Ijsland voor beginners: good to know

Over Ijsland valt zoooo veel te vertellen. Woorden en beelden schieten echter te kort als je de overweldigende natuurkrachten van dit oer-land wil vatten. Maar beloofd is beloofd. Ik probeer jullie toch een idee te geven. Van acht dagen Ijsland voor beginners.  Met vandaag: een moeizame start van de reis, een lijstje van dingen die me verrasten, en enkele praktische tips.

ijsland
land van lava, mos en gletsjers

Spannend begin

Het vertrek naar Ijsland – en in eerste instantie naar de luchthaven – liep niet op wieltjes. Eerst was er de geplande spoorwegstaking. Daarna blokkeerde het bezoek van Trump alle wegen naar Brussel – en dus ook naar ‘Brussels Airport’. Toen we na een uur file hijgend incheckten, bleek onze vlucht tenslotte overboekt. Gevolg: geen ‘seat number’ op onze instapkaart en onze koffers kregen het label ‘standby’.Maar aan de gate zouden we een plaats toegewezen krijgen, stelde het luchthavenpersoneel ons gerust. Met een klein en stevig kloppend hartje in draf naar de gate. Daar was het wachten aan de balie, samen met nog een tiental lotgenoten, reizigers zonder zitplaats. De paria’s van de vlucht :). Maar uiteindelijk kwam alles in orde. Echt. En we vertrokken voor een vlucht van drie uurtjes naar Reykjavik. Fotocamera en pen in de aanslag.

Ijsland
En plots hangt er dit aan je koffer …

Onze reisroute

Onze reis begon in Reykjavik. Zoals bij iedereen. Logisch. Er is maar één internationale luchthaven in Ijsland (Keflavik, ong. een uurtje van Reykjavik). Na Reykjavik stond het schiereiland Snaefelsness op het programma, daarna de zogenaamde ‘gouden cirkel’, vervolgens zouden we de ringweg van het zuidwesten naar het zuidoosten volgen om weer te eindigen op het schiereiland Reykjanes in het westen.  Samengevat: een verkenning van noordwest- over west- naar zuid- en zuidoost-Ijsland. Met een huurauto. Maar over het programma lees je in volgende blogs meer.

Ijsland
plannen maken

20 willekeurige kleine dingen die me verrasten

  • Heel wat Ijslandse huizen zijn gebouwd met  … golfplaten.
  • Benzinepompen staan soms eenzaam benzinepomp te wezen te midden van de eindeloze vlakten – maar hoe gelukkig kan zo’n pomp een mens maken!
  • Bijna alle Ijslanders spreken heel vlot (Amerikaans) Engels. Daarnaast leren jongeren al van in de basisschool ook Deens en soms ook nog Spaans. Inwoners van een klein landje zijn het gewend om andere talen te spreken – what’s new? Alle aanduidingen voor wegenwerken zijn daarentegen uitsluitend in het Ijslands – gelukkig bestaan er universele pictogrammen!
  • Waar je ook komt: binnen draait de verwarming op volle kracht terwijl ramen en deuren wijdopen staan. Zelfs al loeit er een ijzige wind om de hoek. Verwarming kost duidelijk niets in Ijsland, de ondergrond zit vol met geothermische bronnen die 90% van het land van warm water en verwarming voorzien.
  • In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is Ijsland maar voor 10% bedekt met ijs. Ik ken geen eiland dat zo kleurig en groen is (behalve Ierland dan). Hoewel de stranden net als de lavavelden meestal inktzwart zijn, schittert de omgeving in groen-, geel-, oker-, roest-, paars- en blauwtinten! In de zomer toch.
  • Buiten de streek rond Reykjavik bestaan dorpen vaak alleen maar uit een kerkje, enkele huizen en een tiental bewoners.
  • Ijslands hoor je niet zo vaak: als een IJslander merkt dat je een Ijslands woord niet juist uitspreekt, zal hij je onmiddellijk verbeteren en daarna verdergaan in het Engels.
  • Op de ringweg kan je met een gewone auto niet zomaar stoppen: er is géén verharde berm naast de weg. Het is kilometers wachten tot er een verharde uitwijkstrook of een parkeerterreintje is. Ook als je een foto wil maken :).
  • Het blijft hier ’s nachts licht in de zomer. Energie te over en… je maakt langere dagen. ’s Ochtends ben je ook wel voor dag en dauw  wakker als er geen raamverduistering is. Geen trip voor langslapers dus.
  • Sagen over de IJslandse helden leven nog altijd voort – omdat het Ijslands sinds de 13de eeuw niet meer veranderd is, kan elke IJslander de oude heldenverhalen nog lezen en kent iedereen zijn ‘klassiekers’. Elementen uit de sagen blijken zelfs historisch te kloppen.
Ijsland
geen huisje van steen, stro of hout, maar eentje van golfplaten
Ijsland
surreëel – een benzinepomp in de leegte
Ijsland
kleur kleur kleur
Ijsland
50 inwoners?
Ijsland
Opletten op de ringweg en stoppen langs de kant verboden…
  • Basaltkolommen zie je overal, tot in de architectuur van de Harpa-concertzaal (Reykjavik) toe.
  • Hotdogs en hamburgers in alle variaties lijken wel het lievelingskostje van de IJslanders te zijn – je vindt ze van het kleinste benzinestation tot in het sjiekste restaurant (naast vis en lamsvlees natuurlijk).
  • Was het toeval? De gerechten -en zeker de heerlijke hartige soepen- leken me veel sterker gekruid dan bij ons.
  • Het enige wat goedkoper is dan in België: thermisch ondergoed, stapschoenen en …zwemkledij!
  • Als de zon schijnt, tovert ze regenbogen tevoorschijn in het opspattende water van de vele watervallen.
  • Bergflanken en weiden zijn getooid met duizenden wilde bloemen – vooral lupinenvelden lijken alomtegenwoordig langs de kant van de weg: prachtig!
  • Zoute drop is net als in Scandinavië populair snoepgoed, ik proefde zelfs zwart drop-ijs (Lakritz). Wie van dessertjes houdt, mag ook de heerlijke skyr niet laten staan!
  • In bistro’s en restaurants is alles self-service: je haalt zelf je koffie, soep, bestek en borden.
  • Op verschillende plaatsen is het oppassen geblazen voor vogels : sternen broeden in het gras en vallen je aan als je onverhoeds in de buurt van hun nest komt – ‘The Birds’ real life! Wij maakten het mee in Arnarstapi.
  • In guesthouses word je verondersteld van je schoenen uit te doen en op een rekje te zetten (ook een Scandinavische traditie).
  • Vele Noord-Amerikanen doen tussendoor een weekendje Ijsland of maken een tussenstap in Ijsland als ze naar Europa vliegen. Vandaar misschien de burgers ?
Ijsland
zeshoekige basaltpatronen in Harpa
Ijsland
‘Bedien jezelf’ is de leuze.
Ijsland
Jeuj! Skogafoss mèt regenboog
Ijsland
velden vol lupinen

Ijsland

schoenen blijven in de gang

Ijsland
overheerlijke Skyr
Ijsland
één van mijn favorieten: dropijs!

Praktische tips

  • Bereid je reis goed voor: omdat het toerististisch zomerseizoen slechts drie maanden telt en de overnachtingsplekken beperkt zijn, is het meestal nodig om vooraf een slaapplaats te boeken. (Naast onze vlucht bleek ook ons laatste hotel overboekt, maar we kregen een upgrade naar een super-de-luxe tweekamerappartement – geen gezeur dus :))
  • Bekijk vooraf ook wat je wil bezoeken: soms moet je heel wat kilometers vreten en is er daarnaast nog werk aan de winkel voor de benenwagen vooraleer je aan het natuurschoon komt. Voorzie daar genoeg tijd voor. In één week de hele ringweg doen betekent: voortdurend in de auto zitten en weinig echt actief beleven. Lijkt mij geen goed idee, maar smaken verschillen natuurlijk. Soms ontdek je ter plekke ook interessante hiking tours, uitgestippelde kleine wandelingen of heuse trektochten met gids naar verder landinwaarts gelegen plekken. Niks fijners dan onverwacht in een afgelegen warme bron te kunnen baden of beloond te worden met een onvergetelijk vergezicht na een lange klim!
  • Check elke dag of er op je volgende slaapplaats eetgelegenheid is en waar er benzinepompen zijn. Of zorg ervoor dat je zelf een overlevingspakket bij je hebt. Na 21u ’s avonds kan je bijna nergens nog een warme maaltijd krijgen. Doordat het zo lang stralend licht blijft, verlies je de tijd gemakkelijk uit het oog en wij Belgen zijn niet gewend ermee rekening te houden dat je soms nog zeventig kilometer moet malen voor de volgende winkel (of het volgende huis) zich aandient.
  • Investeer in een winddichte sneldrogende broek en jas. Een hele dag rondlopen in een zware, kletsnatte jeans is geen pretje. Ook stevige wandelschoenen zijn een must. Als je uit de auto wil komen tenminste. Rotsen kunnen scherp en glad zijn. De temperatuur valt meestal mee: Ijsland heeft een gematigd klimaat, met schommelingen tussen de -5°C in de winter en 18°C in de zomer. Voorzie laagjes, want de temperatuur kan op korte tijd heel erg omslaan. Langs de weg en bij visitors’ centers vind je vaak de weersvoorspelllingen voor de betreffende dag. Het is vooral de wind die ervoor zorgt dat je bijna bevriest (of net niet). Bij gletsjers en bovenop rotsen vlieg je soms bijna weg. Daar kan je een muts of kap gebruiken. Vergeet ook je zonnebril niet.
  • Omdat je vaak een combinatie van warm/koud hebt, zijn merino T-shirts (40 of 60% merinowol) een aanrader. Ze zijn comfortabeler omdat ze sneller dan katoen drogen als je zweet en meer warmte geven als je het koud hebt. Kledinglaagjes voorzien is het meest praktisch om op alle omstandigheden flexibel te kunnen inspelen.
  • Zorg voor goede navigatie-instrumenten: GPS, Google-navigatie, wegenkaarten, frommelkaarten…De ringweg (nr 1) volgen is simpel, maar eens je daarvan afwijkt, kan je wat hulp gebruiken.

Het verkeer

Ik denk dat dit onderwerp toch wel een kopje apart verdient.

  • Er zijn weinig tot geen verkeerslichten (behalve rond Reykjavik).
  • De kwaliteit van de ringweg is OK, maar als je afslaat, rijd je op steenslagwegen. Geen pretje als je zo enkele kilometers moet doen. F-wegen zijn verboden voor gewone auto’s. Maar voor een eerste kennismaking met IJsland heb je niet echt een 4×4 nodig als je de Ringweg volgt of occasioneel een zijweg neemt.
IJsland wegen
Oeps! Waar draait onze weg naartoe?
  • Op een brug zijn er vaak wegversmallingen en onderweg komen ‘blind heads’ -waarbij de weg in het niets lijkt op te lossen- vaak voor.
  • Verkeerssnelheden: 50km/u in de bebouwde kom, 80 tot 90km/u erbuiten.
  • Je rijdt altijd met de koplampen aan.
  • En het is levensgevaarlijk om op de ringweg te stoppen om foto’s te nemen. Frustrerend, want je zou wel elke 100 meter willen halthouden voor een foto:)!
  • Hou bovendien rekening met de schapen die de berm als lievelingsplekje hebben uitgekozen. En af en toe onverwachts een wandelingetje naar de overkant maken. Vorige week waren er 4 aanrijdingen met schapen op de zuidelijke ringweg.
Ijsland
verkeersregels
  • Omdat er maar één grote weg is rondom het eiland, zal je altijd een stuk van deze ringweg opnieuw moeten doen als je niet de hele cirkel maakt. Want door het binnenland rijden is geen optie met een gewone wagen. Maar dat is helemaal niet erg. Er is genoeg moois te zien onderweg.

Prijzen

Tja, het is waar wat iedereen zegt, Ijsland is duur. Ter plekke schrik je soms toch nog. Een koffie of frisdrankje kost al gauw 500-950 ISK (4 à 8 euro). En, belangrijk, een ijsje : 4,5 euro per bol ;)! Wijn of cocktails laat je maar beter links liggen.  Maar bijna alle natuurschoon ligt gratis op jou te wachten ! Veel hangt dus af van je eigen keuzes.

Ijslandse kronen haal je gewoon af via een bankautomaat in de luchthaven. En met VISA betalen is ook bijna overal mogelijk. Wel vooraf bij de bank controleren of dit kan met jouw kaart.

Zo, klaar om een stukje van Ijsland te verkennen? Volgende keer toon ik je mijn favoriete plekjes!

Ijsland Ijsland Ijsland

Ook leuk om te lezen:

28 thoughts on “Ijsland voor beginners: good to know

  1. Onze keuze ging dit jaar tussen Ijsland en Nepal, en ’t is Nepal geworden, maar ooit he, ooit komt het ervan, moet je jouw foto’s zien, zo mooi!

    1. Wij hebben via Zuiderhuis (Antwerpen/Gent- België) accommodaties gevonden. Prijs wordt sterk bepaald door het feit of je een gedeelde badkamer wil of niet. Als je een eigen badkamer wil, moet je rekenen op 150 à 200 euro per nacht. Erg duur dus. Achteraf gezien, zou ik zeker voor gedeelde badkamers durven gaan. Het is meestal erg netjes in IJsland. Je kan ook leuke campers huren via ‘Happycamper’, maar omdat het ’s nachts vrij klaar blijft in de zomer, voorzie je beter een slaapmasker. Succes!

  2. Haha, die benzinepomp! Ijsland staat ook nog op mijn to do lijstje maar het feit dat het zo duur is, houdt me voorlopig tegen. Aan de foto’s te zien, is het er in ieder geval wel prachtig!

  3. Prachtig zeg , dat moet een mooie reis geweest zijn , staat ook nog op ons lijstje !
    Bedankt voor de tips en de mooie foto’s !

  4. Wat een handig artikel! IJsland staat heel hoog op mijn bucketlist om eens te bezoeken. Hopelijk komt het er snel van, het ziet er zo geweldig mooi uit

  5. Bedankt voor je handige tips! Wat is dit toch een prachtige bestemming! Hier wil ik heel graag een keertje naartoe! 🙂

  6. IJsland is zooo mooi! Ik herken inderdaad de overstekende schapen op de weg en de eenzame tankstations. Wat lijkt me dat ook vervelend zeg, om op de standby list te worden gezet, Dan zou ik ook zenuwachtig worden :O

  7. Prachtig land he. We gingen een paar jaar geleden en raden het aan iedereen aan die graag voor de spectaculaire natuur op reis gaat.

  8. Leuk om te lezen. IJsland lijkt me zo’n bijzondere bestemming om te ontdekken. Dat het maar voor 10% bedekt met ijs is joh.. je zou idd veel meer verwachten!

    1. Klopt. En ik dacht dat het er in de winter ook veel kouder was. Maar misschien deed de naam van het land mijn fantasie wat te veel op hol slaan :). En dank je voor het binnenspringen !

Altijd fijn om je reactie te lezen: