Fietsen langs street art in Breda

Duurzaam omgaan met ruimte.  Dat doen ze ook in Breda. Met het Blind Walls-project laat de stad oude blinde muren pimpen door binnenlandse en buitenlandse street art kunstenaars. Zo wordt de stad een stuk kleurrijker voor haar bewoners. En voor de bezoekers. Het prettige is dat elke muurschildering een verhaal vertelt dat verbonden is met de betrokken locatie of met de geschiedenis van Breda.  Een originele manier dus voor ons om de stad te leren kennen! Samen met Veronique van Blind Walls Gallery genoten we van enkele toppers tijdens een fietstoer door straatkunstig Breda. Ik pik er enkele smaakmakers uit..

De verborgen verhalen van Breda

Het Blind Walls project zorgde ervoor dat er in zeven jaar tijd zo’n 115 grijze of saaie muren in Breda opgeleukt werden met straatkunst.  Daarvan zijn er een honderdtal te bewonderen. Elk van deze plekken verbergt een verhaal. Zo maken wij kennis met de grote en kleine histories van Breda: over beroemde inwoners,  historische panden,  ijkpunten in de geschiedenis van de stad. En zo komen we op plekken waar je met een traditionele stadswandeling nooit verzeild zou geraken. Welkom in Breda nodigde ons uit voor een fietstocht van zo’n 2 uur. Mèt gids. Want verhalen, die moet je toch horen?

Fietsen langs street art

100 muurschilderingen … dat is een beetje veel voor één fietstoer. En voor één blogbericht. We spotten een heleboel kunstwerken op onze route, in heel verschillende stijlen: geometrisch, hyperrealistisch, grafisch of meer illustratief.  Een greep uit de overvloed:

De Maria Hemelvaartkerk  (Isakov)

street art in breda

Akkerstraat 16, Breda

Deze opvallende geometrische beauty was het eerste straatkunstwerk dat ik bespeurde tijdens onze tocht. In de zeer typerende stijl van Isakov ontdek je de vorm van een kerk op de gevel. Dat blijkt de  Maria Hemelvaartkerk te zijn, die vroeger op de plek stond tegenover dit huis. Ze werd in de jaren 60 afgebroken, ondanks burenprotest. En ondanks het feit dat de kerk één van de sterkste  ontwerpen van architect Juriën Van Langelaar was. De muurschildering kwam er dan ook op vraag van de bewoonster van het huis die als kind hier ook al woonde. Ze kon zich de kerk uit haar kindertijd nog levendig herinneren. Dankzij Isakov is die (voorlopig) vereeuwigd !

Stadsboerderij Het Wit Lam (Sam van der Weijden)

street art in breda street art in breda

Poort van Schoenmakers, Breda

Een beetje verborgen onder de Schoenmakerspoort vind je dit kunstwerk dat verwijst naar de geschiedenis van het eeuwenoude (ondertussen gerenoveerde) pand en ook naar die van Breda. Dat begrijp je meteen als je het historische stadsplan van Breda boven je hoofd ziet schitteren. Wat het witte lam en de landbouwwerktuigen op de rechtermuur en de dame op de linkermuur ermee te maken hebben? Dat kan je misschien wel raden. Dit huis was vroeger de stadsboerderij ‘Het Witte Lam’. Vandaar de verwijzingen naar Demeter, godin van de landbouw, en de werktuigen. Kunstenaar Sam van der Weijden heeft een voorliefde voor mythologie en geschiedenis. Hij woonde hier een tijdje als student en ontwierp toen de muurschildering voor zijn afstudeerproject. Later werd het ontwerp ook echt uitgevoerd.

De vlucht van Breda (Telmomiel)

street art in breda

Tuinzigtlaan, Breda
Indrukwekkend mooi is dit reusachtig werk van Telmomiel. Een schoolmeisje blikt achterom naar Breda, de stad die ze moet verlaten, haar armen volgepropt met kleren, spulletjes, nog snel bij elkaar geplukte bloemen. Het kunstwerk verwijst naar één van de tragische oorlogsverhalen van Breda. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de burgemeester een jammerlijke inschattingsfout: hij organiseerde een grootschalige evacuatie van de 50.000 inwoners (naar België, o.a. naar een meisjesschool in Sint-Niklaas) omdat hij vreesde dat hun leven in gevaar was als de stad in handen van de Duitsers zou vallen. Jammer genoeg kwamen de vluchtelingen daardoor net in de vuurlinie terecht, tussen Fransen en Duitsers. En zo werd de vlucht een drama: 104 Bredanaren kwamen om. Achteraf bleek de evacuatie niet nodig, want de Duitsers namen de stad in zonder dat er één schot viel. (Later zouden de Polen Breda deur aan deur bevrijden.)
Telmomiel is eigenlijk een kunstenaarsduo: Telmo en Miel. Je vindt meer info over hen op hun site.

Vlinders (Mantra)

street art in breda
dagpauwoog, distelvlinder en het tijmblauwtje
Tuinzigt, Breda
Even verderop kleuren deze prachtige vlinders een grijs woonblok. De insecten zijn zo gedetailleerd en realistisch weergegeven dat het lijkt alsof ze op het gebouw neergestreken zijn. De schaduwpartijen op de gevel versterken die indruk nog. De vlinders, die steeds zeldzamer worden in onze tuinen, zijn hier voor altijd bewaard op deze reusachtige blokkendoos. Een ode aan een stukje met uitsterven bedreigde natuur in de stad?
Fijn detail is ook dat de vlinders verwijzen naar de straatnamen in de naburige wijk Westerpark: van distelvlinder tot zilvervlek en icarusblauwtje, ze hebben allemaal een straat. Daar wil je toch wonen? Nu nog echte vlinders!
Mantra werkte vier dagen aan de muurschildering en de bewoners van het woonblok zijn er vanzelfsprekend dol op! Meer over Mantra.

Ode aan The Diamond (Zenk One)

street art in breda
Meidoornstraat 64 Breda
Een heel andere stijl heeft dan weer deze muurschildering van Zenk One (= Robin Nas). We zien een combinatie van een hyperrealistisch (letterlijk haarfijn) portret met fantasierijke en kleurige imaginaire elementen. Dit kunstwerk is een hommage aan bokslegende Ramon Dekkers, die hier in de buurt woonde. De bokshandschoenen bovenaan het werk geven al een hint. En insiders weten met die diamant genoeg: het gaat hier om thaibokser Ramon ‘The Diamond’, achtvoudig wereldkampioen.  Hij overleed plots in 2013 en buurtbewoners wilden hem eren.
Dat kunstenaar Zenk One voor symboliek ging en niet het volledige gezicht van de beroemde sporter afbeeldde, lokte wel protest uit van de buurt. Maar blijkbaar zijn ze er nu wel mee verzoend.

Breda Jazz Festiwall (Joren Joshua)

 street art in breda
Nijverheidssingel Breda
Naast deze vrolijke explosie van kleuren konden we niet kijken. Een fijn toeval was het ook dat de kunstenaar, Joren Joshua, nog de laatste hand (letterlijk, hij werkt uit de losse pols!) aan het leggen was aan dit werk in het kader van 50 jaar Breda Jazz Festival.  De verf was nog niet droog. En eerlijk, het leek of de hoogtewerker waarop hij stond ook wel een deel van het kunstwerk was :). Joshua werkt als graficus en illustrator, onder andere ook voor De Morgen. Hij heeft deze zomer een grote mural gemaakt in Beringen (Belgisch Limburg), in dezelfde energieke stijl.

De muurschildering verheerlijkt het Jazz Festival van Breda (het oudste van Europa) en de dynamische impact die het heeft op de hele stad. Ze verwijst ook naar het typische Breda Jazz podium op de Grote Markt: ‘de zuil’, in het midden van de muurschildering. Het knallende oranje en de beweeglijke uitbeelding: daar zit duidelijk muziek in!

En nog

Er zijn nog zovele andere straatkunstwerken en verhalen in Breda die de moeite waard zijn. Zoals het moderne stilleven van de Fin Jukka Hakanen, grappig in een straat vol restaurants,  of de driedimensionele schietschijven die Wouter van der Giessen schilderde op industriële silo’s  op het oude industrieterrein bij Brack. Dat wordt nu een nieuwe broedplaats voor creativiteit en duurzaam ondernemerschap. Maar daarover meer in een volgend bericht over Breda.

Crossmark, Van der Giessen
street art in breda
Stilleven van de St.Jansstraat, Hakanen

Praktische info

Ook zin om Breda via street art te leren kennen? Je kan op eigen houtje de straatkunstwerken van Breda ontdekken, met de handige app of met de kaart die je op de website van Blind Walls Gallery vindt. Je stippelt dan zelf een wandelroute uit, of een fietstocht. Wil je liever een tocht met gids dan boek je die via de site van Blind Walls Gallery , daar vind je meer info over data en prijzen. En handig: heb je zelf geen fiets, dan kan de organisatie er ook een voor je regelen.  Veel plezier!

Ook leuk om te lezen:

4 thoughts on “Fietsen langs street art in Breda

Altijd fijn om je reactie te lezen: