Eten of fitnessen in het German Gymnasium (Londen)?

De hele buurt rond St. Pancras International, waar vele Europeanen de eerste voet op Londense bodem zetten, wordt steeds hipper. Naast de massa’s gloednieuwe glazen buildings, zijn er ook enkele verborgen authentieke pareltjes te vinden. Zoals het Victoriaanse ‘German Gymnasium’. Oorspronkelijk een gymzaal, nu een trendy eetplek. Ik neem jullie even mee.

Waar vind je het German Gymnasium?

Kies de straat tussen het oude King’s Cross Station en het indrukwekkende St. Pancras International.

Loop richting Granary Square en Regent’s Canal. Of neem gewoon de uitgang van het metrostation St Pancras/King’s Cross. Als je daar buiten komt, ontdek je deze beauty, midden tussen de hoogbouw:

Londen German Gymnasium
Victoriaanse parel met lichtstraat in de nok

Londen German Gymnasium

Geweldig station om Engeland binnen te komen, St. Pancras!

Londen German Gymnasium
Lokale treinen neem je in King’s Cross station, vlak naast St. Pancras International
londen st pancras
het Underground Station van King’s Cross en St. Pancras International

Londen German Gymnasium

Van Victoriaanse turnzaal…

Het Duits Gymnasium werd ontworpen als turnzaal, eind 19de eeuw.De Duitse turnfederatie liet architect Edward Gruning in 1865 een gymzaal tekenen voor de eerste Olympische Spelen in Londen (1866). Het gebouw werd helemaal in baksteen opgetrokken en had 2 1/2 verdiepingen. Het was groter dan het nu is. De dakspanten zijn in hout en metaal en zijn soms 20 m breed! De voormalige turnzaal straalt architecturaal enorm veel charme uit. En het feit dat er hier vroeger over de bok werd gesprongen, aan het rek werd gezwierd en evenwichtsoefeningen op de balk werden gedaan, maakt het alleen maar interessanter.

In 1976 werd ’the German Gymnasium’ uiteindelijk Engels erfgoed. Eind twintigste eeuw werd een deel van de westelijke muur afgebroken voor de bouw van de spoorwegterminal van St. Pancras International. Maar de nieuwe muur werd gelukkig helemaal in dezelfde stijl als het oorspronkelijke gebouw opgetrokken. En slimme ondernemers wisten het gebouw uiteindelijk een nieuwe bestemming te geven.

Londen German Gymnasium

…tot trendy restaurant in de 21ste eeuw

Het bakstenen gebouw valt nu op tussen al het betonnen geweld. Het werd smaakvol gerestaureerd en in 2015 ging het restaurant ‘German Gymnasium’ open. In 2016 kaapte het zelfs de prijs van ‘Mooiste Restaurant ter Wereld’ weg bij de jaarlijkse Restaurant & Bar Awards.

Londen German Gymnasium

De voormalige turnzaal is reusachtig groot en hoog, maar toch stoort dit niet als je er binnen bent. Integendeel, het buitengewone decor betovert je helemaal! Dat de akoestiek nog best te doen is, is een klein wondertje.

Londen German Gymnasium
aperitieven voor de deur

Op een slimme manier zijn de drie onderdelen van de zaak over de indrukwekkende ruimte verdeeld: het café op de benedenverdieping, het restaurant en de bar boven. En bij mooi weer kan je aperitieven op het terras voor de deur.

Londen German Gymnasium

Londen German Gymnasium

Londen German Gymnasium

Londen German Gymnasium

Londen German Gymnasium

Voor het betere dineerwerk: de tafels bij de ramen op de bovenverdieping.

Londen German Gymnasium

Wat een dakgebinte!Londen German Gymnasium

Londen German Gymnasium

En het eten?

Helemaal passend bij het concept is de menukaart: ze is namelijk Duits geïnspireerd (maar niet echt consequent). Grappig.

De gerechten worden ook erg mooi gepresenteerd en de service is fantastisch. Wij wilden gewoon de daglunch en mochten zo maar verhuizen naar de bovenverdieping. Waar je een prachtig zicht hebt op het geheel.

De bediening was wel formeler dan ik verwacht had. De jassen worden netjes opgeborgen en de kelner spreid je servet voor je uit. Iets wat ik in België nog nooit meegemaakt heb. Niet echt nodig ook, wat mij betreft. Het deed wat onwennig aan.

Londen German Gymnasium
zalmtartaar met mierikswortelsaus
lekker eten in Londen German Gymnasium
pastinaak, zoete aardappel en ravioli met aubergine

De gerechten zelf waren goed, maar niet echt origineel. Als je heel creatief of verfijnd wil eten, moet je niet naar hier komen.

De prijzen zijn OK, alleen voor de drank wordt er stevig doorgerekend. Maar je krijgt evengoed gewoon (gratis) kraantjeswater als je ernaar vraagt. Londen German Gymnasium

Zoals je merkt,  gaat in dit restaurant het buitengewone interieur met alle aandacht lopen. Je komt hier eerder voor de beleving en voor een aangename maaltijd dan om echt gastronomisch te eten.

Dus geen nood, na een etentje in The German Gymnasium, hoef je niet direct naar de fitness te hollen :)!

Londen German Gymnasium

Lees ook:

op zoek naar Harry Potter’s 9 3/4 Platform in King’s Cross

-fietstochtje via Victoria Park naar het Olympisch zwembad van Zaha Hadid

4 topadresjes om luxueus te eten in Londen

-Peggy Porschen’s roze cupcakesalon

Borough Market bezoeken

Londen German Gymnasium

Londen german gymnasium
stijlvol en coherent design, tot de visitekaartjes toe

0 thoughts on “Eten of fitnessen in het German Gymnasium (Londen)?

Altijd fijn om je reactie te lezen: