Fact Check: hoe is Miami Beach nu echt?

Miami Beach. Een begrip. En een plek geassocieerd met: vakantie, altijd-zon, uitgestrekte stranden, helderblauw water, bloedmooie mensen, dure auto’s, losse zeden, exotische drankjes, bruisend nachtleven,…Maar wat is ervan waar? Een fact check!

Kennismaking met Miami

Wij waren er een paar dagen. Dus hier komen mijn impressies! Bijvoorbeeld over hoe ik dacht dat we in het verkeerde soort hotel terechtgekomen waren. Na een blik op de twee weelderige en schaarsgeklede jongedames die een strandlaken kwamen vragen bij de receptie :D.

En verder een fact check. Aan de hand van Miami van Will Smith.

Dit waren onze eerste beelden van de stad:

Miami
We’re drivin’ to Miami! Eerste kennismaking.
fact check Miami Beach
Een heel ander soort jungle dan die van de Everglades! (Downtown Miami)
Miami city
downtown Miami

Het verschil tussen Miami en Miami Beach

Miami is een bijna mythische stad. Kleiner dan New York en Philly, dat wel. Want zeg nu zelf: 500.000 inwoners is een habbekrats tegenover de resp. 8,5 miljoen New Yorkers en 1,5 miljoen Philadelphians.

In de jaren ’80 was Miami berucht en erg onveilig door de georganiseerde misdaad (drugshandel) die er de touwtjes in handen had. De stad was het decor voor de populaire politie- en filmserie Miami Vice. Vandaag heeft Miami zichzelf heruitgevonden en bloeit de stad zowel economisch als cultureel. Het is daarnaast één van de topvakantiebestemmingen in Amerika .

SoBe (alias Miami South Beach)

Miami Beach is een hotspot. Het beroemdste strand van de VS is eigenlijk een zelfstandige gemeente op een langwerpig eiland voor de kust van downtown Miami. Een stad in de stad. Of beter: naast de stad. Vooral bekend om haar palmbomen, het (kunstmatig aangelegde) strand, de prachtige art deco hotels en de levendige sfeer. Zien en gezien worden is hier het motto. Zeker op South Beach (koosnaampje: SoBe). Dat is het nec plus ultra voor celebrityspotters. En voor liefhebbers van het nachtleven. Wie ’s nachts ook wil slapen, kiest best een hotel in de rustigere straten tussen First en Fifth Street. Vanaf 5th tot 20th Street is het behoorlijk dolletjes van de late namiddag tot de vroege ochtend.

Eerste indruk van Miami South Beach

Vrolijk. Tropisch. Kleurig.  Een stad apart.

fact check Miami Beach
ons hotel Ocean Five, Ocean Drive Miami South Beach – pseudo art deco maar goed gelegen
Miami art deco
Art deco in Miami South Beach

fact check Miami Beach

Miami Lummus Park fact check Miami Beach
de dijk bij Lummus Park: ideale plek voor strandvolley, lopen, fietsen en fitness
Miami South Beach
South Beach: multicultureel/ zon/zee/strand

Fact check Miami South Beach

Onderweg naar Miami, spookte de song ‘Miami’ van Will Smith de hele tijd door mijn hoofd. Smith roept de sfeer op van het bruisende South Beach. Zon, zorgeloosheid en cool strijden er om de meeste aandacht. En wat vonden wij ervan?  Even vergelijken.

 • South Beach, bringin the heat, uh Haha, can y’all feel that

         zweterige hitte

Het is inderdaad bloedheet én vochtig in Miami. Wij waren er begin april en konden een zweetbandje gebruiken. Een hippe zonnebril is natuurlijk onmisbaar. Net als water, dat je in elk restaurant gratis krijgt.

 • Everyday like a mardi gras, everybody party all day No work all play, okay
  So we sip a little something, lay to rest the spill Me an Charlie at the bar runnin up a high bill

        ontspannen sfeer – dure drankjes

De sfeer is super-relaxed en heeft bijna Braziliaanse allures. Veel Cubanen en Mexicanen hebben hier hun toevlucht gezocht en dat merk je aan de muziek, het eten, de drankjes,.. Frisdrank wordt soms niet meegeteld bij het afrekenen, de bekers zijn volgens Belgische maatstaven reusachtig (800ml). Van limo en ice-tea drink je zoveel je wil (gevolgen voor de fysionomie van de inwoners zijn duidelijk zichtbaar). De cocktails daarentegen zijn wel duurder dan in België. Zeker als je naar de exclusieve nachtclubs gaat waar beroemdheden met de Rolls worden gedropt.

 •  Can y’all feel me, all ages and races Real sweet faces
  Every different nation, Spanish, Hatian, Indian, Jamaican Black, White, Cuban, and Asian

         multiculturele gemeenschap

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Sanibel Island aan de Gulf Coast, tref je hier inderdaad een mix aan van alle rassen. Nog meer dan in de rest van Florida hoor je hier veel Spaans – 70% van de bevolking spreekt het. Dit versterkt nog de exotisch-Zuidamerikaanse indruk die je van de plek krijgt.

 •  I only came for two days of playing But everytime I come I always wind up stayin
  This the type of town I could spend a few days in Miami the city that keeps the roof blazin

         bruisend en cool

In South Beach kom je om gezien te worden. Tussen 5th en 40th Street wordt er druk geflaneerd. Langs het strand, langs de winkels en de restaurants. In de eerste plaats door jong, rijk en wild…:)

Voor onze neus landt een groepje meisjes en jongens op über-coole zwarte elektrische bromfietsjes. We zien ze even later voorbijsnorren met hun vrienden – op witte fietsjes. Midden op straat stoppen en beslissen of er omgekeerd wordt of niet. Vrienden oppikken, iets drinken, cruisen. La vida loca! Copacabana-sfeer.

fact check Miami Beach
cool cooler coolest
 • Yo I heard the rainstorms ain’t nothin to mess with

         regenstormen

Wij maakten het ook mee: in een mum van tijd werd de helderblauwe hemel donkergrijs en begon het te stortregenen. Toevallig zaten we net op de open bovenverdieping van de hop on/hop off bus. In geen tijd doorweekt dus. Maar het blijft warm. En al snel is alles weer droog. Paraplu’s overbodig.

Klein detail: tussen juni en december is het orkaanseizoen. Checken waar de schuilkelders zijn (echt!), en de aanwijzingen volgen, meer kan je niet doen.

Miami

miami

fact check Miami Beach

 • Ladies half-dressed, fully equipped And they be screamin out, (Will we loved your last hit)

         losse zeden, extravagante kledij

In badpak of minuscule bikini op straat lopen is hier gewoon. Er wordt weinig aan de verbeelding overgelaten :).

Bij onze aankomst in het hotel leunden er twee forsgebouwde jonge dames over de receptietoog. Enkel gekleed in een soort spannend netje dat ze over hun bikini droegen. Ik vroeg me af of ze hun diensten kwamen aanbieden. En of we wel in het juiste hotel waren beland. Maar toen bleek dat het twee mede-hotelgasten waren. Het was even wennen, maar na twee dagen keken we nergens meer van op.

Overigens heeft niemand hier last van complexen. Sans gène in spannende, niets verhullende pakjes de straat op. Daar kunnen we nog wat van leren :)!

Miami South Beach
street style : merkkledij, blitse zonnebrillen en spannende netjes 🙂
Miami South Beach
Eventjes flaneren met de polaroid erbij
fact check Miami Beach
Volstrekt complexloos
 • lichaamscultuur

Sporten lijkt een rage – we spotten dure merkkledij, in Lummus Park staan er huurfietsen, je kan er volleyballen, jetskiën, fitnessen, lopen,… We zien veel mensen op citybikes, maar ondanks al die zorg voor het vege lijf: de welgevormde strakke lichamen uit de TV-series zijn op straat toch eerder een zeldzaamheid!

Miami South Beach

 • Everytime I come to town, they be spottin me In the drop Bentley, ain’t no stoppin me
  So, cash in your dough And flow to this fashion show Pound for pound anywhere you go –

         rijkdom en luxe

Rijkerds en celebrities kan je hier zeker spotten. Als we ’s avonds iets gaan eten bij Big Pink op Collins Avenue, passeren we op een afstand van 20 m twee (!) Lamborghini’s. En even later rijdt er nog eentje voorbij.  Er zit hier zeker wat geld bij elkaar. Over de jachten in de jachthaven vlakbij spreek ik dan nog niet. Of over de duizenden cruise-toeristen. Want Miami is de grootste haven ter wereld voor cruiseschepen.

         Miami Sound Machine

Om de hoek, op Ocean Drive jamde Gloria Estefan in de opnamestudio met haar Miami Sound Machine  in de jaren ’80.En tussen de kleurige art deco-hotels, zien we nog het paleisje van Gianni Versace.  Met eigen sterrenobservatorium. Toch even kijken naar de TV-reeks over de moord op deze modekoning:).

 • Let’s go to my yacht, in the West Keys
  Ride my jetskis, loungin in the palm trees
  Cause you gotta have cheese for the summerhouse piece on South Beach
  Water so clear, you can see to the bottom
  Hundred-thousand dollar cars, e’ybody got em
  Ain’t no surprise in the club to see Sly, Stallone
Miami Gianni Versace
Gianni Versace werd hier vermoord, in zijn eigen mediterraans paleisje
Miami
Cruiseschepen van over de hele wereld
fact check Miami Beach
Ocean Drive,

Anderzijds zijn er ook heel wat armen in Miami. Op South Beach zien we niet veel bedelaars. Maar als je buiten op een terras eet, moet je voor je bestelt je creditcard in bewaring geven. Om te vermijden dat je gaat lopen zonder te betalen. Even schrikken toch, voor ons, Europeanen!

 • Take a walk on the beach, draw a heart in the sand /Water so clear, you can see to the bottom

          mooiste strand en helderste water

Het strand in South Beach is beslist het ruimste dat we al gezien hebben in de States, en de palmbomen van Lummus Park creëren echt een vakantiesfeer. Ook de vrolijke strandcabines van de redders zijn geweldig. Maar de stranden van Sanibel Island aan de Gulf Coast zijn ook niet mis. Kunnen absoluut hiermee concurreren, wat mij betreft!

En het helderste water? Nee, geef mij dan maar the Keys. Daar zie je pas wat helderblauw water is!

fact check Miami Beach
Zo typisch, de cabines van de redders
Miami SoBE
South Beach bij Lumus Park
 • art deco

Waarover Smith het niet heeft, is de sfeervolle, een beetje nostalgische architectuur van South Beach. De tropische art deco, met de typische pasteltinten, zet mee de toon voor de vrolijke en losse sfeer. Ik moest eerst wat wennen: zijn wij in Disneyland of zijn dit echte huizen?

fact check Miami Beach

fact check Miami Beach

fact check Miami Beach

 

Besluit?

Will Smith weet perfect de zwoele, losse vakantiesfeer van South Beach weer te geven. En een heleboel cliché’s over Miami Beach kloppen gewoon ook echt.

Het fascinerende aan Miami Beach is moeilijk te beschrijven. Ik zou hier niet kunnen wonen of lang kunnen blijven. Daarvoor zit je te veel in de drukte. Maar het is het gevoel dat je hier krijgt. Aan de ene kant de bruisende levendigheid van een grootstad maar aan de andere kant ook het tropische, lazy, alles-komt-in-orde Caribische ritme. Dat, gecombineerd met lekker eten, fijne drankjes en de sfeervolle omgeving van palmbomen, strand en unieke architectuur,  zorgt ervoor dat dit de beroemdste vakantieplek van de Verenigde Staten is.

All night, on the beach till the break of dawn
Welcome to Miami
Bienvenidos a Miami
Bouncin in the club where the heat is on
All night, on the beach till the break of dawn”

Meer lezen? 

22 thoughts on “Fact Check: hoe is Miami Beach nu echt?

 1. Volgens mij is mijn reactie de 1e keer niet helemaal door gekomen, dus probeer het nog een keer voor de zekerheid ? originele insteek om de bestemming te beschrijven aan de hand van een songtekst. Dat typische beeld van die huisjes van de strandwachten blijft leuk om te zien. Zou zeker nog eens naar deze regio willen. Vorig jaar een roadtrip zuidwest-Amerika gedaan en dat was echt te gek ? maar volgens mij is deze regio weer heel anders!

 2. Tof hoor, lijkt me een leuke en kleurrijke plek om eens te bezoeken! Vooral die strandwachthuisjes op het strand vind ik supercool om te zien!

 3. Haha wat een leuke invalshoek; the real Miami aan de hand van Will Smiths songteksten! Tof geschreven en mooie foto’s! Nu wil ik absoluut ook een keertje naar Miami 😉

  1. Hey Monique, ik KON gewoon niet anders – het deuntje zat zo in mijn hoofd dat ik de tekst wel moest checken :)! Fijn dat je even binnensprong!

 4. wat een leuk, kleurrijk verslag en die pastelkleurige art déco heeft wel iets vind ik 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: