Een ‘piratenschip’ uit de 17de eeuw in het Vasamuseum te Stockholm. En nog meer tips voor Djurgården.

Vorige week hadden we een korte gezinsreünie in Stockholm. Het was tegelijkertijd ook ons eerste bezoek aan de stad. En de eilanden. Want Stockholm is gebouwd op 14 eilanden die allemaal een andere sfeer uitstralen. Super !

stockholm-213

Vandaag een verslagje over ons bezoek aan het eiland Djurgården. Dit is het groenste eiland in het centrum van Stockholm. Tot het einde van de 18de eeuw was dit eiland exclusief koninklijk jachtterrein. Afgezet met hekken. Maar nu is het er heerlijk om te wandelen en te fietsen.

stockholm_djurgardan-4
Vanop de kaai van Strand Vägen wandelen we over de brug naar Djurgarden

Of om het best bewaarde 17de-eeuwse schip ter wereld, de Vasa, te bekijken. En dat lieten we ons geen twee keer zeggen!

Al van ver zie je het museum. De muren zijn gewoon rond de restanten van het schip gebouwd!

Er komen meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar naar het Vasamuseet, maar als je in de voormiddag gaat, is het niet te druk. Een audiogids hoef je niet te huren: via een link laad je alle verhalen gewoon op met je tablet of smartphone. Info op maat dus.

En het reusachtige, rijk gedecoreerde oorlogsschip uit 1628 is ronduit in-druk-wekkend. Het doet me denken aan de schepen uit ‘Pirates of the Carribean’. Maar die zijn waarschijnlijk eerder geïnspireerd door het Vasaschip dan omgekeerd :).

Het schip dat in 1628 zonk, werd in 1956 gevonden en in het museum kom je te weten op welke manier het – na 3 eeuwen – is bovengehaald. En met welke technieken men het probeert te conserveren.  Meer dan 95% van het schip is bewaard gebleven! En ook menselijke skeletten en gebruiksvoorwerpen zijn in heel goede staat teruggevonden. Dat kwam vooral doordat het water niet zo zout was op de plek waar het schip zonk. Daardoor kon o.a. de scheepsworm er niet gedijen. Geluk bij een ongeluk dus.

Maar nog boeiender zijn de weetjes over de mensen die samen met het schip gezonken zijn. Multidisciplinaire teams en forensische onderzoekers slaagden erin om buiten geslacht en leeftijd ook uit te vinden wat de sociale situatie en de fysieke gezondheidstoestand van deze ongelukkigen was. Er zijn zelfs gelaatsreconstructies gemaakt.

stockholm_djurgardan-146

De Vasa was één van de sterkste schepen van haar tijd. Het schip werd gebouwd in opdracht van koning Gustaaf II Adolf. Dat duurde ongeveer twee jaar. De Hollandse scheepsbouwer Henrik Hybertsson had de leiding. In totaal werkten vierhonderd mensen eraan mee. Er werden geen nauwkeurige plannen getekend, maar wel verhoudingstabellen gebruikt. Alle kennis zat in het hoofd van ervaren ambachtslui. De koning(!) nam de belangrijke eindbeslissingen.

Hij zag de Vasa als een interessant pr-middel, het moest dus een groot schip met weelderig houtsnijwerk in schitterende kleuren worden.

Hij besliste tijdens de bouw dat er meer boordkannonnen moesten komen dan oorspronkelijk voorzien (64 in totaal). Daardoor klopten de verhoudingen van het schip niet meer en zou het minder stabiel worden. Maar niemand durfde het de koning te zeggen. Met als gevolg: bij de tewaterlating maakte de Vasa na twee windstoten slagzij en daarna zonk het schip snel.

Er zijn heel veel verschillende aspecten van het schip, de scheepsbouw, de periode, die belicht worden in het museum. Je kan zelf ervaren hoe het is om in het kraaienest te staan, er zijn films en maquettes, vitrines waar je je ogen uitkijkt en de hele tijd loop je op verschillende verdiepingen naast het indrukwekkende schip rond. Prachtig gedaan!

stockholm_djurgardan-166
familieportretje als herinnering 🙂

Bijzonder leuk. Natuurlijk is er op Djurgården nog meer te beleven.

Enkele tips:

 • ga lekker lunchen in Blå Porten
 • bezoek het Nordiska Museet
 • of het Bokrijk van Zweden:Skansen, openluchtmuseum
 • of het waterpretpark Gröna Lund (1883)
 • voor de kinderen is er  Astrid Lindgrens park Junibacken,
 • drink koffie bij Rosendals Trädgård
 • neem de veerboot naar Skeppsholmen

  Djurgården en zeker het Vasa Museum waren voor ons een hele leuke kennismaking met Stockholm. Zeker niet overslaan als je in de buurt bent!

  Töt de völgende kör!;)

  stockholm_djurgardan-blaporten-181

 

Please follow and like us:

Altijd fijn om je reactie te lezen: