Impressies van Giverny

giverny

Tja, toch zielig als je alleen maar iets van schilderen en tuinieren af weet … 😉

Monet en het impressionisme

Claude Monet (1840-1926) is dankzij zijn schilderij Impression, soleil levant uit 1872 voor altijd de geschiedenis in gegaan als grondlegger van het impressionisme.  De term ‘impressionisme’ werd oorspronkelijk als  scheldwoord  gebruikt, en Monet werd in 1872 met zijn werk niet toegelaten op het toonaangevende “Salon de Paris”. Het “Salon des refusés” had echter meer succes dan de expo van de gevestigde waarden. The rest is history… 🙂

Zoals iedere tuin- en schilderliefhebber, wilde ik wel eens Monets tuin zien in Giverny, Frankrijk. Van 1883 tot zijn dood in 1926 woonde en werkte hij hier. Daarna erfde zijn zoon het domein en in 1966 schonk deze laatste het aan de Académie des beaux-arts.  Sinds de jaren’80 van de vorige eeuw zijn het huis, de tuin en de waterlelievijver van Claude Monet opengesteld voor het publiek. Via foto’s, notities, getuigenissen, schetsen,… zijn de oorspronkelijke kleurenschema’s en de aanplantingen opnieuw in eer hersteld.

giverny-1pg

Rondwandelen in Monet’s tuin in Giverny

Tijdens één van onze uitstapjes naar Normandië, waren we in de buurt, dus…off we went.

Jammer genoeg regende het pijpenstelen…

Maar bij een bewolkte hemel zijn de kleuren des te mooier. En wat kleurkeuze betreft, is het onmiddellijk duidelijk dat Monet zich eens goed heeft laten gaan en zich niets heeft aangetrokken van de klassieke kleurenschema’s. Hoe feller, hoe beter!

Ook de vijver met treurwilg, waterlelies en de Japanse tuinbrug herken je onmiddellijk als inspiratiebron voor zijn vele, ondertussen super-dure, schilderijen.  Je snuift in Giverny de sfeer op van zijn prachtige “Nympheas” reeks.Jammer genoeg zit de tuin echt overvol met busladingen toeristen uit alle mogelijke landen ter wereld. Zeker ’s namiddags.

Het is de moeite om de tuin te bezoeken omwille van zijn origineel karakter, zijn merkwaardige inplanting (het ene deel ligt aan de overkant van de straat) en zijn cultuurhistorische waarde, maar als je eindeloos moet aanschuiven om het landhuis en de werkkamer van Monet te bezoeken, tja dan vraag je je wel eens af wat je daar in godsnaam staat te doen. Anderzijds is het zicht op de tuin vanuit de bovenkamers in het huis prachtig, dus als je er bent, is het huis bezoeken een must. In de tuin zelf word je overdonderd door een massa indrukken, maar vanuit het huis krijg je een goed overzicht.

Ik nam niet zo veel foto’s, omdat ik het te druk had met kijken,maar hier zijn er toch een paar:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als je  na de tuin ook graag de schilderijen van Monet wil ontdekken, zijn er verschillende mogelijkheden. Het prachtige Musée d’ Orsay (tevoren Gare d’ Orsay) in Parijs steekt er met kop en schouders bovenuit natuurlijk . Je vindt hier nog enkele andere Monet-plekken op een rijtje. En wie nog meer moois in Normandië wil ontdekken: ‘6x verliefd op Normandië’.

Genieten maar!

 

4 thoughts on “Impressies van Giverny

  1. Wat leuk! Ik wist niet dat de tuin te bezoeken was en dat deze helemaal in de stijl behouden is. Bedankt voor het artikel.
    Deze komt nu op mijn “nog te bezoeken” lijstje 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: