Handlettering voor beginners

Liefhebber van mooie dingen? En graag zelf creatief? Hier is mijn verslagje van een workshop handlettering voor beginners. Die volgde ik samen met vriendin Lieve. Op een zaterdagvoormiddag. Van 10 tot 14 u. Bij designspot Plek in Leuven.

Plekshophop
The place to be

Niet echt een goedkope workshop. Maar omdat we allebei deze maand verjaren, kon er wel een cadeautje vanaf. Kwestie van onze creatieve ik wat te verwennen. En we waren ook wel nieuwsgierig naar hoe het eraan toe zou gaan.

Handlettering

Letters schrijven dus. Of beter: letters tekenen. Want dat is het verschil met kalligrafie. Voor dat laatste heb ik geen geduld, vrees ik. En bovendien ben ik een hopeloos geval wat schoonschrift betreft – mijn geschrift kan zelfs met een reuze-oppimpbeurt niet meer gered worden. (En continu pc-getokkel maakt het er niet beter op!)

leuven_plekshop_handlettering033

Maar onze zaterdagochtend begon goed. Ook al was het even op de tanden bijten om tijdig ter PLEKke te raken. We kregen al onmiddellijk een welkomdrankje van het huis aangeboden. Voor mij werd het aardbei/rabarbersap. Heerlijk!

Wie deed er mee?

We waren met twaalf. Supergemotiveerde leerlingen. Allemaal vrouwen. Vaak met een interesse voor vormgeving. Al dan niet beroepsmatig. Ook collega-blogster Lielebeesje was er. Geertrui Storms was de (enthousiaste) juf van dienst!

leuven_plekshop_handlettering027

Het materiaal en … start!

Op de lange tafel in de winkel lag er voor ieder van ons al een werkschriftje klaar. Losse blaadjes papier, pennen, stiften, een kneedgom,…alles was er! Eerst wat uitleg, daarna zelf aan de slag. En hoe!

Als opwarmertje: oefenen op het schetsen van letters. Dan zweten op scriptletters. Één zelfgekozen letter in verschillende stijlen tekenen. Tongpunt tussen de lippen! Variaties op die letter bedenken. Met het potlood netjes tussen de lijntjes werken… Je kon onze hersenen bijna horen kraken! Excellente oefening in fijne motoriek ook ;).

Daarna gingen we aan de slag met de brushpen. Oefenen op rechte lijntjes trekken met de losse hand. Dun naar boven, gevuld en zwaar bij een neerwaartse pennentrek. En zeggen dat het gemiddeld vier jaar duurt voor je vlotjes met een brushpen kan schrijven! Een goed excuus voor mijn beverige golflijntjes…

Gelukkig was er toen dit:

Een beetje (of best veel) suiker konden we wel gebruiken! Verwenpartijtje met zalige cheese- en chocoladecake à volonté . Hadden we ook wel verdiend, naar mijn bescheiden mening !

Quotes en zinnen

Daarna kwam het echte werk. Een quote zoeken en de hele zin uitwerken, woord per woord. Dat betekende een versnelling hoger schakelen. Want hadden we daarnet niet enkele uren gedaan over luttele letters?

 

Iedereen onmiddellijk supergemotiveerd om een leuk ontwerpje te maken! De belangrijkste woorden kregen een andere grootte of een opvallende stijl.

hand lettering
Mijn probeersel
hand lettering
gezellige boel achteraan in de winkel
hand lettering
gezellige boel achteraan in de winkel

Zo gauw de minicomposities goed zaten, konden we de letters in het groot overtekenen. En illustraties of banners toevoegen. Of kleur. Maar daar kwam ik al niet meer aan toe. Zwart-wit is ook al mooi, toch?

De tijd VLOOG om ! Bij een laatste drankje kregen we nog een klein pakketje als herinnering. Met o.a. een brushstift. Om te oefenen. Zalig!

 

En een fijne herinnering aan een leuke voormiddag van ingespannen ontspanning!

Ciao!

hand lettering leuven
Toevallig een voorbeeldje van compacte handlettering?

Ook fijn om te lezen:

21 thoughts on “Handlettering voor beginners

  1. Weten jullie of je ook wekelijks of maandelijks kalligrafie of handletteren kan volgen ergens rond of in Leuven?

  2. Zag er daar heel tof uit. In een vorig leven (…) ben ik ooit begonnen met kalligrafie. Handletteren, dat ik heb ontdekt vorig jaar, is véél en véél leuker owv het niet zo strakke aspect. En oefening baart kunst. Doet me weer zin krijgen om te gaan handletteren :-).

    1. Moet je zeker doen! En jij hebt dan al een stapje voor! Het lijkt me ook haalbaarder en speelser dan kalligrafie. Maar ik moet nog héél veel oefenen 😉

    1. Ja, ben ook vol bewondering voor wie het uit de losse pols kan. Met de brushpen schrijven moet ik beslist nog véél oefenen?! Maar het was een superleuke kennismaking!

  3. De beelden doen me onmiddellijk terugdenken aan mijn humaniora-tijd. Tijdens de jaren van de ‘lagere cyclus’ hadden we 1 uur tekenen per week. Een keer per maand werd de tekenles vervangen door een les kalligrafie. Dat vond ik zalig!

Altijd fijn om je reactie te lezen: