Op doorreis in Bari: Grande Albergo delle Nazioni

Door het spectaculair toegenomen aantal lowcost-vluchten is Puglia, in de hak van de Italiaanse laars, een stuk bereikbaarder geworden. Als je vertrekt of landt in Palese, de luchthaven van Bari, is het leuk om ook de stad zelf even te verkennen. Aeroporto di Bari-Karol Wojtyla ligt op ongeveer 30 minuten (met de trein of bus) of 15 minuten (met een taxi aan 130 per uur- aan den lijve ondervonden!) van het stadscentrum.

Wij hadden al een heerlijke kennismaking met Puglia erop zitten en besloten om één nachtje Bari eraan toe te voegen, in afwachting van onze ontiegelijk vroege vlucht vanaf Palese naar Charleroi. Na het avontuur van het binnenleveren van onze huurauto in Bari-centrum (dubbelgeparkeerde auto’s, verkeerslichten die genegeerd worden, GPS die de weg kwijt is) waren we enkele grijze haren rijker en wandelden we desondanks fluks naar het hotel 1,7 km verder. Zo maakten we onder andere kennis met de stationsbuurt van Bari:

puglia_bari001

Duidelijk een grootstad/havenstad :-).

Jaren ’30 grandeur in Bari

Het hotel ‘Grando Albergo delle Nazioni’ ligt aan de Lungomare N. Sauro in Bari, langs de promenade aan zee dus, en op wandelafstand van het historisch centrum.

Het gebouw valt op door zijn typische jaren’30 rondingen. Als een reusachtige boot ligt het aan de kade. In 1932, toen het gebouwd werd, was het een paleis. Tijdens het fascisme telde de buurt wel meer modernistische gebouwen. In 2014 kreeg het een stevige opfrisbeurt, waarbij de Milanese architect Italo Rota voor de speelse en nautische herinrichting van de kamers zorgde. (Rota ontwierp ook het huis van Roberto Cavalli in Firenze en tekent voor de inrichting van Cavalli’s winkels). De inkomhal is ruim en luxueus, met een reusachtige staalsculptuur die geïnspireerd is door de traditionele lokale vissersnetten. Voeg daarbij de blinkende granieten vloer en de reusachtige spiegels en je herkent de knipoog naar het feit dat het hotel als filmdecor fungeerde voor Alberto Sordi’s  ‘Stardust’ (1973). 

Fijne service

Het personeel is enorm vriendelijk en attent, want ook al zijn we drie uur te vroeg om in te checken en willen we voorlopig alleen onze bagage droppen, toch kunnen we onmiddellijk naar onze kamer. Die valt erg mee, ook al boekten we via internet een eenvoudige, goedkope kamer (zonder zeezicht) voor één nacht. Eenmaal op de vierde verdieping gekomen, blijkt dat we een kamer aan de voorkant met zicht op zee hebben. Hoera!

De kamers van Grande Albergo delle Nazioni

De inrichting is helemaal retro, de muren zijn met stof bespannen en er zijn heerlijke productjes in de ruime badkamer. Omdat we hoog zitten, hebben we geen last van de auto’s.

Boven ons, op de 5de verdieping, is er een ‘spa’ en een minizwembadje. Leuk voor zonnekloppers, maar duidelijk niet bedoeld voor sportievelingen. Het is eerder een uitvergrote badkuip. 😉

Breakfast with a view

Het uitgebreide ontbijt wordt geserveerd op de dakverdieping, met een fantastisch uitzicht. Je kan hier ook dineren in het restaurant ‘Polvere di stelle’ (‘stardust’). Een blik op de kaart leert ons dat de prijzen hier toch wel een stuk hoger liggen dan wat we gewoon zijn uit het binnenland. Vergeleken met België valt het allemaal echter nog mee.

puglia_bari069
een droomuitzicht op een zomerochtend!

We stellen vast dat het hotel ook wel iets meer gefortuneerde gasten dan wij aantrekt ; -).  Zo kan je tegen 25 euro per dag een “valet” -met hoge hoed-  inhuren om je auto te parkeren en voor te rijden. En naast de Italiaanse tekst van de brochures is er een Engelse én … Russische vertaling.

Langs de kade 

Maar wat een geweldige locatie! En het is fantastisch om langs de promenade naar de oude stad te wandelen. Ook al razen de auto’s je aan de andere kant voorbij. En in de grote winkelstraten (bij de Via Argiro) vind je prachtig design en dito kleren. Verleidelijk! Zeker als je tijdens de periode van de ‘saldi’ langs de etalages struint…

Bij de kleine plezierhaven zien (en ruiken!) we dat er tot ’s middags nog verse vis verkocht is onder de hallen.

puglia_bari028

Bari: historische stad

Vlakbij de oude stad zie je dan het opvallende gebouw van het theater Petruzelli aan de kaai. Het ‘centro storico’ ‘is minder pittoresk dan dat van de vele kustplaatsjes ten zuiden van Bari (bijv. Polignano Mare) of stadjes in het binnenland. De kerken, het castello, de pleintjes en straatjes: we hebben het allemaal al eens gezien. Beetje verwend, hè, na 2 weken Puglia. Natuurlijk is er de beroemde basiliek met de relieken van Sint Nicolaas, die zijn overgebracht (of gestolen, al naargelang de versie) uit Myra, Turkije. Maar ’s namiddags ligt Bari uitgestorven te blakeren in de hitte.

In de kleine straatjes vinden we nog een winkeltje waar we, zoals de Italianen, een broodje laten beleggen met versgesneden ham en kaas. Een flesje water erbij en … meer moet dat niet zijn!

puglia_bari035

La passegiata

’s Avonds echter herleeft Bari en stromen de mensen te voorschijn. In de winkelstraten met voetgangerszone is het drummen. Langs de promenade is er geen enkel zitplekje meer vrij. In de parkjes staan er draaimolens en streetfoodwagens. En in de oude stad is het een drukte van jewelste. Vele bewoners brengen gewoon hun eigen zitje mee. Een ongeziene drukte van spelende kinderen, flanerende dames, paraderende jongeren, ijsjeslikkende oudjes, …kortom: la passegiata. Zien en gezien worden, praten, roddelen, zingen,…

… en ijsjes natuurlijk!

Toch nog één adresje meegeven: ga naar Martinucci op het plein del Mercantile in het centro storico. Op het terras heb je een uitstekend zicht op het plein en je kan er de hele avond genieten van heerlijke stuzichinni en andere hapjes, van Spritz, Bellini of prosecco. En schuif er aan voor het beste ijs van heel Bari. Maar het kan even duren: nummer 57 was aan de beurt toen ik mijn ticketje nam. Mijn nummer was…93…grrrr!

Na een heerlijke nacht en een dito ontbijt vertrekken we naar de luchthaven, waar bierproducent Peroni een flinke duit in het zakje heeft gedaan… Nog even poseren en dan…

Arriverderci Bari!

 

Meer lezen over de lieflijkste stadjes van Puglia?

Of gewoon inspiratie nodig voor een roadtrip in Puglia? 

Of meer lezen over modernistische architectuur in België? Check:

5 thoughts on “Op doorreis in Bari: Grande Albergo delle Nazioni

Altijd fijn om je reactie te lezen: