Bjarke Ingels. De naam zei me niets -shame on me…
Tot ik toevallig een detailfoto zag van zijn paviljoen voor de Serpentine Gallery in Hyde Park, Londen. Toen wist ik dat ik absoluut naar Londen moest!
De Serpentine Gallery (1970) toont hedendaagse en moderne kunst in Kensington Gardens, Hyde Park. Er zijn tentoonstellingen van uiteenlopende grote kunstenaars, zoals Anish Kapoor, Christian Boltanski, Gerhard Richter, Damien Hirst, Marina Abramović, enz. De toegang is bovendien helemaal gratis. Maar de plek trekt vooral bezoekers doordat er elke zomer een bekend architect wordt uitgenodigd om een tijdelijk kunstpaviljoen te ontwerpen. Geniet mee van het Serpentine Pavilion 2016!
Serpentine pavilion: kunstpaviljoen
In 2015 miste ik het kleurrijke ontwerp van Selgascano en het jaar tevoren de futuristische schelp van Smiljan Radić. En er waren wel meer originele ontwerpen van beroemde architecten te zien sinds 2000. Check de website!
Maar dit jaar kwam het in orde met mijn Londens verlanglijstje ;). Ik maakte kennis met het boeiende werk van de Deense architect Bjarke Ingels dankzij zijn paviljoen in Hyde Park.
Hij bouwde een bijna transparante structuur met glasvezelkubussen. De originele vorm en het materiaal vallen onmiddellijk op. Maar dat zijn dan ook typische kenmerken van Ingels’ werk.
Yes is more” (Bjarke Ingels)
Zoals alle bezoekers, stonden we erbij en … keken ernaar. Geïntrigeerd!
Binnenin spelen licht en schaduw een prachtig spel met de holle kubussen en balken.
Er is een kleine bar ingericht met wat zitplekjes. De ideale kans om uitgebreid het interieur te observeren!
Over de vorm van het gebouw van Ingels
Het lijkt alsof Ingels de rechte lijn van de muur heeft ‘opengeritst’ tot een driedimensionele ruimte. Hij ontwierp al meer gebouwen met een biezondere structuur, zoals de psychiatrische kliniek van Helsingör, die de vorm van een sneeuwvlok heeft. Een ander kenmerk van zijn werk is dat het vaak schuine, hellende lijnen vertoont die aansluiten bij de omgeving waarin het gebouw zich bevindt. Inhoudelijk is duurzaamheid een belangrijk thema voor hem. Architectuur maakt het mogelijk om op een andere manier te gaan (samen)leven. Volgens hem kan architectuur de wereld veranderen:
We can literally turn fantasy in concrete reality”
Over Bjarke Ingels zelf
Ingels won al heel wat architectuurprijzen en werkt op dit moment mee aan het ontwerp voor het nieuwe Mountain View hoofdkwartier van Google in California. BIG, het bureau van Ingels en Studio Heatherwick die de opdracht kregen, moesten al direct hun plannen bijsturen omdat LinkedIn een stuk van de voor Google voorziene ruimte opslokte. Ook in New York heeft Ingels een heel aantal beroemde projecten lopen, bijvoorbeeld Via 57 West , zijn eerste gebouw in N-Amerika. Maar daarnaast zijn er ook het ontwerp voor het Two World Trade Center en The Spiral office tower in Manhattan evenals dat voor het politiebureau in de Bronx.
Niet van de minste dus, die Bjarke Ingels.
Summer Houses :zomerse architectuur
Dit jaar was er nog een extraatje voorzien bij het Serpentine architectuurproject: 4 kleine ‘summer houses’ naast het kunstpaviljoen. Ik begin met het meest imposante, in kunstig gebogen hout:
Daarnaast was er nog een summer house in …wit leer van Kunlé Adeyemi.
Even verderop kon je Yona Friedmans werk zien: een soort modulair systeem dat bestond uit metalen kettingschakels van 1,85m doorsnede.
Het laatste ontwerp tenslotte was het ‘Tea House’ van Asif Kahn dat was geconstrueerd uit houten, witgeverfde opstaande staven die uit de grond leken te vloeien. Combineer met een metalen platform, dakje en golvende lijnen en je krijgt een kleine hide-out.Knusjes en toch open.
Een aantrekkingspool
Net als Bjarke Ingels’ paviljoen zijn deze vier summer houses een attractie. Parkbezoekers blijven geïntrigeerd staan, worden uitgedaagd om af te tasten en te verkennen. De zitjes in de summer houses worden snel ingenomen door keuvelende dametjes, nieuwsgierige jongeren, spelende kinderen. Ik moest vaak wachten om een paar foto’s te kunnen nemen.
Het is duidelijk dat dit jaarlijks architectuurproject in Londen een succesnummer is. De Serpentine Gallery en het zomerse Serpentine Pavilion trekken samen meer dan een miljoen bezoekers per jaar. De toegang is gratis. Tel daarbij nog dat Hyde Park een leuke groene oase in het drukke Londen is, …en dan weet je het wel?!
Het paviljoen van Bjarke Ingels is nog tot 9 oktober 2016 te bezichtigen. Vanaf 17/09 kan je ook nog de London Design Week meepikken. De Serpentine Gallery 2016 is absoluut een must als je van zomerse architectuur houdt!
Architecture is about trying to make the world a little more like our dreams” (Bjarke Ingels)…
Nieuwsgierig naar meer?
Ik ben onder de indruk. Prachtig!
Ja, heerlijk om langs alle kanten te bekijken!