Het Kennedy Space Center (Florida) bezoeken? Niet altijd een goed idee.

Soms draaien dingen totaal anders uit dan je verwacht. Op reis gebeurt dat wel meer. Zoals bij het begin van onze Florida roadtrip. Toen we het Kennedy Space Center gingen bezoeken.

De planning

  • Familiereünie met de oudste zoon die in Philadelphia woont bij de aankomst  ‘s avonds om 19:30u in Orlando International Airport
  • Huurauto ophalen en overnachten in het hotel in Titusville, vlakbij Kennedy Space Center
  • ‘s Ochtends om 9:00u vertrekken naar Cape Canaveral om onmiddellijk de rondrit langs de lanceerplatformen te doen
  • Daarna: de highlights van het uitgestrekte domein in sneltempo bezoeken
  • Ten laatste om 16:00u diezelfde dag de 500 km lange rit naar de Gulf Coast (West Florida) aanvatten. Eindpunt Sanibel Island.

De realiteit

  • De vlucht van onze zoon uit Philadelphia was geschrapt, hij zou pas de volgende ochtend een nieuwe vlucht hebben en rond 9:00 u landen in Orlando. Daaag familiereünie op dag 1!
  • Na de lange vlucht was het uitkijken naar de rust van het hotel nabij Titusville. Maar zowat iedereen leek bij ‘ons’ autoverhuurbedrijf een auto gereserveerd te hebben. Na anderhalf uur aanschuiven kropen we helemaal murw in de Jeep Cherokee. Die – zoals de meeste auto’s in de States- een automatische versnellingspook bleek te hebben. Na wat gesukkel en geknoei vertrokken we met horten en stoten rond 22u uit het drukke, nachtelijke Orlando. Zonder onze ‘Amerikaanse’ zoon.

Wegmotels

Onderweg was het zoeken om de GPS aan de praat te krijgen (geen miles maar kilometers, geen Engels maar Nederlands). En uiteindelijk arriveerden we bij het hotel. Dat leek in het donker echt op één van die gore aftandse Amerikaanse wegmotels. Oordeel zelf hieronder. Maar de palmbomen maakten veel goed ;). Florida-life!

Titusville
Best Western in Titusville: net als in de film!

We waren te moe om er ons druk over te maken. En ’s ochtends bleek het ontbijt wel mee te vallen: zoet, zout en pikant door elkaar, maar stevig.

Afspraak met vertraging

Bleef er alleen nog de kwestie van de ‘verloren zoon’ die in Titusville moest geraken. Die was ondertussen op Orlando Airport geland. Het leek ons echter beter om rechtstreeks in het Visitor’s Center van het Kennedy Space Center af te spreken. Vijf minuutjes van ons hotel. En er was een rechtstreekse Greyhound-verbinding vanaf Orlando Airport. We zouden dan wat later starten met ons bezoek, maar niet getreurd. Prioriteit was dat we samen waren alvorens de rit naar de Gulfcoast aan de andere kant van Florida aan te vatten. Anders moest de zoon van Orlando nog bijkomend een vlucht naar Fort Meyers boeken. Waar we ook maar één dag bleven. Dus met wat pech opnieuw een risico op een gemiste afspraak. Maar zo gezegd, zo gedaan.

Bezoek aan het Kennedy Space Center? Plus raketlancering!

Dus rustig ontbijten. Tot iemand ons vroeg of we ook speciaal gekomen waren voor de lancering. Lancering? Bleek dat er die dag op Cape Canaveral een satellietlancering zou doorgaan met een Falcon 9. Iets wat maar enkele keren per jaar gebeurt. Een heus evenement dus. Onze aanvankelijke ‘hoera’ bevroor echter op onze lippen. Wat betekende dit voor het verkeer ernaartoe? Conclusie: onmiddellijk uitchecken en naar de auto. Maar … te laat!

Orlando, JFK Space Center

Kennedy Space Center Orlando
Onze eerste alligator : check! (Een voordeel als je in de file staat: je hebt meer tijd om rond te kijken )
Kennedy Space Center Orlando
Ja! Het Space Center! Toeloop en tribunes …

Slakkegang naar het Kennedy Space Center

We deden twee uur over de 5 km naar het Space Center. En schoven daarna nog een halfuur op het parkeerterrein aan. Want dit hadden de plaatselijke bewoners nog nooit meegemaakt. Een massale opkomst uit heel Amerika. En in die massa Amerikanen: drie Belgen…:)

Met nummer vier probeerden we ondertussen contact te maken. Om te melden dat we ‘wat later’ zouden zijn. Maar Cape Canaveral is ook militair gebied. Trump’s Space Force, weetjewel. Dat houdt in: gsm- en internetverkeer is in een straal van enkele kilometers onmogelijk. Geblokkeerd. Voor het geval we militaire geheimen zouden afluisteren. Dus: op goed geluk verder aangeschoven. En hopen dat de Greyhound ook ooit in het Space Center zou aankomen. 🙂

Familie-reünie

Bleek dat die ook in de file had gestaan. En als bij wonder wachtte er iemand op ons bij de ticketmachines. Jeejj!

Kennedy Space Center Orlando

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kennedy Space Center Orlando

Na de fijne hereniging, was het tijd om op de klok te kijken: 13.00u …en om 16.00u vertrekken? Niet erg realistisch. Tenzij we focusten op wat we echt wilden zien. Want het Kennedy Space Center leek eigenlijk op één groot (druk) pretpark. En overal stonden mensen aan te schuiven.

Kennedy Space Center Orlando

Naar de lanceerplatformen

Ik had het me wel anders voorgesteld! Maar niet getreurd, we besloten om alleen de bustocht naar de Saturn V-lanceerplatformen te maken. Was ons tevoren door iedereen aangeraden als een must. Dus: naar de rij om aan te schuiven voor de bus. Terwijl we langzaamaan in de loden hitte vorderden, werd er omgeroepen dat er die dag nog maar enkele bussen zouden rijden. Omwille van de lancering om 16:30u. Schietgebedje dat er nog een bus voor ons zou komen!

Kennedy Space Center Orlando
Het was inderdaad een hele reis om tot bij de bus te geraken!

Kennedy Space Center Orlando

Even wachten

Anderhalf uur later raakten we op het nippertje op een bus. Die vertrok niet onmiddellijk. Er was discussie. De gids liet weten dat de tocht uitzonderlijk zou ingekort worden. Want er was een lancering.  En het nagebouwde controlecentrum zouden we niet kunnen bezoeken. Want er was … ! Na opnieuw discussies met mensen van onze groep: de bus zou toch een langere rit maken. Hoera!

Zo zagen we het gebouw waar de raketten worden samengesteld (VAB). Langs de buitenkant. En reden we door kale vlaktes.  Ook keken we naar een promofilmpje voor de NASA op de TV-schermpjes in de bus. En mochten we uitstappen bij de lanceerplatformen. Om naar de tribunes te gaan.

Kennedy Space Center Orlando
de beroemde Vehicle Assembly Building
de tribunes bij de lanceerplatformen vanuit de verte

Ook hier weer : tribunes.

Op tijd terug?

Toen we vroegen wanneer de bus zou komen om ons terug te brengen naar het Visitor’s Center (en onze auto), klonk het laconiek: ‘na de lancering’! We waren dus net van de laatste bus afgestapt. Kleine rekensommetjes tolden door onze hoofden. Gezien wij om 16:00u wilden vertrekken om nog 500 km door Florida te gaan cruisen, gezien de lancering om 16:30u was , gezien de massa mensen die zich daarna zou verplaatsen,… zat er niets anders op dan snel terug op de bus te springen die rechtsomkeer maakte naar het center. We zwaaiden nog  gelaten naar de tribunes bij de lanceerplatformen…

Dan maar onmiddellijk terug de bus op… gelukkig is er een beetje verkoeling en kan er een mager lachje af.

Aangekomen in het Visitor Center, was het afwegen of we nog zouden blijven tot de lancering. Al bij al toch uniek om dit te kunnen meemaken. Maar de klok tikte.

Kennedy Space Center Orlando

Besluit: nog even iets meepikken van de Astronaut Hall of Fame, de Nasa Space Telescopes, de live-show over de reis naar Mars, of naar het IMAX theater om een 3D-film over de NASA te bekijken. Maar waar we ook naartoe gingen, dit was het resultaat:

Pretparkallures

Overal dezelfde Plopsaland-drukte. Geen beginnen aan. Uiteindelijk hebben we gewoon een uurtje over het terrein rondgewandeld. Naar de dummy’s van de raketten gekeken. Een foto genomen in de cabine van de shuttle. Aangeschoven om een flesje water te kopen. En daarna om naar het toilet te gaan.

Kennedy Space Center Orlando

Kennedy Space Center Orlando

Kennedy Space Center OrlandoKennedy Space Center Orlando

Tot slot installeerden we ons op het parkeerterrein. Kwestie van bij de eerste vertrekkers te zijn na de launch. Daar hadden enkele medebezoekers zich al gepositioneerd op het dak van hun auto of camper. Mobieltje in de aanslag. Heerlijk rustig. Uitstekend uitzicht.

Raketlancering bij het Kennedy Space Center

En dan was het eindelijk zover! Ondanks de wind en de donkere wolken en het beperkte tijdsslot dat er was om de raket te lanceren, zagen we plots toch een vuurbal door de lucht schieten. Pas daarna kwam het donderend geraas.  En de witte rookpluim die stilaan vervaagde.

En ik bedacht wat een ongelooflijk avontuur zo’n lancering toch is. Wat een staaltje van menselijk kunnen en kennen. En van roekeloosheid. En moed.

Respect voor alle ruimtevaarders ook. Hun verhaal gaat nog een stapje verder dan een satellietlancering!

JFK space center Orlando

Kennedy Space Center Orlando

On the road again

En daarna? Tja, dat kan je al raden.

Vergeleken met een ruimtevlucht viel het nog mee. We kwamen uiteindelijk voor middernacht op Sanibel Island aan de Gulfcoast aan.

Moraal: check altijd eerst of er een lancering op het programma staat voor je dure tickets koopt voor het Kennedy Space Center ?! (En als dit het geval is, ga niet. Installeer je met je picknick op één van nabije stranden. Geniet daar van de lancering. In plaats van het Kennedy Space Center te bezoeken. Lijkt me een goed idee!)

NB.Meer tips voor Florida?

Orlando, JFK Space Center

Kennedy Space Center Orlando

Het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Orlando (Florida) is dagelijks te bezoeken van 9 tot 18:00u. Je kan tickets on line reserveren, maar dit hoeft niet echt. Tenzij je een speciaal event wil meemaken zoals een ontmoeting met een astronaut of de shuttle launch experience.

16 thoughts on “Het Kennedy Space Center (Florida) bezoeken? Niet altijd een goed idee.

  1. Tjonge wat een verhaal / reis. En maar denken wat nu te doen. De juiste beslissing nemen want je komt er waarschijnlijk nooit meer en dit was wel uniek. Achteraf is het een mooi verhaal en goed mee gemaakt te hebben. Super ?

  2. Wat een ervaring! Hele goeie tips om over na te denken… Hopelijk hou je de mooiste herinneringen vast, want die zijn er zeker ook!

  3. Niet zo leuk als alles niet meteen loopt zoals gepland, maar als je uiteindelijk nog een leuke dag hebt gehad dan is dat allemaal vergeten 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: