Een snelle hap in Brussel?

UPDATE september 2020: Afgelopen zondag waren we in hartje Brussel. En we ontdekten er een verrassende nieuwe eetplek: foodhal Wolf. Hoog tijd dus om dit lijstje met fijne eettentjes wat aan te vullen. Een update voor al wie op zoek is naar een lekkere snelle hap in Brussel!

       

Altijd moeilijk immers om in een stad die je niet helemaal kent, een plek te kiezen voor een snack. Want het aanbod is ruim genoeg. Te ruim zelfs. Dankzij een paar Brusselminnende vriendinnen smulde ik in deze drie eetgelegenheden van de verse hapjes.  Ik offerde me op als proefkonijn.  Allemaal voor jullie natuurlijk! 🙂

Deze slideshow vereist JavaScript.

1.Wolf 

Het klinkt al hongerig… voor wie in sprookjes gelooft. Maar de oorsprong van de naam van deze markthal is iets prozaïscher: je vindt de eetplek immers  op de Wolvengracht in Brussel. En voor de trouwe spaarders onder ons klinkt dit adres misschien wel vertrouwd in de oren, want huisde de ASLK daar niet? Klopt helemaal: deze spiksplinternieuwe foodhall vind je in de voormalige lokettenzaal van de Algemene Spaar en Lijfrente Kas. (Te ontdekken via het vervaagde opschrift net onder de dakrand van de voorgevel.)

Ik had nog niet van Wolf gehoord – maar wie ben ik :)? Een goed excuus hiervoor is in elk geval dat de markthal vrij recent, in december 2019, opende. Niet onder een goed gesternte, want even daarna zaten we met z’n allen in onze bubbel natuurlijk. Dankzij het vermaledijde virus.

Ik was in elk geval super-nieuwsgierig toen ik op de stoep stond. Naar het interieur, naar wat er te beleven en te proeven valt. De nonchalante eters op de stoep, de hapjes in de originele ge-ëmailleerde schaaltjes en het pijltje ‘biomarkt’ lokten me naar binnen. Daar keek ik gebiologeerd (what’s in a name) naar … het plafond –  een eyecatcher met al dat glas en die lampen! De hal is reusachtig (geen nadeel in deze tijden), maar oogt best gezellig met zijn centrale toog en boho-interieur. Deed me heel erg denken aan de foodhall van Arnhem en een beetje aan de Vleeshalle in Mechelen. Centraal is er een grote bar waar je je drankje haalt en daarrond vind je de ene eetstand naast de andere. Opvallend was ook de speelse signalisatie en de getekende kaart. Herinneringen aan Villa Augustus in Dordrecht borrelden bij me op.

Check ook die schattige glazen 🙂

Keuzestress

Wat het eten betreft: hier vindt iedereen wel iets. Je hebt zo veel keuze: liever Thaïs, Vietnamees, Italiaans  of ambachtelijke Dierendonckburgers ? Ik wandelde twee keer de hele zaal rond voor ik kon kiezen. En ik was niet de enige! Ik ontdekte ook nog een zusje van “Knees to Chin”(Vlaamsesteenweg)  waar ik vorig jaar superlekkere lenterolletjes kocht. Even twijfelen. Maar al snel ging ik voor Syrisch: ik proefde een typische tannour :een luchtig plat brood dat met allerlei heerlijkheden wordt gevuld en opgerold. Het resultaat zag er misschien niet uit, maar het smaakte wel lekker! Nog even getwijfeld of ik daarna bij de chocolatier of de “Gauffres& Waffles” zou langsgaan, maar ‘vreetzakske’ is voorlopig nog niet my middle name – al twijfelen sommigen daar ondertussen misschien wel aan.

Origineel tegenover andere foodhalls is wel dat Wolf ook een biomarkt huisvest, en een kleine eigen brouwerij.  Genoeg redenen dus om nog eens terug te gaan. Hier eten is alvast geen straf.  En het interieur heeft hier en daar wel iets van … een sprookje.

Wolf Food Market Wolvengracht 50 Brussel

de huisbrouwerij

2. Bia Mara

Wie op de Kiekenmarkt in Brussel rondkuiert, merkt direct dit leuke pand op. Niet breed, zeker niet in vergelijking met de foodhall hierboven, maar de inrichting is trendy en uitnodigend. Niet verwonderlijk als je een Londense design studio inhuurt om deze klus te klaren. Een massa gezellige lampjes en houten meubilair compenseren de strakke vormgeving met beton en metaal. De prints op de muur lijken wel graffiti. Een knipoog naar de stad.

snelle hap brussel

snelle hap brussel

Wat eet je hier? Fish&chips! Niet in krantenpapier gewikkeld, maar in luxe-uitvoering. Een concept ingevoerd door twee Dubliners.

Een beetje zoals Jeroen Meus met zijn Würst de hamburgers naar een ander niveau tilde. Maar het moet gezegd: origineel en lekker! De vis is supervers. En je kiest zelf de soort en hoe hij ‘afgewerkt’ is. Ik nam een afwerking met panko, maar je kan ook voor tempura gaan. De vis wordt opgediend met uit de kluiten gewassen ‘chips’, een sausje naar keuze, en eventueel een bijgerechtje. Voor wie geen visliefhebber is, is er ook kip. Of een vegetarische schotel. Maar eigenlijk gaat het hier om vis. De naam ‘Bia Mara’ verraadt dit al. Het is Iers voor ‘seafood’.

Check ook de fijne bakjes waarin het eten wordt geserveerd! Uitgekiende vormgeving!

snelle hap brussel

snelle hap brussel

Als je hier een plekje wil, moet je er wel vroeg bij zijn. Zowel ’s middags als ’s avonds.Want je kan niet reserveren. Wie eerst komt, eerst maalt. Wij hadden hier om 18u een plaatsje. Drie kwartier later zat alles vol.

Het streetfoodrestaurant is zo’n succes dat er ondertussen een zaak in Antwerpen is geopend. En nog een tweede fish&chips in Brussel. In Elsene. Op het Londenplein, bij de Dublinstraat. Kan geen toeval zijn 🙂

Bia Mara Brussels Kiekenmarkt 41 Brussel

3. Tarte Julie

Een tip van een vroegere collega en vriendin. Tarte Julie is een ideaal adresje voor een snelle én lekkere hap. Je vindt de eetgelegenheid op de E. Jacqmainlaan 56, iets meer richting Noordstation.

En zeg nu zelf: als je dit interieur ziet, dan heb je toch onmiddellijk zin om hier een poosje te blijven?

snelle hap brussel

snelle hap in Brussel

tartes de julie

Absoluut gezelligheid troef. En vriendelijke service. Iedereen wordt hartelijk begroet. Voertaal is Frans, maar als ze hoort dat ik Nederlands spreek, maakt de gastvrouw onmiddellijk de switch. Het menu is ook tweetalig.

Wat eet je hier? Ook nu verklaart de naam van de zaak veel: hier gaat het om taarten. Hartige en zoete. Je kiest de quiche van je voorkeur bij de toonbank.  Want daar zie je een keur aan lekkere versbereide taarten! Originele combinaties ook. Met heel veel groentjes. Ik genoot van een heerlijke quiche Peperoni!

Of je kan ook voor een gezonde maaltijdsalade gaan. En je raadt het al: Julie staat ook bekend als vegetarische lunchplek.

Een website hebben ze nog niet, maar wel een facebookpagina. Wie de zaak wil uitproberen, gaat natuurlijk onmiddellijk voor ’the real thing’.

snelle hap in Brussel

snelle hap in Brussel

De quicheporties mochten wat mij betreft wel wat groter zijn. Ik heb altijd een gezonde honger.

Maar geen nood. Er zijn ook nog zoete taarten. De rodevruchtenmeringuetaart zou een aanrader zijn, maar zelf ging ik voor de citroentaart. Over-heerlijk.

Zeker in combinatie met een lekkere cappuccino.

En een leuke babbel !

tartes de julie

En als je dan bij het afrekenen nog een chocotoff gepresenteerd krijgt, ben ik helemaal tevreden!

Tarte Julie Emile Jacqmainlaan 56, 1000 Brussel

Brussel zit nog niet in mijn binnenzak, maar deze adresjes heb ik in elk geval al uitgetest. Benieuwd wat jullie ervan vinden!

Tot gauw!

Ook fijn om te lezen:

15 thoughts on “Een snelle hap in Brussel?

  1. Ja hoor! Een aanrader! Het liefst heb ik natuurlijk de twee: het oog wil ook wat 🙂
   (Ik vond je bericht nu pas, zat bij de spam – maar hierbij rechtgezet ;))

 1. Dit mocht ik niet lezen of bekijken voor het slapengaan… het water loopt me uit de mond… maar ik mag nu niks meer sneukelen van mijzelf.
  En Brussel, ja, zo gezellig in deze periode…

   1. Ik snoep niet meer… ik eet al meer dan anderhalf jaar geen koekjes of snoep. Enkel een stuk donkere chocolade dagelijks. Mijn problematische cholesterolwaarden, waarvoor ik al tien jaar medicatie nam, is er ontzettend door verbeterd. In die zin dat ik zelfs geen medicatie moet nemen. Bij mij werden de suikers echt omgezet in ongezonde vetten. Ik ben ontwend, en hoop het zo te houden omwille van de grote winst, maar desondanks blijft het lastig om al dat lekkers te zien passeren…

   2. Wauw! Respect! Hoe knap dat je dat al zo lang volhoudt en zelfs de suikers ontwend bent! Dat inspireert!

Altijd fijn om je reactie te lezen: