Heerlijk slapen en dineren in Wéris

Vreemde dagen zijn het. Waarin we (verplicht) terugplooien op onszelf. En reizen ingeperkt wordt. Maar waarin we ook elkaar helpen. En de kracht van verhalen herontdekken.

Vandaag ook zo’n verhaal. Ter verstrooiing. Over een zalige plek om te verblijven. Misschien niet voor nu direct. Maar voor binnenkort. Als deze crisis voorbij is. Een verwenadresje in de Ardennen om te onthouden. Want het is heerlijk slapen en dineren in “Le Cor de Chasse” in Wéris.

Coole kasteelhoeve

Wéris is een minuscuul dorpje. Maar je ontdekt er prachtige natuurstenen huizen. Zoals de imposante 17de eeuwse kasteelhoeve van Le Cor de Chasse. Een plek als een oude afspanning in een sprookje. Wie weet wat heeft er zich op deze plaats allemaal afgespeeld…! Ideaal voor een winter-uitstapje dus.

heerlijk slapen en dineren in Wéris
Oude kasteelhoeve Le Cor de Chasse

Tegenvaller

Jammer genoeg is bij onze aankomst de ontvangst eerder ‘koel’ dan ‘cool’. We zijn wat te vroeg, dat weten we. Maar dat wordt ons onmiddellijk ingepeperd. In het Frans. Ook al laten we merken dat we Nederlandstalig zijn. Voor alle zekerheid wordt nog eens herhaald dat de kamers pas vanaf 16 uur beschikbaar zijn. Opnieuw in het Frans. Voor het geval we niet begrepen zouden hebben dat we absoluut niet welkom zijn. De lichaamstaal van de dame in kwestie alleen al maakt duidelijk dat een kop koffie er niet af kan, laat staan even op adem komen in een loungezetel. Ook al sneeuwt het ondertussen buiten.

Mijn enthousiaste eerste indruk van het gebouw smelt weg als sneeuw voor de zon. We moeten zelf vragen of we onze tas eventueel in bewaring kunnen geven. Dat kan nog net (we zijn op dat moment de enige gasten). Waarop we besluiten de zure sfeer te ontvluchten en alles in de auto te laten.

Sneeuwwandeling

Maar niet getreurd. Wandelschoenen aan. En een ommetje naar het vlakbij gelegen centrum van Wéris met zijn 11de eeuwse Romaanse kerkje. We eindigen onze wandeling met een verkenning van de uitgestrekte, ondergesneeuwde tuin van Le Cor de Chasse (een park van 2 ha, lees ik later). De witte deken kraakt onder onze voeten. Twee ezels (echte!:)) komen bedelen om wat brood. Alle geluiden zijn gedempt. En de sneeuwwolken brengen ook de avond met zich mee.

En plots was er sneeuw!

heerlijk slapen en dineren in Wéris

heerlijk slapen en dineren in Wéris

Heerlijk slapen in de bergerie

Bij onze tweede aanmelding – op het juiste uur deze keer- worden we gelukkig door iemand anders ontvangen. We hebben een formule overnachting + ontbijt + diner geboekt. Onze kamer ligt in het bijgebouw, de voormalige schapenstal. Niet in de echte kasteelhoeve dus, maar hoe smaakvol is de hele vleugel hier ingericht! Met veel respect voor de oorspronkelijke materialen van de streek. Wij bewonderen de oude natuursteen en het vakwerk, en het warme hout dat overal terugkeert in combinatie met roestbruin verweerd metaal. Want de oude boerderij huisvestte ook een smidse waar boeren uit de hele streek terecht konden.

Luxe-gevoel

We zitten onder de nok van het dak, en de kamer, die één-en-al hartelijke gezelligheid uitstraalt, is zo groot dat ze wel een bescheiden appartement lijkt. We moeten er wel twee trappen voor beklimmen, want een lift is er niet. Maar met plezier!

De muren en plafonds kregen een likje verf in aardetinten en kunstzinnige creaties uit natuurlijke materialen vormen een sobere decoratie. Onder het vrijstaande pronkbad liggen witte keien. En in het kleine zithoekje is het aangenaam keuvelen. De botte ontvangst van vanmiddag is stante pede vergeten. Of toch bijna.

heerlijk slapen en dineren in Wéris
oude natuursteen en moderne kunst Le Cor de Chasse, Bergerie
heerlijk slapen en dineren in Wéris
een luxe-zolderkamer le Cor de Chasse

heerlijk slapen en dineren in Wéris

heerlijk slapen en dineren in Wéris

heerlijk slapen en dineren in Wéris

Heerlijk dineren in Wéris

Iedereen die in het hotel overnacht, blijft er ook dineren. Meer zelfs, door de sneeuw komen er zelfs gasten speciaal naar hier om uit te eten. Dat is niet verwonderlijk, want zo veel eetplekjes zijn er niet in het kleine gehucht Wéris. En ik ben al blij dat we niet meer door de sneeuw hoeven met de auto. We hebben bij de reservatie niet de uitgebreidste gastronomische formule gekozen, maar zijn toch van plan om heerlijk te genieten.

Aangenaam kader

Het restaurantinterieur bevalt me onmiddellijk: ook hier weer dezelfde stijl als in de kamers. Het meubilair en de decoratie in originele, natuurlijke materialen tegen een achtergrond van donkere warme tinten zorgen ervoor dat ik me onmiddellijk thuis voel. Reusachtige agapanthusbloemen vormen een groen en licht accent. En de cognackleurige leren kuipstoeltjes zitten comfortabel. Dat belooft! Als het eten van hetzelfde niveau is, zitten we gebeiteld!

heerlijk slapen en dineren in Wéris

heerlijk slapen en dineren in Wéris

Uitgelezen gerechten

En dan begint het. We krijgen echt de fijnste, biezonderste en mooiste hapjes op onze borden! Eerst drie voorafjes, om de smaakpapillen te stimuleren. Verbaasd kijk ik naar de originele vormen, en proef ik de verrassende combinaties van zuur en zoet, knapperig en romig-zacht. Dit is toch geen doorsnee-Ardeens gastronomisch restaurant meer! Ik besluit om straks on line te checken wie hier de kok is.

Le Cor de Chasse
amuse-bouches
tartare van makreel – met de nodige sausjes en smaakaccenten

Le Cor de Chasse

Zinnenprikkelend

Alle zintuigen worden hier uitgebreid bespeeld. Als voorgerecht zijn er twee verschillende bereidingen van langoustines, daarna volgt een perfect gegaarde duif en tot slot krijgen we – hoera! – zelfs twee dessertjes. Eén ervan is geïnspireerd op het DKNY -parfum van Donna Karan. Eerst snuiven we de geur op (van een papieren parfumstrookje ) en dan wordt het gerecht geserveerd: een combinatie van appel, komkommer, yoghurt en viooltjes. Daarna hebben we NOG een dessert te goed. Opnieuw een schilderijtje in het bord. Van citrus en chocolade, ceder en shizo (lees ik op het menu).

Het serviesgoed is al evenzeer een plezier voor het oog.

Bij elk gerecht hoort bovendien een bijpassende wijn. Ook al drink ik meestal maar één glas, ik heb de volgende ochtend in elk geval geen houten kop.

Tot slot worden we nog verwend met een koffie en een weelde aan huisgemaakte zoetjes. Hiervoor alleen al zou ik terug gaan!

Wie zit er achter Le Cor de Chasse?

Na deze overheerlijke maaltijd moet ik het toch even checken. En ja hoor: Le Cor de Chasse heeft een Michelin-ster. Helemaal terecht! De chef is Mario Elias, een telg uit een familie van restaurateurs. Zelfs zijn overgrootouders waren al koks ! Elias staat bekend voor zijn geraffineerde wildbereidingen en wordt zelfs de ‘leading man van de nieuwe Waalse gastronomie’ genoemd.  Geen wonder dat dit een topadresje is!

Na het heerlijk slapen en dineren in Wéris: het ontbijt?

Verwacht geen buffet met 30 verschillende soorten warme en koude hapjes. Nee, gewoon één schaal met plaatselijke vleeswaren en één met plaatselijke kazen. Denk daar nog bij: 5 soorten vers gebakken brood, echte Ardense boter en een keur aan huisbereide chutneys en confituren. Mini-viennoiserie voor achteraf. Vers vruchtensap. En de fijnste cappucino. Simple comme bonjour. Genieten als in een luilekker sprookje. Wie eet er mee?

 

Le Cor de Chasse
Wat dacht je van ananas-met-kardemom chutney?

Meer info LE COR DE CHASSE, RUE DES COMBATTANTS 16, 6940 WÉRIS – Tip: Ga zoals wij op een dag in de week – dan heb je een nog mooiere prijs/kwaliteitverhouding!

Ook leuk om te lezen: 

11 thoughts on “Heerlijk slapen en dineren in Wéris

Altijd fijn om je reactie te lezen: