Een snelle hap in Brussel?

Mijn Brussel ik verlies me weer
En loop je straatjes op en neer
ze zijn jouw duizend armen
Hoe vaak liep ik hier toen
Niks om handen, niks te doen
Gewoon mijn tijd wat te verdromen”  (Johan Verminnen, Brussel)

Deze diashow vereist JavaScript.

Voor wie zijn tijd NIET wil verdromen in de Brusselse straatjes en een klein hongertje wil stillen, heb ik vandaag twee fijne tips: Bia Mara en Les Tartes de Julie. Originele plekjes voor een snelle hap. Middenin het centrum van Brussel.

Altijd moeilijk om in een stad die je niet zo goed kent, een plek te kiezen om te gaan eten. Want het aanbod is ruim genoeg. Te ruim zelfs. Dankzij een paar ervaren collega’s smulde ik in deze twee Brusselse eettentjes van de home-made hapjes.  En ik was graag proefkonijn.  Allemaal voor jullie natuurlijk! 🙂

  1. Bia Mara

Wie op de Kiekenmarkt in Brussel rondkuiert, merkt direct dit leuke pand op. Niet breed, maar de inrichting is trendy en uitnodigend. Niet verwonderlijk als je een Londense design studio inhuurt om deze klus te klaren. Een massa gezellige lampjes en houten meubilair compenseren de strakke vormgeving met beton en metaal. De prints op de muur lijken wel graffiti. Een knipoog naar de stad.

mia bara

bia mara

Wat eet je hier? Fish&chips! Niet in krantenpapier gewikkeld, maar in luxe-uitvoering. Een concept ingevoerd door twee Dubliners.

Een beetje zoals Jeroen Meus met zijn Würst de hamburgers naar een ander niveau tilt. Maar het moet gezegd: origineel en lekker! De vis is supervers. En je kiest zelf de soort en hoe hij ‘afgewerkt’ is. Ik nam panko, maar je kan ook voor tempura gaan. De vis wordt opgediend met uit de kluiten gewassen ‘chips’, een sausje naar keuze, en eventueel een bijgerechtje. Voor wie geen visliefhebber is, is er ook kip. Of een vegetarische schotel. Maar eigenlijk gaat het hier om vis. De naam ‘Bia Mara’ verraadt dit al. Het is Iers voor ‘seafood’.

Check ook de fijne bakjes waarin het eten wordt geserveerd! Uitgekiende vormgeving!

mia bara

mia bara

Als je hier een plekje wil, moet je er wel vroeg bij zijn. Zowel ‘s middags als ‘s avonds.Want je kan niet reserveren. Wie eerst komt, eerst maalt. Wij hadden hier om 18u een plaatsje. Drie kwartier later zat alles vol.

Het streetfoodrestaurant is zo’n succes dat er ondertussen een zaak in Antwerpen is geopend. En afgelopen augustus een tweede fish&chips in Brussel. In Elsene. Op het Londenplein, bij de Dublinstraat. Kan geen toeval zijn 🙂

2.   Tarte Julie

Hier lunchte ik met een ex-collega en vriendin. Een ideaal adresje voor een snelle én lekkere hap. Gelegen op de E. Jacqmainlaan 56, iets meer richting Noordstation.

En zeg nu zelf: als je dit interieur ziet, heb je toch onmiddellijk zin om hier een poosje te blijven?

tartes de julie

tartes de julie

tartes de julie

Absoluut gezelligheid troef. En vriendelijke service. Iedereen wordt hartelijk begroet. Voertaal is Frans, maar als ze hoort dat ik Nederlands spreek, maakt de gastvrouw onmiddellijk de switch. Het menu is ook tweetalig.

Wat eet je hier? Ook nu verklaart de naam van de zaak veel: hier gaat het om taarten. Hartige en zoete. Je kiest de quiche van je voorkeur bij de toonbank.  Want daar zie je een keur aan lekkere versbereide taarten! Originele combinaties ook. Met heel veel groentjes. Ik genoot van een heerlijke quiche Peperoni!

Of je kan ook voor een gezonde maaltijdsalade gaan. En je raadt het al: Julie staat ook bekend als vegetarische lunchplek.

Een website hebben ze nog niet, maar wel een facebookpagina. Wie de zaak wil uitproberen, gaat natuurlijk onmiddellijk voor ‘the real thing’.

tartes de julie

tartes de julie

De quicheporties mochten wat mij betreft wel wat groter zijn. Ik heb altijd een gezonde honger.

Maar geen nood. Er zijn ook nog zoete taarten. De rodevruchtenmeringuetaart zou een aanrader zijn, maar zelf ging ik voor de citroentaart. Over-heerlijk.

Zeker in combinatie met een lekkere cappuccino.

En een leuke babbel !

tartes de julie

En als je dan bij het afrekenen nog een chocotoff gepresenteerd krijgt, ben ik helemaal tevreden!

Brussel zit nog niet in mijn binnenzak, maar deze twee adresjes heb ik in elk geval al uitgetest.

Tot gauw!

Lees ook

-lunchadresjes bij het Katelijneplein in de Dansaertwijk

– Brunchen bij La Fabrique

– 2 nieuwe eetconcepten in Leuven

5 fijne lunchadresjes in Gent

Coffeelabs, verborgen troostvoedselplek in Antwerpen 

 

0 thoughts on “Een snelle hap in Brussel?

  1. Dit mocht ik niet lezen of bekijken voor het slapengaan… het water loopt me uit de mond… maar ik mag nu niks meer sneukelen van mijzelf.
    En Brussel, ja, zo gezellig in deze periode…

      1. Ik snoep niet meer… ik eet al meer dan anderhalf jaar geen koekjes of snoep. Enkel een stuk donkere chocolade dagelijks. Mijn problematische cholesterolwaarden, waarvoor ik al tien jaar medicatie nam, is er ontzettend door verbeterd. In die zin dat ik zelfs geen medicatie moet nemen. Bij mij werden de suikers echt omgezet in ongezonde vetten. Ik ben ontwend, en hoop het zo te houden omwille van de grote winst, maar desondanks blijft het lastig om al dat lekkers te zien passeren…

      2. Wauw! Respect! Hoe knap dat je dat al zo lang volhoudt en zelfs de suikers ontwend bent! Dat inspireert!

Altijd fijn om je reactie te lezen: