Duurzaam omgaan met ruimte. Dat doen ze ook in Breda. Met het Blind Walls-project laat de stad oude blinde muren pimpen door binnenlandse en buitenlandse street art kunstenaars. Zo wordt de stad een stuk kleurrijker voor haar bewoners. En voor de bezoekers. Het prettige is dat elke muurschildering een verhaal vertelt dat verbonden is met de betrokken locatie of met de geschiedenis van Breda. Een originele manier dus voor ons om de stad te leren kennen! Samen met Veronique van Blind Walls Gallery genoten we van enkele toppers tijdens een fietstoer door straatkunstig Breda. Ik pik er enkele smaakmakers uit..
De verborgen verhalen van Breda
Het Blind Walls project zorgde ervoor dat er in zeven jaar tijd zo’n 115 grijze of saaie muren in Breda opgeleukt werden met straatkunst. Daarvan zijn er een honderdtal te bewonderen. Elk van deze plekken verbergt een verhaal. Zo maken wij kennis met de grote en kleine histories van Breda: over beroemde inwoners, historische panden, ijkpunten in de geschiedenis van de stad. En zo komen we op plekken waar je met een traditionele stadswandeling nooit verzeild zou geraken. Welkom in Breda nodigde ons uit voor een fietstocht van zo’n 2 uur. Mèt gids. Want verhalen, die moet je toch horen?
Fietsen langs street art
100 muurschilderingen … dat is een beetje veel voor één fietstoer. En voor één blogbericht. We spotten een heleboel kunstwerken op onze route, in heel verschillende stijlen: geometrisch, hyperrealistisch, grafisch of meer illustratief. Een greep uit de overvloed:
De Maria Hemelvaartkerk (Isakov)
Akkerstraat 16, Breda
Deze opvallende geometrische beauty was het eerste straatkunstwerk dat ik bespeurde tijdens onze tocht. In de zeer typerende stijl van Isakov ontdek je de vorm van een kerk op de gevel. Dat blijkt de Maria Hemelvaartkerk te zijn, die vroeger op de plek stond tegenover dit huis. Ze werd in de jaren 60 afgebroken, ondanks burenprotest. En ondanks het feit dat de kerk één van de sterkste ontwerpen van architect Juriën Van Langelaar was. De muurschildering kwam er dan ook op vraag van de bewoonster van het huis die als kind hier ook al woonde. Ze kon zich de kerk uit haar kindertijd nog levendig herinneren. Dankzij Isakov is die (voorlopig) vereeuwigd !
Stadsboerderij Het Wit Lam (Sam van der Weijden)
Poort van Schoenmakers, Breda
Een beetje verborgen onder de Schoenmakerspoort vind je dit kunstwerk dat verwijst naar de geschiedenis van het eeuwenoude (ondertussen gerenoveerde) pand en ook naar die van Breda. Dat begrijp je meteen als je het historische stadsplan van Breda boven je hoofd ziet schitteren. Wat het witte lam en de landbouwwerktuigen op de rechtermuur en de dame op de linkermuur ermee te maken hebben? Dat kan je misschien wel raden. Dit huis was vroeger de stadsboerderij ‘Het Witte Lam’. Vandaar de verwijzingen naar Demeter, godin van de landbouw, en de werktuigen. Kunstenaar Sam van der Weijden heeft een voorliefde voor mythologie en geschiedenis. Hij woonde hier een tijdje als student en ontwierp toen de muurschildering voor zijn afstudeerproject. Later werd het ontwerp ook echt uitgevoerd.
De vlucht van Breda (Telmomiel)
Vlinders (Mantra)
Ode aan The Diamond (Zenk One)
Breda Jazz Festiwall (Joren Joshua)
De muurschildering verheerlijkt het Jazz Festival van Breda (het oudste van Europa) en de dynamische impact die het heeft op de hele stad. Ze verwijst ook naar het typische Breda Jazz podium op de Grote Markt: ‘de zuil’, in het midden van de muurschildering. Het knallende oranje en de beweeglijke uitbeelding: daar zit duidelijk muziek in!
En nog
Er zijn nog zovele andere straatkunstwerken en verhalen in Breda die de moeite waard zijn. Zoals het moderne stilleven van de Fin Jukka Hakanen, grappig in een straat vol restaurants, of de driedimensionele schietschijven die Wouter van der Giessen schilderde op industriële silo’s op het oude industrieterrein bij Brack. Dat wordt nu een nieuwe broedplaats voor creativiteit en duurzaam ondernemerschap. Maar daarover meer in een volgend bericht over Breda.
Praktische info
Ook zin om Breda via street art te leren kennen? Je kan op eigen houtje de straatkunstwerken van Breda ontdekken, met de handige app of met de kaart die je op de website van Blind Walls Gallery vindt. Je stippelt dan zelf een wandelroute uit, of een fietstocht. Wil je liever een tocht met gids dan boek je die via de site van Blind Walls Gallery , daar vind je meer info over data en prijzen. En handig: heb je zelf geen fiets, dan kan de organisatie er ook een voor je regelen. Veel plezier!
Weer een heel mooie kunstreportage.
Dankjewel Toos. Toch weer enkele straatkunstparels ontdekt. Veel waardering voor!
Wauw, daar zitten hele mooie dingen tussen!
Ja, best wel een aangename stad ook. Ook het alternatieve strand Belcrum Beach en de duurzame ondernemers bij STEK waren een ontdekking!