Emotion Air: kunst beleven in het Balloon Museum

Kunst voelen en beleven: heerlijk voor kinderen én volwassenen. En al helemaal als het om opblaasbare kunst gaat. Ballonnen dus. In alle vormen, kleuren en materialen. Voeg daar nog klank, beweging en speciale belichting aan toe en je krijgt een ervaring die al je zintuigen prikkelt. Te beleven in het Balloon Museum op de Heizel in Brussel. Daar loopt nog tot 26 januari het fijne evenement  ‘Emotion Air: Art You Can Feel’. Zin om mee van deze opblaaskunst te genieten?

20x opblaaskunst

Bitterkoud is het als we op een zondagochtend om 10u met kinderen en kleinkinderen aankomen bij het Atomium dat schittert in de ochtendzon. Maar iedereen heeft er zin in, ook al weten we niet helemaal wat we kunnen verwachten. De verrassing is al een deel van de voorpret.

Op een plannetje bij de ingang van het gebouw ontdekken we dat er zomaar eventjes 20 verschillende kunstwerken verspreid staan over een oppervlakte van 7000m2. Veel meer dan we verwacht hadden. En dan begint het avontuur…

Spelen en beleven

Reusachtige speelse vormen in vrolijke kleuren en vormen verwelkomen ons. En je mag overal aankomen! Let’s go!

Squeezed in – Lucas Zanotto

Verbaasd exploreren we donkere ruimtes waarin je verstoppertje kan spelen of ronddwalen, rollen we reuzeballen verder of lijken we poppetjes te zijn tussen schommelende botsballen.

Cube Abyss – Cyril Lancelin

Sommige installaties zijn vrij statisch en sereen, andere zijn dan weer hyperkinetisch druk met veel lichteffecten. Niet voor iedereen geschikt, maar fijn als je ervan houdt om in een vuurwerk van visuele impulsen te zitten.

Het prettige is dat er heel veel variatie is en zo houden de uiteenlopende werken elkaar – en de bezoekers-  in evenwicht. Wat deze installaties gemeen hebben? Dat ze telkens uitdagen om  ze aan te raken, uit te proberen, te duwen, te springen, te exploreren. Of in bewondering en gefascineerd stil te staan en toe te kijken,  zoals bij de groeiende en krimpende glinsterende bolvormigestructuur ‘Her Joy’ van Alex Schweder.

Playground Love – Michela Picchi
Swing – Motorefysico

Het succesnummer voor kleine én grote kinderen is het reusachtige ballenbad, waarbij  onze kleinste spruit niet weg te slaan is. Je wordt er overspoeld door kleurenprojecties en een zachte soundscape, maar het fijnst is het natuurlijk om met zijn allen in het bad te ‘plonzen’ en te spelen. Ook ons eigen innerlijke kind krijgt volop de ruimte. Met veel plezier en sans gène laten we het vrij. Om verwonderd te zijn, te ontdekken, te dollen, …Heerlijk!

NB. Er wordt telkens een beperkte groep toegelaten in deze ruimte, zodat het voor iedereen prettig blijft.

Hyperfeeling- Hyperstudio

Emoties

Het thema van de Brusselse versie van het Balloon Museum is ‘emotions’ en die emoties worden absoluut opgeroepen door de heel uiteenlopende – meestal reuzegrote –  kunstwerken. Hoewel onze kleine man vanzelf verderloopt naar de volgende ruimte als er al eens wat griezeligere opblaaselementen verschijnen (zoals de ‘Cannonballs’ van Nakamura) en angst of boosheid aan bod komen, kunnen we niet anders dan toegeven dat de meeste kunstwerken ons alleen maar blij en gelukkig maken.  Of met bewondering vervullen, zoals de prachtige Kaleidoscope van Karina Smigla-Bobinski. Gefascineerd strijken we met onze handen over de tafels overdekt met kleurige vloeistoffen onder plastic en ondertussen zien we onze eigen bewegingen geprojecteerd op de muren. Een droomwereld van kleuren en vormen omgeeft ons!

Kaleidoscope van Karina Smigla-Bobinsk

Heel anders maar even betoverend is de ervaring van de stormwind in ‘Invisible Ballet’ van Hyperstudio.  Blinkende folieballonnen dansen en springen om me heen in een nooit eindigende maar steeds variërende luchtstroom. Je zou van minder enthousiast worden!

Invisible Ballet: alleen maar enthousiasme!
Invisible Ballet

Stilte en rust ervaar je dan weer tussen de zachte pasteltinten en het verre perspectief van de ‘Synchronised Chaos’ van Miranda Makaroff.  En hoe bevreemdend is het zacht ploffen van de luchtbellen gevuld met rook in A Quiet Storm van het Quiet Ensemble . De magie van kleine dingen.

Synchronised Chaos – Miranda Makaroff
A Quiet Storm – Quiet Ensemble

Nog over het Balloon Museum

Het Balloon Museum is opgericht in 2020 en hield zijn eerste expo in Rome.  In 2022 won het de internationale Award voor het Beste Event en sindsdien ontwikkelt het museum tentoonstelllingen met het accent op opblaasbare kunst. De interesse hiervoor ontstond eigenlijk al rond het midden van de 20 ste eeuw, ten tijde van de popart. Collectieven van architecten, kunstenaars en designers wilden de ruimte als dimensie verkennen met enorme, surrealistische werken. Ze experimenteerden met soepele, niet-traditionele materialen als pvc en nylon en zorgden er zo voor dat het publiek op een andere manier naar kunst ging kijken.  Hun hoofdvraag was: ‘Wat is kunst?’

 

Praktische info

‘Emotion Air: Art You Can Feel’ loopt nog tot 26 januari in  Paleis 12 op de Heizel,  Keizerin Charlotte Laan  6, 1020 Brussel

Tickets zijn vrij duur: reken 28 euro voor een volwassene in het weekend, 21 euro tijdens de week.

Je reserveert hier een ticket en tijdsslot.

Ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Emotion Air: kunst beleven in het Balloon Museum

Altijd fijn om je reactie te lezen: