Een heerlijke dag in Leuven. Of twee.

Dichtbij is ook mooi.  De fijne highlights van je eigen stad zie je soms niet meer. Toch zou ik wel weten hoe je een heerlijke dag  in Leuven doorbrengt! Enkele tips. Voor wie deze supergezellige en historische stad wil proeven.

Een fijne dag in Leuven: ochtend

 • Start bij het begin: bezichtig het stadssymbool, het prachtige gotische Stadhuis

Geniet ondertussen op de Grote Markt van de prachtige oude gevels en van het gerestaureerde Tafelrond (nu restaurant The Fourth). Wip binnen in de imposante Sint-Pieterskerk zonder torenspits, bewonder er de Sacramentstoren (de kerk in de kerk) en het werk van Dirk Bouts. Terug buiten werp je nog een blik op de vergulde Jacquemart, die de klok slaat boven de zij-ingang van de kerk.

Hieronder zie je hoe de Sint-Pieterskerk er zou uitgezien hebben als de fundamenten de spits hadden kunnen dragen:


Trakteer jezelf op een cappucino in de hippe bar Louis of het sfeervolle Moorinneke ertegenover.

Leuven Stadhuis

 • Bewonder unieke architectuur

Oud of nieuw? Voor de historische lakenhallen sla je de Naamsestraat in. Daar huist in nummer 63 het rectoraat van de bijna 700 jaar oude Katholieke Universiteit van Leuven (kortweg KUL). Ertegenover, op de hoek met de Standonckstraat, liet Thomas More 501 jaar geleden de eerste exemplaren van zijn Utopia drukken. Jammer genoeg bleef er van het pand niets over. Op verschillende plekken langs de Naamsestraat vind je nog heel wat colleges en gebouwen van de universiteit.

Zoek je moderne architectuur? Volg dan de Muntstraat, neem het doorsteekje via huisbrouwerij Domus en ga naar het ultramoderne M museum van Stéphane Beel. ’s Zomers is er hier een rooftopbar van waaruit je een prachtig zicht hebt op de stad. Ideaal voor leuke snapshots!

Je spot vanop het museumdak ook de wereldberoemde Centrale Universiteitsbibliotheek. Heropgebouwd na de oorlog met Amerikaanse financiële steun. En op het plein ervoor springt de doorboorde kever van Jan Fabre in het oog. Gruwelijk of mooi cadeau van de universiteit aan de stad?

het imposante silhouet van de universiteitsbibliotheek van Leuven

Beklim de toren voor een nog duizelingwekkender uitzicht. Of noteer in je agenda op welke zomerse vrijdagavond je hier komt genieten van een beiaardconcert!

Middag

Voor wie nu al honger heeft: kies voor een snelle lunch bij Sticks&Bowls of voor het overheerlijke Italiaanse slow food van Rossi. Boterhammen in een leuk broodzakje of brooddoos krijg je op het terras bij De Werf op het Hogeschoolplein,  tesamen met een dekentje tegen de kou. Of wandel voor nog meer keuze naar de rist eetplekken in de Muntstraat. Vergeet de ijsjes van het Galetje niet- de wachtrij toont je waar je moet zijn.

Zak af naar de Bondgenotenlaan en naar de Diestsestraat. Verstopt tussen de drukke winkelgevels spot je de oude gevel van Henri van de Velde’s technische school, nu de Bib Leuven Tweebronnen. Bewonder op de bovenverdieping de reusachtige houtskooltekening van Rinus Van de Velde!

 • Kuier rond op de lokale markt

Elke vrijdag is de Bondgenotenlaan/ het Ladeuzeplein the place to be voor wie graag verse producten van lokale handelaars koopt. Keuze te over! Maar zorg dat je er voor de middag bent, ’s namiddags wordt er – letterlijk en figuurlijk – opgekraamd.

Tip: op diezelfde Bondgenotenlaan, bij het station, vind je een leuk cadeautje voor de thuisblijvers: de heerlijke artisanale chocolade van Bittersweet,.

Namiddag

Elke zaterdag is er een brocantemarkt op het Mathieu de Layensplein. Tussen het snuisteren door wip je even binnen bij TV-kok Jeroen Meus voor een hippe hotdog. De naam betaal je natuurlijk mee. Update 2021: ondertussen is Würst overgenomen door een andere eigenaar.

Leuven 7 hoeken

Tip: één keer per jaar, op de eerste maandag van september, wordt Leuven helemaal bezet door marktkramers tijdens de jaarmarkt. Erg druk, maar een belevenis! Zeker omdat er in de vroege ochtend ook nog heel wat dieren worden verkocht (koeien, paarden, schapen,…). Ook al daalt het aantal boeren in de omgeving jaar na jaar.

Leuven Jaarmarkt

 • Rust uit op een terrasje en proef de vele lokale bieren aan de Langste Toog van Europa (de Oude Markt)

 • Nog wat energie over? Dwaal rond in de pittoreske steegjes en ga shoppen in de Mechelsestraat.

Check de eeuwenoude gevels en de trendy kwaliteitswinkels: ambachtelijke kaas bij Elsen, verse vis van bij De Walvis, designkleren bij Profiel, prachtige boeketten bij Mirthe, … Voor een kop koffie met dat ietsje meer schuif je aan bij Koffie Onan in de Parijsstraat. Een Spritz Aperol drink je op het verwarmde terras bij Zoff. Of je gaat een potje schaken bij de Optimist.

Leuven mechelsestraat

 • Wandel langs de Lei nog even naar de Dijleterrassen en ontfutsel een Leuvenaar de legende van Fiere Margriet.

Leuven Dijleterrassen Fiere Margriet
Fiere Margriet drijft … naast de Dijle

Avond

 • Sluit de dag af met een streepje cultuur in het trendy OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten).

Vraag of je op de bovenverdieping de rotonde van dit voormalig douanegebouw mag zien. En bewonder vanaf het dakterras de oud-industriële Vaartkom.

Snoep nog iets zoets in het gezellige Entrepot Café of kaart lekker na bij een wijntje. (Bourgondiërs slaan Opek over en haasten zich spoorslags naar het verfijnde Zappaz in de Balk van Beel.)

Leuven OPEK

Je ziet het: voor je het weet is de dag om!

En dan hebben we het nog niet gehad over street art of over verborgen parkjes, over het Klein en het Groot Begijnhof, over de historische ‘wonderen’ van Leuven, over een proeverij bij AB-Inbev of Chateau Meerdael, over de creatieve opkomende sites zoals Hal 5 en de Vaartkom, over de abdijen en kastelen rond Leuven. Of over de fiets- en wandelroutes in natuurgebieden zoals Heverleebos, Meerdaalwoud, de Doode Bemde…

Dus hou het niet bij één dag. Maak er maar twee van.

Leuven is eeuwenoud

maar

SPRINGLEVEND :)!

Lees ook: 

Leuven Tafelrond en Stadhuis

21 thoughts on “Een heerlijke dag in Leuven. Of twee.

 1. Leuven, zo een van die plekken waar ik ook zo graag een keertje kom. Nog veel te ontdekken dat ik niet kende…tot ik jouw bericht hier las. Merci voor de leuke en nuttige tips.

 2. Dit blog ga ik bewaren. Leuven staat bovenaan de lijst om te bezoeken. Als ik dit lees dan moet je er bijna een week naartoe om alles te bekijken?
  Maar eerst nog naar Londen in mei.

   1. Blijf ik ook doen. Maar als we naar Leuven willen dan denk ik, ‘waar heb ik dat ook alweer gelezen’ Kan het dan nooit meer terug vinden en baal,ik als een stekker.
    Nu heb ik een apart mapje in mijn mail voor tips uitjes. Kan ik het snel terug vinden en weet ik ook gelijk van wie het was.
    Ik blijf volgen hoor. ??

Altijd fijn om je reactie te lezen: