Het beroemdste park van New York

Wie naar New York reist, vindt tussen de wolkenkrabbers van Manhattan hier en daar wel wat groen. Bryant Park bij de NY Public Library, Washington Square Park met zijn schakers, Battery Park met het militaire fort en het groene lint van de High Line … dit zijn enkele bekende zuurstofrijke pleisterplekken. Maar het allerberoemdste park is natuurlijk Central Park in Uptown Manhattan.

Waarom is Central Park zo bijzonder?

 • Central Park is echt ‘huge’

Pas als je er bent, besef je hoe reusachtig het eigenlijk is : 4 km lang en met een totale oppervlakte van 341 hectare – de grootte van een heleboel voetbalvelden dus! Het pad dat het park omringt, is 10km (of een uurtje joggen) lang .

Central Park ligt middenin Noord-Manhattan. Wie vanaf Top of the Rock kijkt, ziet duidelijk dat voor de aanleg van dit park in 1857 een heleboel huizen moesten wijken. Ongeveer 1600 armere inwoners (Ieren, Afro-Amerikanen, Duitsers) werden gewoon uit hun huis gezet en onteigend. Want er was nood aan groen en zuivere lucht in New York. De Engelsen hadden Hyde Park, de Fransen Bois de Boulogne en de New Yorkers… juist ja!

New York Rockefeller Tower
Central Park
 • Central Park is niet alleen het bekendste park van New York, het is ook het bekendste park van de Verenigde Staten.

Vanaf het eerste moment dat je het park binnenkomt, voelt het dan ook vertrouwd aan. Want er zijn zo veel films opgenomen! Het park is daardoor bijna ongemerkt het collectief geheugen binnengeslopen. Als je de golvende grijze rotsformaties bij de ingang opmerkt, lijkt het zelfs een beetje thuiskomen. Filmfans kunnen een tour boeken langs de 30 meest bekende filmlocaties. Mij leek dat eerlijk gezegd een beetje te veel van het goede…en mijn gezelschap ook!

Central Park New York
Mijn drie mannen. Na een halve dag Fifth Avenue.  Chillen in Central Park. Where else?
 •  Central Park straalt rust en ruimte uit

…iets wat je in de drukke straten met de indrukwekkende hoogbouw toch wel mist. (Ik althans. Ook al ben ik dol op moderne architectuur). En de slagschaduw van de wolkenkrabbers overschaduwt soms letterlijk de zonnige straten. Nee, laat me dan maar genieten van het zonnetje op een open plek in het park!

Central Park New York

Central Park New York
Contrasten in de stad: strak vs organisch.
 • Wie van sport houdt, kan hier zijn hartje ophalen.

Joggen in een blitse loopoutfit zoals de filmsterren. Of een fiets huren (een aanrader als je al een half stadsbezoek achter de rug hebt!).  Of in de winter schaatsen op de door Trump gesponsorde schaatsbaan. Wat het sporten betreft, lijkt Central Park erg op de Londense parken. Maar het overtreft wel de andere, veel kleinere groene ‘longen’ in Manhattan.

NB. Ben je minder sportief, dan laat je je rondrijden in de supertoeristische paardenkoetsen. Wij namen gewoon de benenwagen. En wandelden op eigen kracht door het park. Dat was ook genieten!

Central Park New York

 • Central Park is niet alleen voor filmliefhebbers een must-see, ook boekenwurmen komen er aan hun trekken.

Het is de plek waar Holden Caulfield, het hoofdpersonage uit de klassieker ‘The Catcher in the Rye’ van J.D. Salinger urenlang ronddwaalt, op zoek naar ‘where the ducks are’ …Vlakbij het park schreef Antoine de St. Exupéry bovendien ‘De kleine prins’ en hielden F. Scott Fitzgerald en zijn vrouw ‘Great Gatsby’-achtige feestjes!

Central Park New York

 • In Central Park vind je ook een heleboel beroemde beelden en standbeelden (zoals de Egyptische obelisk uit 1450 BC).

Die bezienswaardigheden zijn er vooral voor de liefhebbers. Je kan ze evengoed overslaan, wat mij betreft. Maar check zeker de ‘Museum Line’ met het Metropolitan Museum of Art, het Guggenheim en het Museum of Natural History.

New York Guggenheim

 • En dan ook nog …

Zelf was ik vooral positief verrast door de relaxte en prettige sfeer bij de vele bruggen en meren. En bij enkele merkwaardige bouwwerken in het park, zoals Bethesda’s Terrace .

Central Park Bethesda's Terrace
prachtige arcades onder het terras van Bethesda
Bethesda Terrace New York
Wat een plafond bij de arcades van Bethesda’s Terrace!

Amerikanen zullen hier zeker ook nog Belvedère Castle vermelden.  Zowel Bethesda’s Terrace als het kasteel  hebben wel iets van Disney… zeker het Belvedère. Het staat er zo’n beetje ‘out of the blue’ kunstmatig kasteel te wezen midden in het park. Tja, voor echte kastelen moet je in Europa zijn, dat is wel duidelijk. 🙂

Central Park New York
Romantische hoekjes bij Belvedère Castle
Central Park New York
Castle view op de jaren ’30 toppers die het park omringen.

Minder vredig is natuurlijk de plek waar John Lennon werd vermoord… Strawberry Fields Forever.

Geen wandelliefhebber?

Wie het niet ziet zitten om kilometers te malen in dit park der parken, zet zich op een terrasje bij Bryant Park. Met een boek van de New York Public Library. Of vergaapt zich schaamteloos aan schakers, studenten en entertainers in de schaakwijk bij New York University en Washington Square Park. Beide kunnen niet tippen aan de grootsheid van Central Park. Maar ze vervullen wel hun taak: een rust- en ontspanningsplekje bieden tussen wat groen. Absoluut nodig in the city that never sleeps!

Praktische tip: Vliegen naar New York

Ben jij na het lezen van mijn verhaal over Central Park zo nieuwsgierig geworden dat je zelf  naar New York wil? Kies dan voor een citytrip  Big Apple of maak er een langere vakantie van. Wij combineerden zo New York  met  Washington en Philadelphia. Je kunt vliegen vanaf Schiphol, waarbij je een directe vlucht neemt die je  in een kleine 8 uur op Newark Airport aflevert. Goedkoper is  het echter om te vliegen vanaf het Belgische Brussels Airport (Zaventem). Met een directe vlucht (ook 8 uur) bespaar je  € 1000,- vergeleken met vliegen vanaf Schiphol.

Veel mensen kiezen ervoor om met de auto naar Brussels Airport te reizen en vanaf daar dus een goedkopere vlucht te nemen. Om je auto daar veilig achter te laten, is het verstandig om vooraf online een Brussels Airport parking te reserveren. Dit kan in combinatie met een shuttleservice die inbegrepen is bij de prijs. Zo word je na het parkeren in 5 à 7 minuten naar de luchthaven  gereden. De parkings zijn 24 uur per dag geopend, dus je hoeft je geen zorgen te maken over vertraging en daardoor een latere terugkomst. Je kunt je auto met een gerust hart achterlaten, terwijl jij Central Park en alle andere dingen die New York te bieden heeft gaat ontdekken!

Lees ook:

20 thoughts on “Het beroemdste park van New York

 1. Dit jaar voor het eerste in NY geweest en inderdaad je weet pas hoe groot het is als je er zelf bent geweest! Er is zoveel te zien en te doen. Heerlijke plek om te relaxen, picknicken of te sporten.

 2. Als ik in New York ben zou ik zeker hier een bezoekje aan brengen. Bizar dat een park zo groot kan zijn. Dat zijn we in Nederland niet gewend. Hier in Breda ben je met 10 minuten joggen er door heen haha. Maar ik zou er ook lekker gaan picknicken (als het lekker weer is natuurlijk).

 3. Lijkt me heel bijzonder om hier rond te lopen juist omdat het zo bekend is uit films en series. Ik wist ook niet dat het zo groot is. NYX staat voor volgend jaar op de planning…ben heel benieuwd. Voor mij de eerste keer naar de VS.

  1. Was voor ons ook de eerste keer! Er is zo veel te zien in New York. Ik heb mijn ogen uitgekeken ?. Net alsof je in een film rondloopt. Geniet alvast van het plannen maken!

 4. Zo bijzonder eigenlijk dat het Guggenheim er “naast” het Belvedère Castle kan staan. 🙂 Het uitzicht vanaf Top of The Rock is echt zo mooi! NY staat hoog op de wishlist, ooit komt het er van hor. 🙂

 5. Leuk geschreven en erg herkenbaar! Ik woon vlakbij New York City. Meestal ga ik naar Bryant Park (daar worden talloze activiteiten georganiseerd, het hele jaar door) niets zaliger om er een koffie te drinken of een wafel van de Belgische Wafels & Dinges te eten en intussen een boekje lezen dat je leent in de ‘openluchtbib’. In de zomer vind ik het leuk om naar Central Park te gaan met een picknick en op het gras van de ‘sheeps meadow’ te liggen. Rond mijn verjaardag is er bovendien altijd het bijzondere gratis Philharmonic Concert in Central Park. Altijd wel iets leuks te doen dus 😉

   1. Ja, maar is intussen alweer van 2007 geleden. Hoop dit jaar of volgend jaar nog eens naar New York te gaan…

  1. Ook al is het bewust gepland en aangelegd… Onze heerlijke Noordzeestranden hebben zeker zo veel charme? – maar je kan appelen en peren niet vergelijken!

   1. Inderdaad niet, maar hier in Nederland heb je heel veel nieuw aangelegde natuur, maar daarom niet altijd minde mooi.

Altijd fijn om je reactie te lezen: