natuurlijk! Check gerust mijn berichtjes over Porto.

 2. Dat ziet er zalig uit! Ik ben al blij dat er vandaag wat meer zon is want ik werd behoorlijk neerslachtig van het slechte weer.

 3. Je boft maar zo begin september… terwijl wij hier wegspoelen in koude nattigheid. Het is jullie van harte gegund.
  Een knappe prestatie van jullie zoon!
  Ja, Portugal staat ook nog op ons verlanglijstje.
  Genoten van deze zonovergoten impressie.

Altijd fijn om je reactie te lezen: