Het beste van 2021

Eind december is het. Alweer een jaar voorbij. 2021 werd helaas niet wat we ervan verwacht hadden. Privé was het een droevig jaar met veel slecht nieuws en stress in de familie. Daarnaast bleek het lang beloofde ‘rijk van de vrijheid’  van korte duur te zijn.  Met als gevolg: het werd reizen met de noodrem – en het mondkapje – op, CST op de smartphone. Van verre reizen was er geen sprake.

Maar ondanks dat allemaal, kon er nog heel veel wèl. En waren er ook dit jaar weer een boel mooie momenten, fijne plekken, prettige ontmoetingen. Dus even de tijd nemen voor een terugblik en om ieder van jullie te bedanken. Voor de reacties, suggesties, vragen.  Voor het trouwe volgen of het tussendoor binnenspringen. En dan zijn we toe aan de eindejaarslijstjes die december zo typeren, ook voor deze blog: wat werd er het meest gelezen in 2021, het meest geliket, op welk artikel werd het meest gereageerd,…  Kortom, herbeleef je het beste van 2021 nog even mee ?

het-beste-van-2021
Namen, Citadelpark

Meest gelezen in 2021

Niet zo verwonderlijk, maar van alle artikels die ik dit jaar schreef, gingen de populairste allemaal over België.  Hoe zou dat komen? 🙂  Bovenaan het lijstje van ‘Meest gelezen in 2021’ prijkte… een lijstje:

Om 2021 alvast goed in te zetten, somde ik 21 bezienswaardigheden op die ik in de voorbije corona-periode bezocht had. Altijd handig als inspiratie voor een staycation-uitstap. Dit jaar kan ik die lijst alvast updaten, want ik ontdekte weer een boel nieuwe plekken in België die een bezoek waard zijn. Dat heb je dus in ieder geval nog te goed!

Laarne
Op kasteelbezoek in Laarne

Zeggen dat er veel gewandeld werd in 2021, is een open deur intrappen. Het bericht van 2020 over de fijnste wandelplekken in de omgeving van Leuven (al bijna twee jaar geleden ondertussen!)  stond helemaal aan de top van de lijst aller artikelen ooit. Maar als ik me beperk tot wat er in 2021 neergepend is door ondergetekende, dan was de wandeling in Haacht  de nummer twee van de meest gelezen blogberichten.  Geen wonder, want zowel qua natuur als qua erfgoedwaarde is dit een mooi gebied in Vlaams-Brabant om te exploreren .

het-beste-van-2021

Op nummer drie in de ‘meest gelezen’-lijst : een verblijfplek. In een dorpje dat niemand kent, ook al is het er één uit de duizend. B&B ma-tinée kan je niet anders omschrijven dan de ideale plek om te onthaasten, goed verborgen in een serene en landelijke uithoek van Waals-Brabant. De streek rond Beauvechain grossiert in de meest charmante dorpjes en ze zijn dan nog  gelegen in een bucolische omgeving van uitgestrekte en heuvelende landerijen. Toppie, vonden wij!

het-beste-van-2021

Naast wandelen was ook fietsen populair de afgelopen periode (alweer geen verrassing).  Aan zee loopt dat niet altijd op wieltjes, door de stevige zeewind, tenzij je natuurlijk een e-bike huurt. En dat deed ik. Ik bolde zo van Nieuwpoort naar Middelkerke, en dan de polders in om via het rustig gelegen fietspad langs de Frontzate terug te keren.  Ik ontdekte er bunkers, art deco huizen, uitkijktorens en kunst. En vers boerderij-ijs natuurlijk.

het-beste-van-2021

Op de vijfde plaats prijkt het verslagje van ons verblijf in de luxueuze windmolen van kunstenaar Piet van Praet in Maarkedal. Een vakantieverblijf dat wel wat ups en downs kende, aangezien er bij onze aankomst een reusachtige spoorwegwerf was aangelegd tegenover onze molen. Hoe het uiteindelijk afliep, lees je in het bericht!

het-beste-van-2021

Meest geliket

Omdat je iets leest, vind je het nog niet noodzakelijk leuk. Daarom dit tweede lijstje, met de vijf artikels die het meest geliket werden (dus expliciet een sterretje kregen van jullie).  Nummer één stond ook al in de vorige lijst: de blogpost over de Antitankgrachtwandeling in Haacht, die kreeg meteen de meeste vind-ik-leuks. Dat gold ook voor de  tweede plaats: de fietsroute in Middelkerke, maar deze vormde een ex aequo met die andere fietsroute door de Dijlevallei in Oud-Heverlee . Ik toerde langs de Zoete Waters en het voormalige kasteel van de familie Vesalius  (het Spaans Dak) en fietste zo via het natuurgebied de Doode Bemde terug naar het kasteel van de Arenbergs bij de universiteitscampus in Heverlee.  De route vind je in de blogpost.

het-beste-van-2021

Cultuur

Een snuifje cultuur was minstens even populair: op de derde plaats qua likes troonde het artikel over de intrigerende expo van Thomas Demand in M-museum in Leuven. De foto’s en architecturale installaties van deze Duitse beeldhouwer/fotograaf/ontwerper waren imposant. Ik denk daarbij onmiddellijk terug aan zijn maquette voor de paviljoenen van het textielbedrijf Kvadrat in Denemarken en aan de reconstructie van een verdwenen ‘nagelhuis’ in China. Demand had een ontwerpopdracht gekregen voor een Chinees restaurant in Zürich en liet zich inspireren door het ‘nagelhuis’.  De Chinese overheid was ‘not amused’.

het-beste-van-2021
Thomas Demand in M, Leuven

Kastelen

Op plaats vier eindigde de route voor een doodgewone wandeling dichtbij, in de bossen tussen Bertem en Kortenberg. Een vriendin en ik verkenden tijdens een weekendomzwerving het domein van de Prins de Merode en hoopten tevergeefs op een uitnodiging voor de high tea: Een ommetje langs de prins de Merode in Everberg. Mogelijk speelde het feit dat de prins ondertussen 94 jaar is en meestal in St. Lambrechts-Woluwe verblijft, hierbij een rol?

het-beste-van-2021

Tot slot was er nog de ontdekking van een prachtkasteel in de Ardennen. Een absolute aanrader qua interieur en meubilair (de plafonds zijn van dezelfde hand -van Jan Christian Hansche -als de wonderbaarlijke plafonds in de refter van de Parkabdij in Heverlee). Bleek dan nog eens dat bijna al het Brusselse drinkwater afkomstig is van het natuurgebied rond het kasteel en dat zelfs Lodewijk XIV onder de indruk was van het unieke ingenieuze pompsysteem dat hier ter plekke uitgevonden werd om drinkwater maar liefst 50 meter boven de rivier binnen de kasteelmuren te krijgen.

De schitterende rijkdom van het kasteel van Modave

Meeste reacties

Het ene artikel spreekt meer aan dan het andere, en het ene bericht lokt ook meer reactie uit dan het andere. Dit zijn de blogposts waarop, in volgorde van hoog naar laag, de meeste reacties kwamen. Zo inspireerde De schitterende rijkdom van het kasteel van Modave tot het grootste aantal opmerkingen. (Wat wil je ook, zo’n echt sprookjeskasteel!)

Vervolgens lokte onze memorabele fietstocht door de bomen tijdens een sneeuwbui in april ook een boel reacties uit.  Het historische hospitaal van Lessines, waar we verzeild geraakten tijdens onze vakantie in de Vlaamse Ardennen riep eveneens een aantal herinneringen en commentaren op, evenals ons verblijf in Molen Ter Slepe dat gedoemd leek om in het water te vallen. Tot slot zorgde de lijst van de 10 mooiste treinstations ter wereld ook wel voor wat discussie en animo.

Peer, het-beste-van-2021
Sneeuwvrouwtje fietst tussen de bomen

Wat ik zelf onthou van 2021

Mijn eigen favoriete belevenissen en plekken van 2021?  Wat betreft reizen en verblijfplekken onthou ik vooral de prachtige omgeving en de charme van het station in Barse (provincie Namen), evenals onze belevenissen en uitstappen vanuit Molen Ter Slepe in Maarkedal (Oost-Vlaanderen, Vlaamse Ardennen).

Wat architectuur en design betreft: onvergetelijk zijn voor mij de brutalistische kapel van Juliaan Lampens in Kerselare (Oudenaarde) en het kleurige postmoderne doolhof La Muralla Roja van Ricardo Bofill in Calpe, Spanje, waar we een appartement huurden.

het-beste-van-2021
Calpe, La Muralla Roja

Beste beleving

Hotspots? Dan denk je direct aan de grote Vlaamse steden. Maar ik koester de herinnering aan de verrassende adressen mèt zomerterras die ik verzamelde in de Vlaamse Ardennen.

En de meest beklijvende ervaring was wel Bato, het privé-concert op het water dat kunstenaar Pieter Janssens ons bezorgde. Het was een bloedhete dag in augustus, maar op de Dijle-oever in Rotselaar stond de tafel met hapjes klaar onder een parasol. Als koningen werden we naar de kunstig versierde roeiboot geleid en de Spaanse gitaartalent Yaiza Comesana bracht ons in hogere sferen met haar betoverende zang en gitaarspel.

het-beste-van-2021

Bootje varen op de Dijle

En nu?

Dit was het beste van 2021, op de blog.  Mij rest niets anders meer dan het jaar uit te zwaaien. In beperkte kring. Maar niet minder hoopvol. Want 2022 staat al te trappelen aan de voordeur. Met nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen…We kijken ernaar uit. En duimen alvast voor een boeiend en gezond jaar.

Met de beste wensen voor jou en wie je lief is,

Ann

Ook leuk om te lezen:

8 thoughts on “Het beste van 2021

  1. Heel aangenaam om zo een overzicht te krijgen.. Desondanks het een ongewoon jaar was, toch heel wat interessante en mooie dingen gezien en beleefd.
    En ondertussen ligt 2022 open…

    1. Hey Annelies, bij een terugblik merk je inderdaad dat je toch meer beleefd hebt dan zo direct in het kortetermijngeheugen zit :D! En duimen maar voor die reizen! In het echt of in de boeken…
      Ook voor jou een heerlijk 2022 gewenst met een massa kansen op nieuwe belevenissen en verhalen!

  2. De beste wensen, een goede gezondheid voor iedereen en ik kijk alvast uit naar de nieuwe reisverslagen uit eigen land en daarbuiten. x

  3. Een mooi overzicht. Ik wens jullie voor 2022 een beter jaar, met minder slecht nieuws en stress en corona(beperkingen)… en vooral een goede gezondheid!

Altijd fijn om je reactie te lezen: