Het weelderige groen van Terra Nostra Garden in Furnas

Terra Nostra Garden. Een wonderlijk park in Furnas, een in het groen verborgen stadje op het Azoreneiland Sao Miguel. Het park is absoluut één van de highlights die je moet gezien hebben als je de Azoren bezoekt. Het bevindt zich bij een van de vele kratermeren die het eiland rijk is. Met alle geweldige extra’s die erbij horen: uitbundige en paradijselijke plantengroei, warmwaterbronnen, beschutte baden,… Het Terra Nostra Garden Park is ook het oudste kuuroord van Sao Miguel. In de weelderige groene tuin kan je bovendien logeren in een gerenoveerd art deco hotel uit de thirties. Perfect voor boeiende interieurplaatjes!

Terra Nostra Garden Furnas

Terra Nostra Garden Furnas

Furnas

Furnas is een begrip op Sao Miguel (terwijl wij er nog nooit van gehoord hadden). Al zo’n 200 jaar is deze prettige,  rustige stad een populair kuuroord, dankzij zijn unieke ligging in de verweerde krater van de vulkaan Furnas. Gelukkig houdt de vuurberg zich al eeuwen gedeisd.

Een beetje geschiedenis

In Furnas bulkt het ook van de minerale bronnen. En gezond mineraal water, daar konden ze in de 18de eeuw wel iets mee. Tel daarbij nog de uiteenlopende samenstelling van al die bronnen en de aanwezigheid van natuurlijk warm water… al gauw kreeg de plek dus bekendheid bij de plaatselijke bourgeoisie.

Alleen… ze was niet zo makkelijk te bereiken, er waren namelijk weinig comfortabele wegen in het oostelijk binnenland van Sao Miguel. Dat veranderde toen enkele gefortuneerde plantenliefhebbers en botanici (zelfs uit Engeland) hun voetjes in het warme water kwamen steken. En het bronwater kwamen savoureren. Eenmaal de verharde kasseiweg naar Furnas er was,  sleepten rijke plantenkenners en tuiniers tropisch natuurschoon uit de hele wereld aan om het kuuroord op te leuken. Amerikaans consul Thomas Hickling bouwde er zijn ‘Yankee Hall’ en na hem verfraaiden markiezen en royals de stad met nog meer bekoorlijk groen, maar ook met avontuurlijke paden, romantische grotten, kanalen en vijvers. In Furnas streden de beste tuiniers van de beau monde om de mooiste tuin met de meest exclusieve plantensoorten. Zo ontstond Terra Nostra Garden. Middenin de stad. Toen er in 1935  een modern hotel werd opgetrokken, kwam er zelfs prompt een casino bij in Furnas. Toch bleef het kuuroord een goed bewaard geheim in de rest van Europa.

Furnas nu

Vandaag is Furnas nog steeds die aangename, vredige stad van toen. Rustige straten leiden langs de hagelwitte kerk met de twee torens naar de fumarolen in het centrum. Een paar winkels, enkele bistro’s. Eromheen: de groene heuvels. Langs de toegangsweg bloeien de azalea’s en camelia’s uitbundig. Bij onze aankomst giet het pijpenstelen terwijl de wolken dreigend van tussen de heuvels naar het centrum afzakken.  Vochtig en groeizaam is het hier zeker!

Midden in het centrum vinden we het dan: het hotel. En daarachter: het park. Jeuj!

Terra Nostra Garden Furnas

Terra Nostra Garden Furnas

Terra Nostra Garden Hotel

Rondingen, dat is het eerste wat me opvalt als ik het hotel zie. Pakketbootstijl, inclusief patrijspoortramen. In de recente nieuwe aanbouw en de gekleurde voorgevel is het wel even zoeken naar het oorspronkelijke modernistisch lijnenspel. Gelukkig logeren we in het oudere deel van het hotel.

Vanuit het restaurant (compleet met buisstoelen à la Marcel Breuer), het binnenzwembad en sommige kamers kijk je uit over het uitzinnige groen. Door de ronde vorm van de achtergevel lijkt het of je er middenin zit.

De maaltijden verlopen formeel met bediening aan tafel (we zitten nog in coronatijd), bij het avondmaal komt er zelfs een sommelier in uniform langs. Maar in tegenstelling tot de wat krampachtig sjieke omkadering lijkt het eten zelf eerder uit een gaarkeuken te komen: het ontbijt is lekker, maar het diner is slordig , smakeloos en ongeïnspireerd.  Voor een warme maaltijd ga je beter buitenshuis.

Privé-park

Het meest fantastische is wel het feit dat je als hotelgast gratis toegang hebt tot het Terra Nostra Garden Park, de zomaar eventjes 13 hectaren tellende tuin van het hotel. Een ochtendwandeling in badjas naar de warmwatervijver of de jacuzzi’s,  of vanop een bank-met-uitzicht genieten van het vogelengezang… het is hier een-en-al grasgroene rust. Ook al zijn de uiteenlopende thema-tuinen en natuurlijk ook de grote vijver een aantrekkingspool voor dagjestoeristen die tegen betaling op bezoek komen. Tussen 10 en 17u.  Het hotel heeft ook een binnenzwembad, maar dat hebben we zelfs niet opgezocht omdat er buiten zoveel moois te beleven was.

Terra Nostra Garden

Het park zelf is ongelooflijk mooi dus. Absoluut een reden voor een ommetje langs Furnas. De schitterende botanische tuin is zo groot dat je er gemakkelijk kan verdwalen. Het is de ideale plek voor dromerige ochtend- en avondwandelingen.De verschillende thematuinen (zoals de palmen-, buxus en de varenstuinen), de kleurige clivia- en cameliaborders, de buxus in vormsnoei, de vleermuizengrot, de vijvers en kanaaltjes met roestbruin ijzerhoudend water… het zijn allemaal oogsnoepjes! Je ontdekt er unieke inheemse maar ook uitheemse tropische planten zoals de reuzenvarens en bromelia’s uit Zuid-Amerika en Australië.  De tuin leunt aan tegen de hellingen van de kraterwand en door de hoogteverschillen ontdek je steeds weer nieuwe perspectieven. Fantastisch!

Terra Nostra Garden Furnas

 

Ijzerkuur

De grote geelbruine vijver voor het voormalige consulhuis in het park is één reusachtig natuurlijk verwarmd bad. Maar dan écht warm: 38° tot 40°C! Goed voor verkleumde botten en heerlijk bij regenachtig weer! Alleen: pastelkleurige of witte zwemkledij trek je hier beter niet aan. Want ook je huid (en daarna ook je handdoek) krijgen een geelkleurig laagje. Je huid – en gezondheid- zouden er een boost van krijgen. Voor je witte handdoeken loopt het minder goed af. Gelukkig waren we gewaarschuwd.

Verder is het ontspannend in badjas kuieren langs de honderden kleine warmwaterbronnen en -stroompjes. Het geklater van al dat water en de steeds weer veranderende perspectieven vanop  verschillende hoogtes doorheen het park zorgen ervoor dat je hier wel dagen zou kunnen blijven. Heilzame werking van groen?  Geen haar op je hoofd dat er hier aan twijfelt!

Terra Nostra Garden Furnas

Terra Nostra Garden Furnas
paradijselijke jacuzzi tussen het groen

Ook nog doen in Furnas:

De stad zelf is heel rustig, de meeste bezoekers gebruiken haar als vertrekbasis voor hikes en picknicks in de prachtige omgeving.

Enkele tips:

  • de wandelingen vanuit Furnas naar het grijsgroenblauwe meer van Furnas, naar de rokende fumarolen bij het meer en naar de Pico de Ferro (gevarieerd, pittig en steil)
  • de heel gemakkelijke maar mooie wandeling rond het meer
  • de fumarolen in Furnas zelf
  • het park van Beatriz do Canto in Furnas (alleen tijdens het hoogseizoen, als de eigenaars aanwezig zijn)
  • de fantastische botanische tuin Mata Jardim José do Canto bij het meer van Furnas met de jungletocht naar de metershoge waterval Salto de Rosal (niet toegankelijk bij felle regen) en de fascinerende kerk Capela de Nossa Senhora das Vitórias

 

Terra Nostra Garden Furnas

Ook leuk om te lezen:

3 thoughts on “Het weelderige groen van Terra Nostra Garden in Furnas

Altijd fijn om je reactie te lezen: