Fietstochtje in Oost-Londen: op zoek naar een Olympisch zwembad

Oost-Londen is al een tijdje the place-to-be als je een alternatief zoekt voor de traditionele citytrip naar Londen.  Maar wie wil bekomen van alle hippe plekken in Shoreditch en graag een duikje waagt, moet zeker naar Stratford (noordoost-Londen). Daar kan je je heerlijk uitleven in het Olympische zwembad van het London Aquatics Centre.

Fiets huren en hop, regelrecht naar het Olympisch dorp

Van Shoreditch naar Stratford

Je kan altijd per trein of met de metro naar Stratford. Een klein beetje sportieveling neemt natuurlijk de fiets! Een ritje van 7 km is probleemloos te combineren met enkele keren over-en-weer in een 50m-bad :). Je vindt bovendien overal in Londen ‘docking stations’ voor openbare fietsen. Gewoon online registreren, een habbekrats betalen en je kan telkens een fiets oppikken en op je bestemming weer in de rekken deponeren. Net zoals de Bluebikes of Velofietsen in België. Goedkoop, gemakkelijk en gezond. Wel even opletten bij het links fietsen!

Wij vertrekken in Shoreditch. Vlakbij St. Leonard’s Church is er een docking station voor de citybikes. Hup in het zadel en vandaar langs de A10 naar Regent’s Canal. Onderweg is er het heemkundige Geffrye Museum. Zou de moeite zijn. Maar als je hier blijft plakken, komt er van zwemmen waarschijnlijk niet veel meer in huis.

Onderweg vang je een glimp op van verbouwde (of vervallen) industriële pakhuizen, van street art, van de multiculturele Londense samenleving.

Londen Shoreditch
pakhuizen en street art

Londen Shoreditch

Londen street art

Langs Regent’s Canal is het prettig fietsen, ook al is het pad smal en zijn de bruggen laag.

Daarna doorkruis je de groene long van Victoria Park richting Stratford.

Stratford

Klinkt die naam je vertrouwd in de oren? Klopt, het was de hoofdlocatie voor de Olympische Spelen in Londen in 2012. Stratford (West Ham) was in de vorige eeuwen eigenlijk een industriële buitenwijk van Londen. Maar het behoort nu tot de nieuwe ‘ontwikkelingsgebieden’ van de metropool. Sinds de boost van het Olympische dorp in 2012 groeide deze wijk als kool. Londenaars gaan er graag sporten en …shoppen: er is een enorm winkelcentrum!

fietstochtje van shoreditch naar Londen Stratford

Queen Elizabeth Park en Aquatic Centre

Al van ver staat het kunstwerk van Anish Kapoor, de Arcelor Mittal Orbit te wenken. Drie keer raden wie de sponsor was. Ik ben meestal fan van de werken van Kapoor (bijv. de ‘Bean’ in Chicago), maar dit commerciële kunstwerk vind ik maar niks. En zeker niet nu het wordt gepromoot als een attractie, met zijn beklimming van 455 traptreden, het prachtigste uitzicht over de omgeving, de langste tunnelglijbaan naar beneden…

Geef mij dan maar zijn andere kunstwerken, zoals deze die we zagen in De Pont (Tilburg), in Versailles en in Venetië.

fietstochtje van Shoreditch naar Londen Stratford

 

 

 

 

Eindelijk komen we bij het Aquatic Centre, het prachtig golvend staaltje architectuur van de betreurde Zaha Hadid.  Enkele weetjes:

-je vindt er twee 50 meter baden en 1 duikbad van 25 meter (samen goed voor 10 miljoen liter water)

-de vloer kan bewegen om de diepte van het zwembad aan te passen (normaal gezien 3m diep)

-het dak met de aluminiumplaten weegt 3200 ton

-zoals zo vaak met bijzondere architectuur bleek het bouwwerk bij voltooiing (2011) meer dan drie keer zo duur als  oorspronkelijk voorzien(2008).

Het dak heeft ( zoals altijd bij Hadid ) een organische vorm en symboliseert een golf. Prachtig dat een betonnen gebouw zo sierlijk kan zijn! Na de Spelen werden de tribunes aan weerskanten van het gebouw weggehaald en vervangen door glazen wanden.

Het valt onmiddellijk op dat de hele omgeving rond het sportcentrum in Stratford bijna één bouwwerf is. Overal rijst hoogbouw op.

fietstochtje van Shoreditch naar Londen Stratford

fietstochtje van shoreditch Londen Stratford

De overhangende structuur van het zwembad kan bijna een heel dorp beschermen tegen de regen.

Maar misschien was je nog nieuwsgierig naar een kijkje binnenin?

Londen Stratford
Ook de voetbalfans komen hier aan hun trekken

Grote honger na het zwemmen kan je stillen in Stratford centrum, enkele 100-den meters daarvandaan. En voor de onvermoeibaren is er nog een heel shoppingparadijs.

Londen Stratford

 

Na het fietsen, zwemmen en shoppen kan je opnieuw een Santanderfiets huren en de 7 km naar Shoreditch aanvatten. Of nog leuker: fiets naar de Docklands. Of neem comfortabel de Dockland Light Rail in Abbey Road. Stap af bij de Royal Victoria-halte en zweef met de kabelbaan van de Emirates Airlines 10 minuten over de Thames. Goedkoop, ontspannend en heel fijn om doen !  Oost-Londen: zeker checken! Have fun!

Lees ook:

 

-10 heerlijke stilteplekken in Londen

een verrassende wandeling tussen de beroemdste skyscrapers van Londen

-vijf geweldige (bijna) gratis uitzichtpunten in Londen

Borough Market in Londen

0 thoughts on “Fietstochtje in Oost-Londen: op zoek naar een Olympisch zwembad

  1. Lijkt me een super leuke uitstap, eentje om te onthouden wanneer we (ooit) eens in Londen geraken 🙂

    1. Ook Regent’s Canal naar de andere kant (Camden en verder ) volgen, is leuk. Londen is erg druk, maar als je wat zoekt, zijn er leuke routes via de parken en de kanalen te vinden!

    1. Biezondere plek! Vroeger de achterbuurt, nu hipsterland vermengd met groezelige pakhuizen en hoogbouw van de uitdijende City. Check Old Street, Shoreditch High Street, Hoxton Square, de markten van Spitalfields, Brick Lane, Truman Factory op zondag, Broadway Market op zaterdagvoormiddag, doe een Street art tour, .. massa’s te beleven.

Altijd fijn om je reactie te lezen: