Het beste van 2022

Elk jaar in december is er de terugblik.  Ook voor de blog. En daaruit voortvloeiend: het lijstje met de meest gelezen en meest gelikete artikels. Stilstaan bij wat het reisjaar gebracht heeft. Dat alles wordt dit jaar overschaduwd door het afscheid van mijn zus Karen. En van mijn schoonbroer Koenraad. In  een tijdspanne van 10 dagen kusten we in de zonnigste aller zomers twee geliefde mensen vaarwel. Dat blijft aan de ribben kleven. Maar toch probeerden we van 2022 iets goeds te maken. De schoonheid van de natuur op  de Azoren, in Noorwegen, maar evengoed in Breskens, Ovifat of Leefdaal was troostend en helend. De moderne architectuur in Oslo, het werk van Rietveld en Van Schijndel in Utrecht, het Kunstuur in Mechelen… ze ontlokten ons kreten van bewondering en zorgden voor verstrooiing.  Hieronder dus de jaarlijkse ‘best of ‘ 2022.

azoren

De meest gelezen artikels van 2022

5. Stijlvol overnachten in de buurt van Utrecht

Op de vijfde plaats qua leescijfers prijkt de blog over onze kennismaking met boetiekhotel Van Rossum  in het gezellige Woerden vlakbij Utrecht, Nederland.  Altijd fijn om comfortabele en prettige overnachtingsadressen achter de hand te hebben, zeker als  ze perfect bereikbaar zijn met  het openbaar vervoer en op een boogscheut van citytrip-toppers als Utrecht liggen. In en om Woerden zelf is er trouwens ook genoeg te zien en te doen om er een fijne tijd te beleven.  En culinair onthouden we dit adresje beslist ook !

4. Een uur cultuur met het Kunstuur

Heel populair was ook het artikel over ons bezoek aan het Kunstuur in Mechelen. Een superleuke ervaring  dankzij een originele format  van de broers Bourlon die met het Kunstuur hun grootvader én de schilderkunst willen eren. Het Kunstuur in Mechelen is een multimediaal event van een uurtje dat Belgische schilderkunst uit de periode van 1850-1950 uit privé-collecties heel toegankelijk en prettig bij de gewone mens brengt. Een initiatief dat nog verdergezet wordt in 2023 met een nieuwe reeks unieke schilderijen! Wij zijn fan!

3.  Nuttige tips voor een eerste keer Noorwegen

Een citytrip Stockholm hadden we al op ons reispalmares geschreven, maar dit jaar trokken we voor het eerst voor een langere periode naar het Hoge Noorden. Meer bepaald naar Noorwegen. Een kennismaking die zo-veel zin gaf in meer! Want ook al lees je duizend keer hoe magisch de Scandinavische landen zijn, er gaat toch niets boven ’the real thing’. Ik bundelde na onze reis een resem handige ‘good to knows’ voor iedereen die eraan denkt om dit epische land te ontdekken.

Sognefjord, Noorwegen

2. Art deco-lunch in Florida Foodbar (Leuven)

Leuven, provinciehoofdstad van Vlaams-Brabant en geboortestad van het ‘Stella Artois’-bier en brouwerij. Die brouwerij was  gevestigd aan de Leuvense vaartkom, die vroeger grossierde in pakhuizen, graanmaalderijen en fabrieken. Na het verval transformeert de site nu in sneltempo naar een nieuwe woonbuurt met originele en bijzondere eetplekken. Florida Foodbar is er daar één van. De bar vond een onderkomen in één van de mooiste art deco-opslagplaatsen van de buurt, de graanmaalderij van J. Vandenbergh. We gingen er een kijkje nemen en proefden de drinks en bites.

Florida Food bar Leuven

1. Wat je moet weten over de watervallen van de Algar (Costa Blanca, Spanje)

Het meest gelezen artikel van 2022 gaat over Spanje, over natuurschoon bij de Costa Blanca. Iedereen weet het: een verblijf in het zuiden kan wonderen doen bij een winterdipje. Wij bezochten mijn schoonzus in Calpe en maakten van de gelegenheid gebruik om het hinterland van de Costa Blanca te ontdekken. Een heerlijke verrassing! Van pittoreske dorpjes, woest gebergte tot originele architectuur: we vonden het er allemaal. De bij wijlen sprookjesachtige omgeving van het natuurgebied van de rivier Algar was anderzijds ook wel wat ontluisterend: de prachtige stroomversnellingen en watervalletjes zitten gevangen tussen de gerieflijke betonpaden, de toegang ligt verscholen achter enkele restaurants. ‘Natuurgebied’ kan je dit niet meer helemaal noemen, maar als je er op het juiste moment bent, zijn er nog wel sfeervolle plaatjes te schieten.

De meest gelikete artikels

Ik zal het maar direct verklappen: bovenaan in deze categorie schitterde het artikel met handige tips voor een eerste keer Noorwegen. Maar ook de reistips  voor de Azoren met de blog São Miguel voor beginners en het artikel over het minder bekende maar uitzinnig mooie Noorse Nationale Park Rondane-Dovrefjell  (de streek waar Henrik Ibsen en Edvard Grieg de Ochtendstimmung en ander moois uit de Peer Gynt-suite situeerden) werden bijzonder geapprecieerd.  De Spanje-liefhebbers onder jullie gaven ook  de populariteit van het artikel over Guadalest, het magnifieke arendsnest in de bergen van de Costa Blanca een duwtje.

Dichterbij

Daarnaast scoorden wandelingen in Waals- Brabant (zoals in de buurt van de unieke abdijhoeve van La Ramée en het landelijke Gottechain ) bijzonder goed. En ook uitstappen naar Nederland kregen waardering: dat gold zeker voor onze heerlijk ontspannende uitstap naar Breskens in Zeeland en het weekend in Breda waar we verwend werden in een erg mooi en stijlvol hotel dankzij Welkom in Breda.

Lagoa da Foco, Azoren
Guadalest, Spanje
de abdijhoeve van La Ramée, Waals-Brabant

Meeste reacties

De artikels over Breskens en Noorwegen riepen een heleboel reacties op.  Buiten de blog met handige tips voor Noorwegen was ook onze reisroute in Midden-Noorwegen een populair onderwerp. Daarnaast ging ook Bar Florida in Leuven over de tongen en waren er veel reacties bij de heerlijke wandeling die we maakten in de idyllische Vlaamse Ardennen, de glooiende heuvels tegen de Franse grens en West-Vlaanderen. Tevoren hadden we nog nooit van het dorp Louise-Marie (genoemd naar de eerste Belgische koningin) gehoord, maar na onze vakantie in Maarkedal kennen we er nu enkele leuke adresjes én een fijne wandelroute langs eindeloze landerijen en oude molens. Met 5 x  land art toe.

Ook onze roadtrip langs de vervallen glorie van de palladiaanse palazzi bij het Brentakanaal in Italië (in de buurt van Venetië en Padua) lokte reacties uit. Oorspronkelijk planden we een fietstocht langs de Brenta, maar de toestand van de Italiaanse wegen deed ons er van afzien. Misschien is er ondertussen beterschap?

Water en wandelen in natuurgebied Waterdunen bij Breskens
Op verkenning in de eindeloze velden bij Louise-Marie in de buurt van Ronse
Oude glorie langs het Brentakanaal in Italië

Mijn fijnste reisherinneringen van 2022

Zelf onthou ik van onze reizen en uitstappen dit jaar vooral de weelderig groene jungle met ontelbare verborgen watervallen van de Azoren. Een andere wereld! En daarnaast was er ook de eindeloze schoonheid en uitgestrektheid van de Noorse hoogvlakte in nationaal park Rondane, onze onverwachte ontmoeting met elanden naast de weg, en de woeste, ijzige schoonheid van de bergpassen tussen de fjorden. Imposant en onvergetelijk.

Bij de Nigardsbreengletsjer in Noorwegen

Cultureel blies het Rietveld Schröder huis in Utrecht mij omver: wat een vondsten, wat een originaliteit en dat in 1924! Zo veel respect voor het genie van Rietveld (en zijn muze en toeverlaat Schröder)! Een boeiende eye-opener was ook het bezoek aan het andere, duurzame Breda waar ik  de creativiteit van zovele alternatieve ondernemers ontdekte in de broedplaats STEK. We sloten er af met een verfrissend rondje street art.

Op bezoek bij Rietveld, Utrecht
Brax Breda

En verder waren er de vele kleine of grote wandelingen in de buurt waarbij we zuurstof opdeden, op adem konden komen, de gang van de seizoenen volgden. In Heverleebos, Neerijse, Leefdaal, Nodebais en zovele andere wandelplekken rondom Leuven.

Daarmee is mijn jaaroverzicht rond. Voor jullie reis door 2023 wens ik jullie alvast veel zachtheid, onbevangenheid en verwondering toe!

Ook nieuwsgierig naar welke artikels in de vorige jaren het meest gelezen werden? 

17 thoughts on “Het beste van 2022

  1. Dankjewel Annelies voor de lieve wens! Ook voor jullie een voorspoedige start van 2023 en ik ga zeker je blogs over Malta lezen, want daar ga ik in 2023 enkele dagen op bezoek wanneer mijn man daar verblijft voor zijn werk!

 1. Soms met een beetje jaloezie (want tijdelijk beperkte reismogelijkheden) maar toch is lezen en kijken hier fijn. En ik hou deze blog achter de hand, voor als het weer kan. Dank je wel voor het delen!

  1. Hopelijk kan je snel terug op ontdekking? En het hoeft niet ver te zijn, hè. Waals-Brabant, de Vlaamse Ardennen of de Hoge Venen en Zeeland: er zijn dichtbij ook fijne bestemmingen. En daarnaast is even wegdromen ook wel leuk. Alvast een 2023 vol creatieve inspiratie en ontdekkingen toegewenst!

 2. Danke Ann , danke Hard,om je wanderfulverhalen. Hoe je na die onwezenlijke dagen van immens verdriet troost en bemoediging vind in de natuur en kultuur is dikwijls ontroerend. Tegelijk slaag je erin ons daar deelgenoten van te maken met woord en beeld :beide origineel .mooi en boeiend. Wij wensen jullie van harte
  Dat 2023 rust brengt en Daarnaast pittige ontdekkingstocht en. Het ga jullie goed, samen met heel de familie.
  Tante hilde

  1. Dankjewel aan jullie, voor de steun op zo vele vlakken tijdens het afgelopen jaar! Gedeelde smart en gedeelde vreugde, we weten wat het betekent, hè. Ook voor jullie een deugddoend nieuw jaar met een heleboel onvergetelijke en verrijkende belevenissen en ontmoetingen! x

  1. Dankjewel Joke. Ik ben ook altijd benieuwd om te zien wat er het meest gelezen is. Of welke reacties er binnenkomen op welke onderwerpen. Had jij een favoriet onderwerp dit jaar?

Altijd fijn om je reactie te lezen: