Eviva Valencia

Zin in zon in het voorjaar? Eind maart kan je er in Valencia al van genieten. En bovendien heeft deze stad vele boeiende trekpleisters. Wij bleven er maar drie dagentijdens onze citytrip: te weinig als je ook musea wil bezoeken, maar ideaal voor een eerste indruk. En genoeg om van alle moois en lekkers te genieten!

Waar verblijven tijdens je citytrip Valencia?

Kies voor een hotelletje of B&B dichtbij de oude stad, maar vooral dichtbij de oude bedding van de rivier de Turia (nu een park). Wij boekten een kamer in het gerenoveerde  hotel DIMAR aan de Gran Via Marqués de Turia, op de rand van de Ciutat Vella en Eixample .

valencia--dimarweb
strakke en comfortabele kamers in Dimar

Moderne en nette kamers, lekker en uitgebreid ontbijt. Aan een drukke avenue gelegen, maar op ongeveer 15’ wandelen van de oude stad en op enkele minuten van het prachtige park in de voormalige rivierbedding. Ook metrohalte Colon en Alameda liggen vlakbij.  Met metrolijn 3 of 5 ben je bovendien direct in de luchthaven. Dat ontdekten wij pas achteraf… Wij namen namelijk bij aankomst de lijnbus en doorkruisten daarna te voet – met onze trolleys-  zowat de halve stad. We ondervonden aan den lijve dat de zon al lekker warm was in Valencia. Neem vanaf de luchthaven de metro dus. 🙂

Praktische info:  

Hotel Dimar Gran Vía Marqués del Turia, 80 – 46005 ValenciaSpain +34 963 951 030+34 963 951 926 reservas@hotel-dimar.com

Aanraders voor een bezoek tijdens je citytrip in Valencia?

Historisch stadscentrum

Er is de oude stadskern, met de prachtige kathedraal; de pleintjes erachter, de statige herenhuizen en de kerken met keramieken dakpannen. Soms een vleugje Arabische cultuur. Zeker al wandelend verkennen. Of al fietsend!

Tip voor een regenachtige dag : bezoek het barokke Palacio van de Marques de dos Aguas.

valencia--(3)web
palacio Marques de dos Aguas

 

Onder een lekker zonnetje bewonderden wij  alleen aan de buitenkant, evenals de chique winkeletalages in de buurt.

Als je naar het centrum loopt,  heb je de neiging om steeds omhoog te kijken: ontelbare prachtige gevels met smeedijzeren terrasjes en uitspringende balkonnetjes en erkers, in diverse stijlen.  La sombra del viento ..

Pinxos en ander lekkers

Aan de kathedraal kan je zeker een lekker hapje eten in het Italiaanse La Pappardella. Basic en eenvoudig, maar toch een paar lekkere en originele deegwarengerechtjes. Spaans en aan te raden: de heerlijke pinxos in La Taberna del Reina. Je zit aan de toog en kiest uit een 30-tal overheerlijke kleine hapjes. Je betaalt aan de hand van de prikkertjes die na de maaltijd nog op je bordje liggen.  Njammie!

Er zijn ook nog heel wat kleine restaurantjes in de wijk achter de kathedraal, rond de Carrer des Cavallers. Opvallend detail op de reclameborden: afwijkende woorden en spelling, want Catalaans en Castilliaans worden hier regelmatig door elkaar gebruikt.

Proef zeker van de manchegokaas en de jambon serrano (in vele prijsklassen). Wij aten heel lekkere ham als tapa in Vinitara, op het plein vlak voor de kathedraal. De andere gerechten waren er echter geen aanraders.

Ga ’s ochtends ook eens naar de Mercado Central in de ciutat vella, wijk El Carmen. Prachtige architectuur, maar ook een overvloed aan mooi gepresenteerde verse eetwaren.

En dan ben je ook vlakbij de hal van de zijdehandelaren met de imposante toren  La Lonja de la Seda.

lonja de seda
vroegere residentie van de zijdehandelaars

Verleden en toekomst

Er zijn ook beslist enkele interessante musea om te bezoeken:  het IVAM ( Instituto Valenciano de Arte Moderna), het MuVIM (Museo Valenciano de la Illustracion y la Modernidad), enz.  Maar  wat je zeker moet gezien hebben is de Ciudad de las artes y las ciencias, de stad van kunst en wetenschap. Fantastisch! Prachtig in het groen gelegen, middenin het Turiapark, reusachtige waterpartijen en futuristische architectuur van kleppers als Calatrava, Paredes, Norman Foster.  Je kijkt er je ogen uit!

Als je wil, kan je ook binnenin een bezoek brengen, bijvoorbeeld aan het Palau de les Arts Reina Sofia. Leek me zeker de moeite, maar hiervoor moet je vooraf reserveren.  Deze architectuurexperimenten zijn wel toeristische trekpleisters natuurlijk. In de Hemisferic is er een museum van de wetenschap en er is ook een Oceanografisch museum, maar de buitenkant is al zo fascinerend dat je beslist veel meer tijd nodig hebt als je ook nog een bezoekje binnen wil brengen.

valencia-turia-meditationweb

Sport en ontspanning

Op de terugweg kan je in het park nog even uitrusten of een work-out doen: overal staan er fitnessapparaten en je ziet er massa’s lopers, fietsers,  of gewoon rustzoekers. Absoluut een aanrader!

valencia--parcodelturia
toch even proberen, natuurlijk 😉

Modernisme in Valencia

Ga zeker ook eens een kijkje nemen bij het Estacion del Norte tijdens je citytrip in Valencia. Prachtig modernistisch gebouw uit begin 20ste eeuw. In de ruime straten er tegenover vind je ook massa’s statige appartementsgebouwen uit die periode, en verder ook rijkelijk versierde barokke balkonnetjes en gevels. Op het plein er vlakbij zie je ook enkele prachtige sculpturen van Henry Moore.

Strand

Tenslotte ligt Valencia ook aan de zee. Je kan met de fiets door de Turiabedding ernaartoe fietsen. Check Daphne’s routebeschrijving, je krijgt er onmiddellijk zin in.  Als je sneller wil gaan, neem je gewoon de metro.

valencia--metroalmedaweb

Metrostation Alameda is futuristisch van ontwerp, net zoals de nabijgelegen Stad van de wetenschappen en de kunsten. Er valt veel licht binnen en de verbinding naar zee is goed, maar qua snelheid …gaat het er eerder op zijn Spaans aan toe. Je doet er toch wel een halfuurtje over voor je aan zee bent. Halverwege stap je over op een bovengrondse tram.

Het strand is erg breed en mooi, en het is er helemaal niet druk. Tijdens de zomer zal dit wel anders zijn. Er is een klein “dijkje” , de Passeo Neptuno, met heel veel toeristische restaurantjes . Als je verder doorloopt kom je aan de bredere “Passeo Maritimo”, met de fontein die verwijst naar de vikings.

De huizen die wat verderaf van de zee liggen zijn deels hotels, deels villaatjes. Ze maken soms een wat verlopen indruk. We bezochten ook het huis van Ibanez Blasco, maar dat was een grote teleurstelling. Weinig te zien, armzalige collectie, de ’tuin’ is een hoop grint en het beroemde terras met de marmeren tafel mag je niet betreden. Nee, dan liever gewoon lezen op het strand of een lekkere cocktail drinken op een terrasje.

Valencia heeft dus zeker heel wat troeven. En het is nog relatief dichtbij ook. Ideaal voor een citytrip!

Veel plezier en tot blogs!

valencia--estacion
estacion del Norte

Meer ontdekken in Spanje?

Lees over onze avonturen in

6 thoughts on “Eviva Valencia

  1. Als kind nog in Valencia geweest, maar herinner me er nog bitter weinig van. Duidelijk dat ik nog eens moet terugkeren, ziet er echt een leuke stad uit! Heel wat cultuur en lekkere tapa’s, wat wil een mens nog meer? <3

    1. Ik vond het een heel fijne stad, vooral het oude centrum rond de kathedraal, maar ook het park in de bedding van de Turia. En het fietsen naar zee is ook fijn!

Altijd fijn om je reactie te lezen: