Het Reina Sofia Museum en andere fantastische tips voor Madrid

Een tijdje geleden verklapte ik jullie al enkele fijne adresjes in Madrid, een superleuke stad voor een citytrip! Als je van kunst houdt, is het Prado de absolute must-see voor de klassieke meesters. Jammer genoeg is het er meestal rijendik aanschuiven. En de collectie is zo uitgebreid dat je er snel een ‘overkill’ ervaart.

Wie op moderne kunst wil focussen, kan ik zeker het Reina Sofia museum aanraden. Voluit klinkt het:‘Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía’. Het vormt samen met het Prado en het Thyssen museum ‘el Triángulo del ArteDe drie Madrileense kunstmusea vormen samen namelijk een ‘gouden’ driehoek van kunst-concentratie in Madrid én in Europa. Ik bezocht alleen het Reina Sofia… dat was al meer dan indrukwekkend 😉 !

reina sofia museum

Reina Sofia museum: architectuur

Het Museo Reina Sofía, dat openging in 1992, bestaat eigenlijk uit twee totaal verschillende delen: een oud en een modern.

Geschiedenis en looks

– Het oudste deel was oorspronkelijk een 18de eeuws ziekenhuis (met binnentuin!) dat vanaf 1965 in verval raakte. 10 jaar later werd het erkend als monument en na renovatie opende het in 1986 uiteindelijk als een museum voor moderne kunst.Van buitenaf is het gebouw vrij sober, maar de 2 spectaculaire panoramische lifttorens die eraan toegevoegd zijn, geven het een ultramoderne touch.

reina sofia museum
madrid reina sofia
madrid_reinasofia288
absoluut duizelingwekkend!
De lift nemen is een spectaculaire ervaring. Al is het geen aanrader als de zon er rechtstreeks op schijnt… Blij toe als je weer in de schaduw stapt na het ritje!
madrid_reinasofia291

Locatie en sfeer

Het oude deel van het museum ligt aan een levendig plein met terrasjes en enkele opvallende beeldhouwwerken. Het is er gezellig, met straatmuzikanten, spelende schoolkinderen en jongeren die acrobatische toeren langs de trappen uithalen.
Ik hield ook erg van de binnentuin en de gangen errond die de sfeer van de oude kloostergangen nog uitademen.
madrid_reinasofia370
madrid_reinasofia371
sobere gangen en een binnentuin vol kunst
madrid_reinasofia328
madrid_reinasofia376
sculpturen van Juan Muñoz (1953-2001) in de gang rond de binnentuin

Imposante nieuwbouw

Daarnaast is er het moderne deel. Een absolute must-see, alleen al voor de architectuur. De Franse architect Jean Nouvel breidde in 2005 het museum uit. (Hij ontwierp ook mee het spectaculaire Silken Puerta America designhotel in Madrid.) Opvallend is zijn keuze voor de kleur rood, een kleur die ook in zijn andere projecten vaak terugkeert. De nieuwe structuur eist je aandacht onmiddellijk op, zo imposant is hij!
madrid reina sofia
De futuristische aanbouw zorgde ervoor dat het museum ongeveer anderhalf keer zo groot werd. In dit nieuwe deel is er een auditorium, bibliotheek, en een restaurant. De bib kan je niet bezoeken, je mag er wel werken of studeren. Er zijn 2 verdiepingen gewijd aan de vaste collectie en 2 aan tijdelijke tentoonstellingen.
madrid reina sofia
madrid reina sofia
imponerend lijnenspel
madrid reina sofia
de trappengevel van het auditorium
Het geheel oogt indrukwekkend! Ik was niet de enige met het fotoapparaat in de aanslag!
madrid_reinasofia356
mens tegenover architectuur…

De collectie

De collectie van het Reina Sofía museum telt meer dan 20.000 kunstwerken. Je vindt hier voornamelijk hedendaagse en moderne kunst (20ste-21ste eeuw).Van schilderijen en beeldhouwwerken over foto’s tot collages en videobeelden. Sommige van deze kunstwerken komen oorspronkelijk uit het Pradomuseum (collectie tot de 19de eeuw).
Twee verdiepingen van het gebouw zijn gewijd aan de vaste collectie van het Reina Sofía museum, waar ook kunstwerken van popart, minimal art en abstracte stromingen onder vallen. Op de andere twee verdiepingen gaan er vooral tijdelijke expo’s door. Vaak heel interessante!

Indeling

De vaste collectie uit de 20ste eeuw is onderverdeeld in 3 thematische periodes op verschillende verdiepingen: 1900-1945 (Het aanstormen van de 20ste eeuw: utopieën en conflicten), 1945-1968 (Is de oorlog voorbij? Kunst in een verdeelde wereld) en 1962-1982 (Van oproer naar postmoderniteit). Heel boeiend, maar al bij al toch vrij veel om op 1 namiddagje of zelfs 1 dag te doen…
madrid_reinasofia321

In het Reina Sofia museum tref je dus werken aan van heel wat superbekende moderne kunstenaars. Enkele groten op een rijtje: Pablo PicassoJoan MiróSalvador Dalí, Joaquín Sorolla, Angeles Santos, José Gutiérrez Solana, Juan Gris, Bernd& Hilla Becher, Michelangelo Pistoletto, Louise Bourgeois,… Absoluut de moeite dus!

Nog enkele weetjes

– Het bekendste werk in het Reina Sofía is het reusachtige ‘Guernica’ schilderij van Pablo Picasso (1937, 4×8 m).  Het wereldberoemde  anti-oorlogssymbool kwam pas in 1981 terug naar Spanje, nadat dit land een democratie werd. Picasso heeft het zelf niet meer kunnen meemaken. Tot op de dag van vandaag komen veel bezoekers vooral naar het  museum om dit meesterwerk van Picasso te zien!

– Het Reina Sofía is een heerlijk rustig museum. Omdat het zo groot is, ondervind je meestal weinig hinder van andere bezoekers.

– De zalen zijn helemaal wit, met veel ruimte tussen de werken in. Ook dat creëert rust. Maar het doet soms ook wat koud aan. Door de grote ramen in de oude ziekenhuisgangen valt wel veel licht.
madrid_reinasofia298
– Zoals je aan mijn post merkt, mag je bijna overal in het museum foto’s nemen (behalve bij de Guernica). Dat was een leuke verrassing!
– De binnentuin is een heerlijk groene oase na al dat wit ;)!
– De liften zijn een aanrader, voor de beleving en voor het uitzicht.
– Voor de ghostbusters onder ons: het verhaal doet de ronde dat geesten van overleden patiënten nu nog door de gangen spoken in het Reina Sofia. Een 20-tal jaar geleden werd er zelfs onderzoek gedaan naar deuren en liften die zomaar bleken te bewegen. (Toen het ziekenhuis nog als zodanig fungeerde, was het de gewoonte om overledenen gewoon onder het ziekenhuisgebouw te begraven!)

Andere doe-tips in de buurt:

– architectuurliefhebbers slaan 3 vliegen in één klap want enkele huizen verderop zie je  het Caixa-forum van Herzog & de Meuron met aanpalend de beroemde groene verticale tuin van Patrick Blanc
-het Atochastation met de weelderige botanische tuin middenin zijn prachtige ijzeren structuur ligt op een steenworp afstand.
madrid-381antocha
 het reusachtige 130 hectare El Retiro stadspark is vlakbij als je toe bent aan wat ontspanning…
en geniet tot slot zeker van een drankje op een terrasje… mogelijkheden à gogo :)!
Lees nog meer over Madrid:
-tips voor fijne eetplekjes
Of inspiratie voor andere Spaanse toppers: 
madrid-246cr

Altijd fijn om je reactie te lezen: