Oorlog en vrede: 4 beroemde monumenten op een rij in Washington DC

Washington DC is een bijzondere stad, met een apart statuut. En het is ook een boeiende plek om te bezoeken. Daar heeft The Mall in het centrum van de stad ook iets mee te maken. Een must-see voor elke bezoeker, maar ook gewoon een heerlijke strook groen met grasperken, bloemperken en fonteinen voor iedereen. Langs The Mall vind je een hele rist gratis musea en belangrijke Amerikaanse monumenten. Ik toon jullie in deze blogpostvier indrukwekkende  monumenten op een rij in Washington DC : het George Washington Monument, het Lincoln Memorial, het World War II Memorial en het Korean War Memorial.

Opvallend is dat ze allemaal te maken hebben met tweedracht of net nationale eendracht, met oorlog en vrede. Maar draait nationale en internationale geschiedenis niet vaak daar om?

The National Mall

… strekt zich eigenlijk uit van het Capitool tot aan het Washington Monument. In de praktijk worden de Constitution Gardens, het vervolgstuk,  (de strook van Washington Monument tot aan Lincoln Monument) ook The Mall genoemd. Ik kende de plek vooral van TV-beelden over politieke demonstraties en inauguraties van presidenten. Martin Luther King hield hier in 1963 zijn beroemde speech I Have a Dream. En in gedachten zie ik ook nog de massa mensen die hier verzamelde bij de aantreding van Barack Obama. Ik had eigenlijk geen idee dat hier de meest indrukwekkende monumenten van Washington DC te vinden zijn.

De Mall bezoeken? Gebruik dan één van de huurfietsen die je overal in de stad vindt. Of trek absoluut je meest comfy stappers aan!

Het stadsplan

Wist je dat Washington volledig ‘from scratch’ is aangelegd?  Pierre L’Enfant  zorgde voor het kruisvormig grondplan van het centrum (1791). In het noorden ligt de uitvoerende macht (het Witte Huis) en in het oosten het Capitool met de wetgevende macht. Over het Capitool schreef ik al eens. Absoluut de moeite waard!

Maar nu terug naar The Mall en de beroemde monumenten daar.

Washington Monument

In het midden van The Mall domineert dit monument alles. Het is een eerbetoon aan de eerste president van de VS, George Washington. Washington was niet alleen één van de belangrijkste presidenten. Hij zorgde er ook voor dat de hoofdstad van de VS aan de Potomac werd gebouwd i.p.v. in één van de federale staten (Philadelphia, New York). In 1791 werd de naam ‘Washington DC’ voor de stad gekozen. George Washington heeft dit zelf nog meegemaakt.

De obelisk is (wat had je anders gedacht) de hoogste ter wereld, zo’n 170 m. Mij deed het niet zo veel, maar de Amerikanen duidelijk wel. Wie wil, kan met een lift naar boven om de Mall en DC vanuit de hoogte te bewonderen.

Washington DC

Lincoln Memorial

Van bij Washington Monument zie je in de verte de tempel voor Lincoln liggen.

Washington Lincoln Memorial
op weg naar Lincoln Memorial, langs de waterpartijen achter het WWII Memorial

De wind kan hier ijskoud waaien langs het water. Zo snel en extreem als het weer hier wisselt, dat maak je in België niet vaak mee.

Vanop de trappen van Lincoln’s tempel heb je een prachtig zicht oostwaarts, op het Washington Monument.

Het gedenkteken voor Lincoln werd in het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het beeld in de tempel is imposant. Met zijn hoogte van 6 meter, en daarbij een sokkel van 3 m, kan je niet anders dan opkijken naar één van de ‘grootste’ Amerikaanse presidenten. Treurig record: Abraham Lincoln was de eerste Amerikaanse president die tijdens zijn ambtstermijn werd vermoord.

Washington DC

Het National World War II gedenkteken

Dit nogal bombastische bouwwerk ligt in de Constitution Gardens, tussen Washington’s obelisk en Lincoln’s Memorial. Het herdenkt de Amerikanen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het front hebben gevochten. Het monument werd tot mijn verbazing nog niet zo lang geleden, nl. in 2004, door president George W. Bush onthuld.

Je ziet 56 pilaren (elk 5 m hoog) die in een cirkel rond een reusachtig plein zijn opgesteld. Op de pilaren zijn de namen gegraveerd van de 48 staten, het District of Columbia, Alaska, Hawaï en de overzeese gebieden van de VS die deelnamen aan de ‘bevrijding’ van de wereld. Alles lijkt vrij somber, zwaar en donker. Of heeft dit met het weer te maken?

Aan de westkant van het monument staat de Freedom Wall, de Vrijheidsmuur. 4.048 gouden sterren vertegenwoordigen elk 100 gesneuvelde Amerikanen. De prijs van de vrijheid. Daarvan word je toch wel even stil.

DC memorials op de Mall

Washington DCMemorial
het Pacific en het Aziatisch front, elk aan één kant

Washington DC memorial

monumenten in Washington DC

Indrukwekkend Korean War Monument

Het monument dat herinnert aan de soldaten die gevallen zijn tijdens de Koreaanse oorlog is  voor mij het meest indrukwekkend. En het verrassendst. Het bestaat uit verschillende onderdelen. De 19 roestvrijstalen soldaten op patrouille lijken zo echt. Ook al zijn ze meer dan 2m groot.  Hun houding, hun uitrusting, het straalt allemaal dreiging en gevaar uit.

Oorlogsgedenkteken

Washington DC

Naast ’the squad’ strekt zich een 50 meter lange zwarte granieten muur uit. In deze muur zijn foto’s van soldaten gezandstraald.

Washington DC

Even verderop is er bij een ondiepe ronde vijver nog een granieten muur die de slachtoffers van de VN-troepen in Korea vermeldt.  Ik lees dat er ook 106 Belgische militairen omkwamen in de Koreaanse oorlog.

Dit monument werd door Bill Clinton en de president van de Republiek Korea ingehuldigd op 27 juli 1995, de 42ste verjaardag van het bestand dat de oorlog beëindigde.

Voor mij had dit monument de sterkste uitstraling. Een gedenkteken dat je niet vergeet. Zelfs niet in deze hele reeks indrukwekkende monumenten in Washington DC.

Totaalindruk

Maar als je naar The Mall kijkt, is er maar één monument dat letterlijk boven alle andere uitsteekt. De naald van George Washington.

In het centrum van The Mall.

Het centrum van Washington.

Het centrum van de macht?

Washington DC
Goodnight, mr President!

Ook leuk om te lezen:

18 thoughts on “Oorlog en vrede: 4 beroemde monumenten op een rij in Washington DC

   1. Klopt, heb je gelijk in. Dat gevoel heb ik ook vaak. Vertellen hoe mooi de wereld is ondanks alles.

   1. We zijn er twee keer geweest.. Georgetown kan ik me nog herinneren en dan de vele memorials,Vietnam en Lincoln,de musea,het VN gebouw..het witte huis echter niet,we hebben er wel een Taptoe mogen zien vlak voor het witte huis,wat we ik me ook herinner was een baseball wedstrijd dat we gaan kijken zijn van de Washington Nationals

   2. Georgetown heb ik nog gehoord – staat alvast op mijn lijstje ?. En in het Witte Huis mag je als buitenlander niet meer binnen ondertussen. Dankjewel voor de tips!

   3. Wat ik me nog herinneren kan was Georgetown,en de vele memorials,we zijn er toen twee keer geweest..de vele musea en het VN gebouw,het witte huis zijn we toen echter niet geweest,wel hebben we vlak voor het witte huis een Taptoe bijgewoond,en wat ook mooi was om eens te bekijken was een baseball wedstrijd van de Washington Nationals..en niet te vergeten de lekkere Donuts ..Glasse en springled!?

 1. Ik ben er zelf al geweest, maar dat Korean war monument heb ik compleet gemist. Zo zonde! Ik vond het Lincoln memorial wel heel indrukwekkend.

  1. Voor de volgende keer, moet je maar denken ?. Er is altijd wel iets dat je mist, hè. En misschien heb jij nog wel een tip voor mij? Wij deden nog enkele musea: het Hirschhorn, het Spymuseum, maar de andere hebben we alleen aan de buitenkant gezien.

Altijd fijn om je reactie te lezen: