5 redenen waarom het Guggenheim Museum (New York) zelf zijn grootste concurrent is

Een gebouw en schilderijen als een ononderbroken, schitterende symfonie, zoals die nooit eerder in de wereld der kunsten bestaan heeft.”(Frank Lloyd Wright,1943)

Dat was architect Frank Lloyd Wright‘s bescheiden ambitie in 1943 :). Toen hij het nieuwe Guggenheim Museum in New York ontwierp. De opening ervan in 1959 zou hij niet meer meemaken. Maar vandaag is het nog steeds zo: New York bezoeken, is ook…het Guggenheim bezoeken. Beroemde collectie. Die moet wedijveren met een al even beroemd gebouw. Hieronder 5 must-see’s die niets met de collectie te maken hebben. En die je aandacht waard zijn.

New York Guggenheim

De locatie

De ‘omgekeerde bloempot’ is een op zijn minst opvallend stukje architectuur vlakbij Central Park. Bij de Museum Mile. Duidelijk Uptown New York. Nergens zo veel hondensitters gezien. Nergens zo veel niet-blanke nannies op wandel met een mollige blanke baby. En nergens zo veel rode lopers van de voorgevel tot aan de stoeprand. Met baldakijn. En valet voor de auto.

Zo’n buurt dus.

Op bezoek in het Guggenheim: vijf aandachtstrekkers

  • het dakraam

De golvende voorgevellijnen in zacht gebroken wit lokken je het museum binnen. Stap direct door naar het midden van de centrale hal, blijf daar staan en kijk omhoog. Wat een gevoel van ruimte! Wat een prettige sfeer! Zoveel rechtstreeks daglicht! Allemaal te danken aan het prachtige,  reusachtige dakraam! Want Wright brengt graag de natuur binnen in zijn gebouwen.

Eén keer boven is de omgekeerde oefening ook leuk: naar beneden kijken. Voor wie hoogtevrees-vrij is. Of een ussie wil nemen.

  • de museummuren

Kijk ook even rondom je. De muren van het museum zijn bijna allemaal gebogen. Slakkenhuisgewijs, zoals de City Hall van Norman Foster in Londen. Die 50 jaar na Wright gebouwd is, weliswaar.

Die golvende muren bezorgden de Amerikaanse bouwheer heel wat kopzorgen. Want hoe presenteer je rechte schilderijen op gebogen muren? Wright’s mening: de schilderijen in portretrichting ophangen. Of anders in twee snijden. Om de kromming van de muur te volgen…

Niet echt prettig om een expo in het Guggenheim te cureren dus. En over een eigenzinnige architect gesproken :).

  • het kantoortje

Check dit kleine kantoortje op één van de verdiepingen. Hier kan je toch niet zomaar voorbijlopen, al schilderijen kijkend? Wright liet zijn verbeelding de vrije teugel bij dit deurontwerp. Ik denk even aan Alice in Wonderland. Maar de ronde vorm klopt wel perfect met het geheel.

  • het museumcafé

Het moet al een heel sterk kunstwerk zijn dat tegen deze plek kan opboksen. Superaangename ruimte. Met uitzicht op Central Park. En hoe consequent is de organische vormgeving in het interieur doorgetrokken. Zelfs de krukjes zijn aangepast. Van Wright is bekend dat hij niet alleen huizen en  interieurelementen ontwierp, maar ook jurken voor zijn vrouw. Doet me wat denken aan tijdgenoot Henry Van de Velde die architect was, maar ook vormgever. Stoffen, bestekken, porselein, tapijten, deurklinken, meubels,… hij tekende het allemaal.

New York Guggenheim

  • de vloer (ja, echt!)

Kijk zowel binnen als buiten naar de grond. Ook hier zie je dat Wright consequent voor lineaire vormen en …ronde tegels kiest.

Kort samengevat:  de organische architectuur van het Guggenheim museum strijdt met de collectie om je aandacht! Het is moeilijk kiezen. Maar misschien biedt ze net een meerwaarde? Is het een én-én verhaal? Geen wonder dat het museum zo populair is! En het is nog behapbaar qua grootte. Zeker in vergelijking met het MOMA of het MET.

Kunstcollectie

En o ja, hoe zit het met de collectie?  Grote namen. Beroemde werken uit de 20ste eeuw. Vooral schilderijen. Maar ook sculpturen.

En wij Belgen fier. Want we misstonden er niet. We waren in goed gezelschap: Magritte, Delvaux, Alechinsky, …

We voelden ons op slag thuis in New York.

Belgians onder elkaar.

This slideshow requires JavaScript.

NB.  Frank Lloyd Wright

Op 8 juni 2017 was het 150 jaar geleden dat Frank Lloyd Wright werd geboren. Hij is één van de belangrijkste Amerikaanse architecten.  Enkele weetjes:

-zijn kinderkamer was versierd met gravures van Engelse kathedralen.

-zijn favoriete speelgoed waren de geometrische Fröbelblokken.

-de natuur,  Japan en de Arts-en-craftsbeweging  inspireerden hem (alhoewel hij zweerde bij zijn onafhankelijke creatieve geest)

-hij had 3 vrouwen (waarvan één door een personeelslid werd vermoord) en 8 kinderen

-ter gelegenheid van zijn verjaardag bracht Lego dit model uit. En zijn er een aantal extra events in de States deze zomer – misschien leuk om mee te pikken tijdens je vakantie?

Veel plezier!

 

Lees ook:

10 aanraders voor een eerste keer New York

Guggenheim Bilbao

het Capitool en de ongelooflijke Capitol Library in Washington dc

 

New York Guggenheim

  1. Wat een prachtig gebouw, heerlijke architect (moest ook direct denken aan Henry Van de Velde), om van te smullen. Wij zagen vijf jaar geleden enkel de buitenkant maar bij een volgend bezoek aan New York (ooit) zal dit zeker op het programma staan.

Altijd fijn om je reactie te lezen: