Het beste van 2023

Het jaar loopt alweer op zijn laatste benen. Te midden van de eindejaarsdrukte maak ik even tijd voor een terugblik. Op een jaar dat niet zo makkelijk was, maar toch ook heel veel mooie momenten met zich meebracht.  En natuurlijk ook op de reizen en uitstappen van 2023: onze eerste kennismaking met de onbeschrijflijk mooie Dolomieten in Noord-Italië, de lente op het eiland Malta, de ultramoderne architectuur van Rotterdam-Zuid, de lieflijke en ruwe natuur in de buurt van Les Lacs de l’Eau d’Heure, enkele verborgen architectuurparels in Watermaal-Bosvoorde en Sint-Gilles en een onvergetelijk familie weekend in Beernem  – met hightea in Brugge.  Heel vaak vonden jullie een beknopte – of uitgebreide-  neerslag hiervan in mijn blog, wANNderful.  Benieuwd naar wat er het meest gelezen werd? Welke artikels het meest geliket werden? En waarop het meest reacties kwamen? Je vindt het hieronder. Een terugblik op het beste van 2023! Proost!

Meest gelezen

Heel verrassend – of misschien toch niet?  – was dat nummer één in deze categorie het artikel over ‘Kanaal’ in Wijnegem werd, het minder gekende maar absoluut bezoekwaardige ex-industriële complex van Axel Vervoordt waar je gratis kan kennismaken met wereldberoemde en andere kunstenaars in een buitengewone omgeving. Heel bijzondere architectuur bij het kanaal en een fijne belevenis voor kunst- en architectuurminnaars!

Hubbie onder de indruk van Anish Kapoor

In die top vijf popten ook twee artikels op die te maken hadden met lekker eten en genieten: het verslag over mijn etentje met twee vriendinnen in het Spaans Dak  in Oud-Heverlee werd gretig gesmaakt, evenals mijn 5 tips voor terrassen in het groen in de buurt van Leuven.

Samen genieten van zomeravonden op Leuvense terrassen in het groen.

Maar ook cultuur en erfgoed konden jullie bekoren. Zowel in het buitenland als in België. Het artikel over de intrigerende en unieke Noorse staafkerken scoorde een vierde plaats en onze februariwandeling langs de kastelen de Merode in Westerlo, parel der Kempen, vormde de afsluiter van deze top 5.

het kasteel de Merode in Westerlo, in december ook decor voor het ‘Kerstmagie’-event

Meest geliket

Leuk om te zien is dat de actieve likes (de sterren-score onderaan het artikel) dan weer naar andere blogberichten gingen. De topper was het artikel over Diamant Palace, een fascinerende verborgen variétéhal uit 1900 in hartje Brussel (Voorplein Sint-Gillis). Ook voor mij een absolute ontdekking, deze plek met zijn art nouveau tegels,  magistrale traphal van roze geaderd marmer en oosterse revuezaal. Er zijn nog heel wat architectuurschatten te ontdekken in onze hoofdstad – en daarbuiten natuurlijk!

Op de tweede plaats kwam het artikel met nuttige en verrassende weetjes over het eiland Malta:  Naar Malta? Dit moet je weten!  Ik maakte dit jaar voor het eerst kennis met het kruisvaarderseiland, strategisch gelegen in de Middellandse zee tussen Afrika en Europa. Zowat half Europa kwam er de baas spelen en daardoor is dit nog steeds een wonderland voor culturele erfgoedfans.

Met de hubbie bij Barrack Gardens, Valletta

Op nummer drie stonden er maar liefst vijf(!) ex aequo’s: het artikel over logeren op een uitzinnig mooie plek met oceaanzicht op het eiland Sao Miguel, Azoren, het verslagje over ons bezoek aan het fascinerende kunstpark van de Verbeke Foundation in Kemzeke, natuurliefhebbers vielen voor de fantastische wandelingen in de Dolomieten (Italië) waarbij we de betoverende Secedaberg verkenden evenals de door de mooiste Dolomietentoppers omgeven alpenweide Alpe di Siusi. En tenslotte was er dan weer een heel andere biotoop te ontdekken in Rotterdam waar we tijdens een citytrip logeerden tussen de vroegere havenpakhuizen van de Holland-Amerika Lijn – nu een hippe hypermoderne wijk waar we de verhalen over oceaanschepen voor landverhuizers en cruiseterminals voor vakantiegangers herontdekten.

San Miguel: logeren met uitzicht op de oceaan en een schat van een kerkje
Verbeke Foundation Kemzeke
Seceda

Rotterdam, Katendrecht, Fenix Food Factory

Meeste reacties

Om te besluiten: op welke artikels van 2023 kwam er het meest commentaar?  Waar hadden jullie vragen, opmerkingen, tips en suggesties bij? (Of waar lieten jullie dit althans blijken via een reactie?)

Op nummer één  staat  opnieuw het  blogbericht over Malta – zie de categorie ‘Meeste likes’, op nummer twee opnieuw een andere ‘genomineerde’: het verhaal van onze weekendtrip naar Rotterdam – zie ook hierboven. Op de derde plaats volgt er een nieuwkomer: mijn rondleiding langs de moderne architectuur in de oude, nu helemaal opgewaardeerde, haven van Oslo aan de Oslofjord. 

Bij de Oslofjord, Aker Brygge

Daarna volgt het verhaal van onze belevenissen tijdens een afdaling naar het Vuurmeer,  het Lagoa do Fogo, één van de intrigerende kratermeren op Sao Miguel, het grootste eiland van de Azoren.  We eindigen tenslotte deze top vijf met het artikel over de Verbeke Foundation in Kemzeke (zie ook boven) en het bezoek aan de hoogst gelegen tuin in Londen: de Sky Garden in het hartje van the City. 

Lagoa do Fogo, het magnifieke vuurmeer
Cityscape Londen vanuit de Sky Garden

Dan rest er mij niets meer dan jullie al het goede te wensen voor deze laatste dagen van 2023,  en veel hoop, vertrouwen en geluk in 2024!

En wat jullie grote en kleine reizen en avonturen betreft: een boeiende vaart , fijn gezelschap en een behouden terugkeer!

 

Warme groet,

 

Ann

Ook leuk om te lezen:

8 thoughts on “Het beste van 2023

  1. Altijd fijn om hier te komen lezen, meegenieten en tips bewaren voor toekomstige trips die we zelf ook eens willen inplannen. Ik kijk alvast uit naar jouw berichtjes in 2024!

Altijd fijn om je reactie te lezen: