Florida Food Bar: lunchen in art-decostijl

Miami Beach in  de Vlaamse universiteitsstad Leuven? Dat is misschien wat overdreven. Maar Bar Florida brengt toch wel een snuifje tropische art deco uit Miami South Beach naar de Leuvense Vaartkom.  En ja, daarmee raakt ze toch wel ‘a soft spot’ in ons hart. Het monumentale pakhuis-met-silo op nummer 43  aan de noordoever is een eyecatcher dankzij zijn opvallende jaren ’30 architectuur. Teken er nog wat palmbomen bij en er waait vanzelf een Caribische vakantiebries langs het water. Op de benedenverdieping van de vroegere opslagplaats huist de net voor de lockdown geopende eetbar Florida. Dat het in Florida Food Bar genieten is in art-decostijl, daar gaan we dus van uit. Maar klopt dat ook? En hoe zit het met die fingerfood? Wij probeerden het uit.

florida food bar lunchen

Miami aan de Vaart

Leuven, op een boogscheut van Brussel, staat bekend als eeuwenoude universiteitsstad. Maar evengoed is het de stad van het vloeibare gele goud, het edele gerstenat. Langs het kanaal Leuven-Mechelen (de Vaart) bevonden zich vroeger heel wat graanopslagplaatsen die grondstoffen aanleverden voor de brouwerij Stella Artois  -nu Inbev-Anheuser-, Leuvens trots. Ook andere industrieën vestigden zich in de 20ste eeuw langs deze handige vervoersader: de sigarenfabriek Vanderelst, de groenten-in-blik-fabriek Marie Thumas, de maïsmeelfabriek De Stordeur, en even verderop  de stijfselfabriek van filantroop Edouard Remy.

De typische toren van olieslagerij, maalderij en rijstpellerij Remy langs de Leuvense Vaart in deelgemeente Wijgmaal

De Leuvense Vaartkom was tot diep in de 20ste eeuw industriegebied, maar vandaag  dobberen er plezierboten op het water in plaats van massieve vrachtschepen. En de oude pakhuizen worden neergehaald (zonde!) of omgebouwd tot moderne (en dure) flats. In één van die knappe industriële panden huist sinds februari 2020  Bar Florida. En echt, nu de silo en het pakhuis gerenoveerd zijn, het geheel een likje verf kreeg en de patrijspoorten pas echt tot hun recht komen, roept het complex inderdaad iets op van South Beach, de levendigste wijk van Miami, Florida. In een bescheiden Belgische variant dan.

Pakketbootstijl

De bijzondere gevel van het pand alleen al, met die monumentale hoektoren! Jammer dat er een nieuwbouw tegenaan leunt. Het mooiste detail zijn natuurlijk de 3 ronde ‘patrijspoorten’, helemaal op zijn plaats zo naast het water. Ook al kan je de Vaart niet echt vergelijken met de Atlantische Oceaan natuurlijk. De verwijzingen naar het vakantiesfeertje van de Sunshine State via de palmbomen in het logo van de foodbar, doen het plaatje helemaal kloppen.  Ik droom hier al snel van de kleurige jaren ’30- hotels die we bewonderden op Ocean Drive in Miami South Beach – waar de palmbomen écht zijn en de art- decopasteltinten van de muren spatten. Even checken?

florida food bar lunchen

Horizontale lagen en luifels tegen de zon : art deco kenmerken van de hotels in Miami South Beach
De pasteltinten van de tropical art deco tijdens onze verkenning van Miami South Beach.

Huisje boompje torentje op Ocean Drive, SoBe.
florida food bar lunchen
Palmboompjes dabei… en we zitten in Florida.

Maalderij J. Vandenbergh & Cie

Nog snel een sprong terug in de tijd – naar de oorsprong van dit markante pand. Het werd ontworpen in 1935. Toen kreeg het veevoederbedrijf Jos Vandenbergh & Cie een bouwtoelating om op de hoek met de Ankerstraat silo’s en een magazijn voor graanbehandeling en -opslag te bouwen. Dat was een kolfje naar de hand van Victor Broos, gerenommeerd architect in Leuven en contreien, want hij ontwierp twintig jaar later ook nog het Openbaar Entrepot  -waar nu OPEK huist. (Het plein voor OPEK heet niet voor niets ‘Victor Broosplein’.)

florida food bar lunchen

florida food bar lunchen
Zo gigantisch is dit ding!

Art deco-opslagplaats

De hoektoren en de magazijnen van Vandenberghs bedrijf waren toen supermodern met hun strakke geometrische vormen en imposante volumes die overeind bleven dankzij een betonstructuur. Vooral de mooie silotoren imponeerde – en doet dat nu nog. Sober maar tegelijkertijd elegant houdt hij de wacht aan het water, met onderaan en bovenaan een gespiegelde versiering met uitstekende randen, horizontale raamlijnen en smalle deurtjes.  Hoe graag zou ik eens bovenop dat dakterras staan! Het meest opmerkelijk blijven de 3 decoratieve ronde ramen, die verwijzen naar de scheepvaart,  waarmee Vandenbergh zijn vrachten liet vervoeren en die hem een mooie duit opleverde. Aan de kant van de Ankerstraat worden ze nog eens herhaald, maar dan horizontaal.

De opslagplaatsen naast de silo  bieden met hun spel van horizontale raamstroken tegengewicht voor de verticale toren.  Aan de zijkant versterken de zebrastrepen van het pleisterwerk dit nog.  En ook de afwerking in bakstenen, sierpleister en blauwe arduin is één en al lijnenspel.

Maar hoe ziet de Food Bar op de gelijkvloerse verdieping er vanbinnen uit? En hoe zit het met de ‘food’? Want daarover ging het toch?

florida food bar lunchen
Detail van de zijgevel aan de Ankerstraat met het pleisterwerk dat de raamlijnen versterkt.

Blits art deco-interieur

De opvallende blauwe vloer verrast me bij het binnenkomen. Ik denk terug aan het appelblauwzeegroen van de Golf van Mexico tijdens onze tocht van Miami naar Key West, het zuidelijkste puntje van Florida. Een originele en gedurfde keuze, maar helemaal op zijn plaats in dit interieur. De buisstoelen à la Marcel Breuer, de spiegelstrook op de monumentale betonnen pijlers, de bolvormige hanglampen en het logo met de drie patrijspoorten in neonlicht op de muren… Samen met de palmen brengen ze me terug naar Miami en het interbellum, toen de art deco stijl populair was. Maar vooral, het geheel ziet er zo mooi en gezellig uit dat we ons direct thuis voelen. Nu het eten nog!

florida food bar lunchen

florida food bar lunchen

florida food bar lunchen
de kenmerkende patrijspoorten in neon-uitvoering
Leuk bekend detail in de toiletten.

Drinks en bites

Wat staat er op het menu?  Bar Florida serveert vooral cocktails en originele hapjes: pita’s, sidedishes en fingerfood om te delen. Specialiteit van het huis zijn de (gepimpte) homemade pita’s. Met lam, kip, rundergehakt of gewoonweg gegrilde groenten. Zelf ben ik niet zo’n pita-fan, dus ik concentreer me op de rilette van zalm met zure room en neem nog een bordje ‘potatoe wedges’ met zwarte peper dip en parmezaan toe.  Aan de overkant van de tafel wordt er gretig naar de pita met lam gegrepen.  Ik twijfel nog even over een bord gegrilde pastinaak of één van de andere inventieve bijgerechten, maar aangezien mijn ogen vaak groter zijn dan mijn mond, hou ik het bij de zalm en de ovengebakken aardappelpartjes. En dat blijkt een wijs besluit te zijn.  De hoeveelheden zijn niet gigantisch, maar als onze mooi gepresenteerde hapjes arriveren, blijkt toch dat we de aardappelpartjes best delen, want mijn maag is snel gevuld.  Het smaakt én oogt allemaal heerlijk!

florida food bar lunchen

florida food bar lunchen

En ook nog…

Hoe verleidelijk ook, we raken niet aan de cocktails waarvoor Florida Food Bar bekendstaat.In plaats daarvan proeven we een fijne Toscaanse en Zuid-Afrikaanse witte wijn met een fles bruiswater toe. Heerlijk.

En last but not least: geen maaltijd zonder zoetigheid voor mij.  Daarvoor is er altijd nog wel een plaatsje. Dus volgt er een stevige cheesecake , die charmeert met een verrassende sinaasappelgeur. En zo is onze honger helemaal gestild.

Fijne kennismaking met een mooie en lekkere eetplek in Leuven!

Praktische info

Food Bar Florida Vaartkom 43 Leuven | Elke dag open van 11.00 tot 23.00 uur, behalve op dinsdag. | Lunchen kan van 12-14.30 uur. | En ook leuk: er is een terras aan de waterkant. Nu nog wat frisjes, maar in de zomer: top! | Alle info vind je op de website.

Rond de Leuvense vaartkom vind je nog meer fijne adressen voor foodies. Mijn tips?

  • Hop Gastrobar Vaartkom 1a, 3000 Leuven: voor fine dining en de lekkerste streekbieren en -wijnen.
  • Noordoever Vaartkom 17A, 3000 Leuven: voor originele vegan selfservice waarbij je betaalt per gewicht . Vergeet de capuccino niet!
  • Café Entrepot : smul hier wat tapas bij een biertje in afwachting van de start van een theatervoorstelling in OPEK

en sluit af met het heerlijkste frambozen- en chocoladeijs van Coupe Matadi, de ijsboot die even verderop aan de Vaart  aangemeerd ligt van april tot oktober.

florida food bar lunchen

Meer Leuven

Ook nog iets meepikken van de stad?

  • Kies dan voor een streetarttour, aan de Vaartkom spot je al verschillende werken van Leuvense straatkunstenaars
  • Ontdek de geheimen van de Keizersberg (Leuven) op een paar honderd meter van Florida Food Bar
  • Ga shoppen in de originele en hippe winkels van de Vismarkt en de Mechelsestraat
  • Doe de ‘betonwandeling’ langs brutalistische architectuur (vraag de folder bij Visit Leuven)
  • Loop een blokje om langs het Klein Begijnhof en check ook direct één van de zeven wonderen van Leuven: de toren zonder nagels van de Sint-Geertruikerk

Over de klassiekers zwijg ik dan nog: het gotische stadhuis, de universiteitsbibliotheek, de Parkabdij, het Groot Begijnhof… Je wilde toch rustig van je lunch bij Florida Food Bar genieten?

florida food bar lunchen

Ook leuk om te lezen:

10 thoughts on “Florida Food Bar: lunchen in art-decostijl

  1. Inderdaad, diegenen die de oude structuren en omgeving nog gekend hebben, komen nu terecht in een oasis die gevoed wordt door de hoogste vorm van ethisch denken. Of toch niet; ik mis een boom; het enige wezen dat gevoed wordt door zowel de kracht van de bodem als de zwakte van de lucht.
    Zo komen we tot het ongrijpbare van ons creatief denken: de verstrengeling van de standvastigheid van de aarde, de alomtegenwoordigheid van vluchtige zuurstof, de wispelturigheid van onze geest.

    Ik zal er toch een bezoek brengen, ook al zal de boom er niet zijn.
    Danke An, voor de initiatie.
    .

  2. Wat een mooi gebouw en zo leuk die gelijkenis met Miami beach! En even meelopen naar boven in de toren, ik zet mijn naam ook graag op de lijst 😉

  3. Het verbaast me dat je niks zegt over de prachtige foto die er hangt… Hij is trouwens gemaakt door Dirk Leunis zelf, één van de eigenaars!

Altijd fijn om je reactie te lezen: