Een juweeltje: natuurpark Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

Waar in de Everglades in Florida maak je de mooiste natuurfoto’s? Eén van de prachtigste plekken vond ik het minder bekende natuurpark Corkscrew Swamp Sanctuary, Het meest spectaculair zijn natuurlijk de alligators die je er kan spotten. Maar zowel fauna als flora zijn er zo rijk, dat natuurliefhebbers hier volop aan hun trekken komen. En al snel enkele honderden foto’s op de teller hebben staan…;)

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Waar ligt Corkscrew Swamp Sanctuary?

Je vindt dit (relatief) kleine natuurreservaat even ten noorden van Naples, aan de prachtige westkust (Gulfcoast) van Forida. Het is vooral bekend om zijn eeuwenoude, reusachtige cypressen. Zij zijn bedreigd, door de mens …en door de orkanen. Enkele kale cypressen zijn wel 600 jaar oud. Zij zagen Columbus nog aan komen varen!

Vanwaar komt de naam van het reservaat?

De eerste pioniers noemden dit moerassige natuurgebied naar de grillig meanderende rivier die erdoor liep, de Corkscrew River. Tegenwoordig heet die de ‘Imperial River’. Beetje jammer: als je ‘Kurketrekker rivier’ hoort, weet je onmiddellijk hoe je je de loop van de rivier moet voorstellen :).

Wat valt er te beleven?

In dit geweldige natuurgebied is er een boardwalk-wandeling van slechts 2.5 mile (ong. 4 km). Maar je doet er gemakkelijk drie uur over. Niet omdat ze zo vermoeiend is. Maar er is zo veel te zien! Wij waren er bij het einde van het winterseizoen, dus er stond nog niet zo veel water. (Lees : er waren nog niet zo veel muggen). En een voordeel: alle dieren komen samen bij de poelen en plassen die er op dat moment zijn. In de hete, natte zomerperiode zitten ze overal verspreid. Voor slangen en alligators was het nu bovendien het paarseizoen.

Dit is het parcours van het vlonderpad:

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Bij de ingang van het reservaat

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
Even checken welke dieren er al gespot zijn vandaag.

Op het bord bij de ingang zie je welke dieren er al opgemerkt zijn die dag: ooievaars, lepelaars, reigers, arenden, haviken, slangen, spechten,…

Rijke variatie

De wandeling langs het vlonderpad is erg gevarieerd. Zoals je op de kaart ziet, loop je langs palmwouden, ceder- en cypressenbossen, door natte graslanden, prairies, langs poelen en plassen. De Everglades werden door de Indianen de ‘River of Grass’ genoemd. Prachtig beeld. Want overal is er water in dit laaggelegen gebied. In de zomer, het natte seizoen, is dat nog duidelijker zichtbaar.

Begin 20ste eeuw waren er initatieven om Florida helemaal droog te leggen en te ontginnen, maar al snel werd duidelijk dat op die manier een heel waardevolle en unieke biotoop verloren zou gaan. Suikerrietplantages bedreigden het gebied in het noorden en de uitbreiding van Miami deed hetzelfde in het zuiden. Sinds de jaren ’90 van vorige eeuw lijkt de strijd om de Everglades ten goede gekeerd.

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Het vlonderparcours is goed uitgedacht: in het begin wandel je vooral door erg uiteenlopende landschappen. Daardoor merk je ook de grote diversiteit aan bomen en planten op. Onderweg staan er hier en daar bordjes met wat verhelderende uitleg. Zo begin je aandachtiger en anders te kijken, zelfs naar de kleinste plantjes of dieren. Plots zie je veel meer. Wat we zoal ontdekten?

Flora

  •  luchtplanten die op de bomen groeien bijv.  Tillandsia en wilde orchideeën
  • een wurgvijg die een reuzeceder in zijn greep hield
  • vreemdsoortige ‘kniewortels’ van kale cypressen – het is nog onduidelijk wat hun functie is
  • wilde irissen, aronskelken en zo veel andere kleurige bloemen
Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
Tillandsia

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
de stevige omarming van een wurgvijg

Fauna

Terwijl we vol bewondering naar de planten kijken, zien we tussenin ook allerlei dieren opduiken:

  • een roodschouderhavik eet een slang op
  • gekko’s kruipen over takken en boomstammen
  • een bonte specht hamert in een boom
  • onze weg kruist letterlijk die van een kleine slang (gelukkig heb ik een langebroek aan!)

Daarna komen we voorbij grote waterplassen, verstopt tussen de wortels van de kale cypressen. Daar spotten we een massa vogels en ook, steels opdoemend, een aantal alligators. Gelukkig staan we op de boardwalk! Het lijkt wel alsof we in een National Geographic-docu zitten. Naast, boven, voor en achter ons vliegen, rusten, zwemmen, eten vogels of andere dieren.

Een overweldigende weelde !

Eindeloze ontdekkingen:

  • reigers en ooievaars strijken neer vanuit de hoogte
  • een visarend cirkelt boven het wuivende gras
  • pelikanen zweven sierlijk over de poelen
  • een dood ottertje ligt onder de vlonder te rotten
  • slangenhalsvogels spreiden de vleugels om te drogen in de zon
  • een visarend voedert kleintjes in het nest
  • roze lepelaars zitten te dutten
  • twee zwarte slangen zijn verstrengeld in een paardans
  • een mannetjesalligator zwemt waakzaam rond zijn vrouwtje om concurrenten uit de buurt te houden,…

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
Een kleine gekko die een rode keel opzet als hij zich boos maakt
Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
En plots ontdek je overal leven …
Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
Hey buddy!
Florida Corkscrew Swamp
rechts zie je een witte Ygrette met sluierstaart
Florida Corkscrew Swamp
klein voorgerechtje?

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

De witte Ygrette heeft prachtige staartveren – en dat werd bijna zijn dood eind 19de eeuw toen de hoeden van alle Europese dames versierd werden met die sluierpluimen!
twee zwarte slangen hebben elkaar gevonden 🙂

Florida Corkscrew Swamp Sanctuary

de Anhinga (Indiaans voor ‘speerwerper’) of slangenvogel,die met een bek scherp als een speer het water in duikt voor een maaltje
Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
langzaam rijst er iets op uit het water
Florida Corkscrew Swamp Sanctuary
enkele pelikanen en roze lepelaars doen een dutje
drijvende waterhyacinten verbergen de poel

Florida Corkscrew Swamp

Je merkt het: dit tochtje van 4 km is echt paradijselijk. Onderweg ontmoetten we verschillende andere bezoekers, maar iedereen doet zijn best om zo stil mogelijk te bewegen. Om de dieren niet op te schrikken, worden gsm’s uit gezet. Verrekijkers en fotocamera’s zijn hier de populairste accessoires. Iedereen wijst elkaar zwijgend aan waar er iets te zien is. Parkgidsen lopen langs het parcours om op vraag wat uitleg te geven of om aan te duiden welk dier plots ergens opgedoken is. Op het einde van de tocht is er een stukje afgesloten: te veel schade door orkaan Irma. Maar dat kan ons niet deren. Want wij maakten één van de prachtigste natuurwandelingen ooit.

Meer natuur in Florida?  In Key Largo ontmoetten we lamantijnen en ook Sanibel Island is iets voor natuurfans.  Lees ook over onze andere niet-te-missen belevenissen in Florida. 

Of check:

 

26 thoughts on “Een juweeltje: natuurpark Corkscrew Swamp Sanctuary in Florida

    1. Was een fijne verrassing! Ik had gehoopt op een paar alligators en verder vooral speciale planten zoals Tillandsia, de kale cypressen en de wurgvijg, maar we zagen veel meer. Een aanrader! (Ofwel waren we er net op het juiste moment)

  1. Ik had nog nooit van dit park gehoord, maar wat ziet het er leuk uit! Zo’n boardwalk zou echt mijn ding zijn. Gewoon lekker lopen en genieten. Plus veel foto’s maken 🙂

  2. Prachtig! Ik heb er ook gewandeld in de maand september van 2015. Eén van de mooiste wandelingen die ik ooit gemaakt heb. Op het einde zagen wij wasberen, echt een unieke ervaring!

    1. O ja! Een wasbeer hebben wij ook gezien , was ik al bijna vergeten, maar hij vluchtte snel weg tussen de struiken. Geen groepje, zoals jij. En geen tijd voor een foto. Maar wat een belevenis,hè!

  3. Wat een ongelofelijk mooi gebied! Ik hou er altijd heel erg van om de natuur in te gaan en dieren te zien. Het liefst natuurlijk dieren die we hier in Nederland niet zien!

    1. Dan is dit echt iets voor jou. We waren zo onder de indruk van de prachtige natuur die we van heel dichtbij konden meemaken. Waar heb jij de fijnste natuurobservaties kunnen doen tot nu toe?

  4. Ik weet niet of het dit park was of een ander park met vlonders in de Everglades, maar ik ben me daar wild geschrokken. Ergens in een bocht lag een krokodil op een maaltje te wachten. En laat hij nou net op het moment dat ik voorbij kom omhoog springen. Haha…ik krijg er nog de schrik van in mijn benen als ik eraan terug denk.

    1. Unieke ervaring, zeggen ze dan ;)… Ik kan het me helemaal voorstellen. Die alligators en krokodillen komen zo steels naderbij in het water. En ze kunnen ook razendsnel lopen. Het is dus altijd uitkijken geblazen. Maar op die vlonder voelde ik me wel vrij veilig. Later hebben we alligators bij een poel langs de kant van de weg gezien, en toen er eentje bewoog, was ik wel blij om in de auto te kunnen springen :)!

  5. Wat een geweldige plek om zoveel moois wat de natuur te bieden heeft te ontdekken. Ik ben zelf in Bolivia diep de jungle in geweest en heb daar prachtige natuur en heel veel bijzondere dieren gezien. Zou het graag nog eens doen!

    1. Ongelooflijk dat die zo maar vlakbij zitten. Wat een rijkdom! Ik kan me voorstellen dat dit in de jungle nog specialer moet geweest zijn. Hoe lang ben je in Bolivia geweest?

  6. Prachtig (is inderdaad alsof je in een National Geographic docu zit) maar zou zelf ook erg inzitten met die muggen (ik ben ook altijd de uitverkorene, zelfs wanneer ik smeer met Deet).

  7. Wauw, Prachtig! De foto’s met water hebben allemaal wel iets weg van de Amazona’s, dat ziet er ook ongeveer zo uit. Maar de foto’s met de loopbruggen hebben dan weer een veel meer noord-Amerikaanse / Europese vegetatie

  8. Mooie foto’s zeg! Afgelopen jaar maakte ik voor het eerst kennis met de VS (het zuidwesten) en ben inmiddels verkocht. Het lijkt me mooi om ook eens de andere kant van het land te ontdekken!

    1. ??Gelukkig viel dat goed mee. En we hadden onze voorzorgen genomen ook, natuurlijk. Want als er iemand het uitverkoren hapje voor muggen is, dan lijk ik dat wel te zijn. Ben altijd de eerste met muggenbeten.

Altijd fijn om je reactie te lezen: