Hotel Christof in de Dolomieten: stijlvol met een knipoog

Nog op zoek naar een comfortabel hotel in de Italiaanse Dolomieten? Wij ontdekten het stijlvolle en een beetje anders-dan-anders hotel Christof in het lieflijke Pustertal. Het is niet alleen supergoed gelegen, omringd door een fantastisch natuurgebied met indrukwekkende drieduizenders en betoverende aquamarijnen bergmeren. Ook de  overheerlijke maaltijden en de faciliteiten zijn er top. Het meest verrassend vonden we echter de fijne – en soms wat vrijmoedige – humor die we overal tegenkwamen, en de familiale sfeer. Die veroverde onze harten. Daarom deze blogpost – niet gesponsord;).

‘I am Christof’

Bij aankomst is het al duidelijk, de toon van het hotel is anders dan anders, getuige het opschrift bij de ingang: ‘ I am Christof, who are you?’ Of: hoe direct kan je zijn? En dan de ‘Not you again’ bij de receptie. Ik was al onmiddellijk van plan om me daar minstens tienmaal per dag aan te melden om zo hun quote recht te doen.

De ‘Christof’ uit de quotes die overal opduiken, is niet zomaar een gimmick, hij bestaat ook echt. Samen met zijn broer runt hij namelijk het hotel. Hoffelijk, vriendelijk, professioneel. En overal aanwezig dus.

En raad eens wie er de scepter zwaait in de keuken? De krasse moeder – ‘la mama’ -van beide broers. Volgens mij nadert ze stilaan de pensioenleeftijd (of is die zelfs voorbij), maar nog steeds is het een vrouw aan wiens oog niets ontsnapt en die weet wat ze wil. Tussen de bedrijven door schrijdt ze stijlvol als een koningin door het hotel. Respect!

Fijnproeverij – ‘Eat with Christof’

Geen wonder dus dat de meerderheid van de gasten hier voor halfpension kiest. Niet goedkoop, maar zowel het verblijf als de maaltijden zijn hier dan ook dubbel en dik hun geld waard. Het lijkt wel alsof we elke avond gaan uit eten. Aan onze vaste tafel krijgen we dagelijks een viergangen menu voorgeschoteld met als voorafje een buffet van koude groenten en een aan tafel geserveerd koud voorgerecht. Wat een verfijnde verwenpartij!

En ook het ontbijtbuffet mag er wezen. Naast alle mogelijke brood- en belegsoorten, de huisgemaakte specialiteiten en lokale kazen, liggen er verse groenten en fruit klaar bij de sapcentrifuge waar je zelf naar believen de gezondste smoothies in elkaar jongleert. Versgeperst fruitsap steekt hier bleek tegen af. En bij de huisgemaakte granola schep je een royale portie verse honing, zo van de raat. Wauw! Kan je lokaler en verser werken?

Luxe met een knipoog

De kamers van hotel Christof zijn modern, stijlvol en oh-zo-comfortabel. Warme houttinten, zachte bedden en een badkamer waar je u tegen zegt. En natuurlijk overal kleine, grappige details.  Want ook hier ontsnappen we niet aan Christof.  We duiken er zelfs mee in bed.

Of in de douche.  En het kleinste kamertje.

Het fijnste aan de kamer vond ik de houten loggia van waaruit we de spitse kerktoren van het dorp Welsberg-Taisten (Monguelfo in het Italiaans) konden bewonderen. De warme eikenhouten vloeren, het gecapitonneerde beddenhoofd en de smaakvolle aankleding zorgden voor gezelligheid in onze luxe-kamer.

Meer troeven

Daarnaast zijn er nog de andere faciliteiten die ons een gevoel van luxe en comfort bezorgden. Opwarmen na een regenbui (meermaals in de late namiddag!) deden we in de moderne fluwelen zeteltjes van de bar en lounge. Stramme spieren losmaken kan tijdens een massage in de wellness, maar wij kozen voor actieve ontspanning en trokken enkele baantjes in het verwarmd zwembad in het souterrain. Daarna was het heerlijk uitrusten op de comfortabele ligbedden in de kleine tuin. De sauna en hydromassagedouches sloegen we over, evenals de vitaminebar van de spa. Voor een volgende keer!

Uitstappen

Het groene Pustertal – op z’n Italiaans: Val Pusteria-is toch wel een parel in de Dolomieten. De vallei wordt soms ‘het groene dal’ van de regio genoemd. In de buurt vind je uitgestrekte alpenweides, afgelegen meren verborgen in donkere bossen en vooral ook: de indrukwekkend woeste grauwe bergtoppen van de Dolomieten .Voor jong en oud zijn er bijzondere, verrassende en vooral veel sportieve mogelijkheden. Outdoor is King!

Wat valt er zoal te beleven ?

Fietsen door het Pustertal

In tegenstelling tot andere regio’s en valleien in Italië, is de fietsinfrastructuur hier geweldig. We waren getipt door vrienden Fred en Isabelle dat door het Pustertal de Pustertaler Radweg loopt. Een apart fietspad, waar je gemoedelijk op en neer bolt over heuvels en in valleien. Onderweg tussen Bruneck en de Oostenrijkse grens kom je een aantal mooie dorpjes en stadjes tegen, waar het heerlijk verpozen is. Wij vertrokken in Welsberg-Taisten (Monguelfo) en genoten van Niederdorf (Villabassa),  Toblach (Dobiacco) en Innichen (San Candido). Maar ook de zijdalen bieden rustige fietstochten over hellingen die nog goed fietsbaar zijn.

 

Want in en rondom het Pusterdal zijn er tochten voor beginners en gevorderden. Zoek je liever de zwaardere tochten op, dan kies je misschien wel voor de klim naar Kronplatz bij Brunek.  Of je gaat voor het serieuze werk, een lange-afstandstocht, bijvoorbeeld over de Drauradweg richting Oostenrijk en Slovenië of de Brenner over via de Eisack radweg.

Geen eigen fiets bij, zoals wij? Geen probleem. In het dal kun je fietsen huren ( mountainbikes, gravelbikes, al dan niet elektrisch). In ons minuscule dorp was er zelfs een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Toblacher See/Lago di Dobiacco

In één van de zijvalleien ligt ook de appelblauwzeegroeneToblacher See of het Lago di Dobiacco, met het beroemde hotel van de ansichtkaartjes. Een populaire toeristenplek.  Fiets je nog verder door naar het zuiden, dan arriveer je aan de Cadini di Misurina en de Tre Cime di Lavaredo. Met de fiets kan je gratis de berg op. Voor de stevigere fietsfanaten!

 

Pragser Wildsee/ Lago di Braies

Wij maakten buiten de fietstocht door het dal het korte tochtje naar de sprookjesachtige Pragser Wildsee (Lago di Braies). Volgens Christof een fluitje van een cent zonder overdreven hellingen. Dan hebben wij van ‘le plat pays’ toch een andere definitie voor ‘hellingen’. Vooral de laatste 2 kilometer voor het muur waren pittig. Maar het bleef  ontspannend dankzij onze elektrische gravelbikes. Heerlijk. Slechts 45′ deden we over de tocht naar Lago di Braies . We deden hem weliswaar twee keer, waarbij we onderweg drie keer met een onweer te maken kregen… Altijd het weerbericht checken in de bergen! Na een aantal dagen werd het ons duidelijk waarom iedereen hier ’s ochtends vroeg vertrekt: bijna elke dag krijg je tegen de late namiddag gedonder. Letterlijk.

Dit smaragdgroene meer, op 1.496 meter hoogte en verborgen tussen donkere dennen en hoge bergtoppen, is ook superpopulair sinds het in een aantal tijdschriften geboekstaafd stond als één van de meest romantische plekken ter wereld. Met de auto ernaartoe rijden ligt niet voor de hand: er zijn maar een beperkt aantal parkeerplaatsen en je moet vooraf een ticket online boeken. Maar de route er naar toe is op zich al een mooie beleving, zeker met de fiets! Een bezoek aan het meer is ondertussen al flink gecommercialiseerd: wil je het ’s ochtends ongerept zien, of het in de optrekkende mist ervaren, dan koop je daarvoor een duur VIP-ticket. De realiteit achter het sprookje. Over ons bezoek aan Lago di Braies

Wandelen en klimmen op de Monte Paterno en het Tre Cime massief

Voor insiders zijn  de Tre Cime de bekendste bergen van de Dolomieten. Ze liggen vlakbij het Pustertal. Ideaal dus voor een uitstap – maar informeer je goed vooraf, je bent niet de enige die deze beroemde bergketen wil aan den lijve ervaren. Het massief met zijn ruwe, steile wanden is populair en geliefd onder klimmers én wandelaars. Als je gek bent op  klettersteigen -of via ferrata’s zoals ze in Italië heten – kan je hier absoluut je hartje ophalen. Maar de 11 kilometer lange tocht rond de Tre Cime wandelen, is ook een fantastische ervaring.  Lees hier het verhaal van onze tocht 

Door het dal rijdt een trein, dus je hoeft niet noodzakelijk een lus te wandelen of te fietsen, je kan heel goed vanuit een ander dorp weer terug naar het beginpunt. Wil je echt een lange tocht, dan start de Alta Via Nummero Uno bij de Pragser Wildsee. Dit is een lange-afstandswandeling (10 dagen) die langs een aantal van de bekendste Dolomietentoppen voert.

Het kasteel van Monguelfo (Welsperg)

Leuk om te doen (met elektrische fiets of te voet) is ook het tochtje naar het oude slot van Welsberg – Taisten (Monguelfo). Helemaal bovenop de heuveltop kijkt de nog steeds bewoonde burcht uit over de omgeving. Er zijn regelmatig concerten en op bepaalde dagen kan je ze ook bezoeken. Eerst checken wel. Je kan al raden wie er voor een gesloten deur stond.

Kneipp kuurpark in Niederdorf

In Niederdorf is het niet alleen fijn om een capuccino te drinken op een terras bij de pittoreske kerk. Je kan er ook  je lichaam een boost geven op het blotevoetenpad in het Kneipp-actiefpark. Ideaal voor gezondheids-  en Kneippfans!

Bruneck met Krohnplatz

In het dal is de bekendste (en grootste) stad Brunico (Bruneck in het Duits), een bruisende plek om rond te snuisteren. En vlakbij is er een van de Mountain Museums van Reinhold Messner te ontdekken. Hij is de bekende bergbeklimmer die ondanks al zijn tochten door onder andere de Himalaya, de Dolomieten het meest bijzonder blijft vinden. Zijn Messner Mountain Museums zijn vooral bijzonder door hun ligging en hun architectuur. Het MMM Corones werd zowaar ontworpen door de betreurde Zaha Hadid. Alleen daarvoor al de moeite! En natuurlijk is er ook de fijne rondwandeling op de top. Reken zo’n 9 km voor deze “Sentieres de Corones” of“Rundweg”. Een goeie starter.

Kortom, hotel Christof is niet alleen een gezellige verwenplek maar ook een geweldige uitvalsbasis voor heel wat uitstappen en activiteiten in de buurt. Christof moet je wel even missen tot je afgepeigerd terugkeert naar je hotel in het gehucht Welsberg-Taisten.

Praktische info

Val Pusteria

Sleep with Christof

MMM Corones, het Mesner Mountain Museum, gelegen op 2000 meter op Plan de Corones en Lumen, het Mountain Photography museum, op Plan de Corones

Ook leuk om te lezen:

2 thoughts on “Hotel Christof in de Dolomieten: stijlvol met een knipoog

Altijd fijn om je reactie te lezen: