Een Italiaans juweeltje: Polignano a Mare

puglia_polignanoamare045

Op een winderige dag als vandaag neem ik julie mee naar een klein pareltje aan de kust van Zuid-Italië, Polignano a Mare. Ideaal voor mensen die dol zijn op zeewind, rotsen en water. Leuk voor een kort verblijf of voor een daguitstapje. Zeker als je op roadtrip bent in Puglia of Basilicata.  Het ‘centro storico’ van dit stadje is ook schattig charmant. Bovendien ontdekten we er een fantastisch restaurantje. En de ligging, tja, kijk zelf even mee:

italiaans juweeltje polignano a mare

italiaans juweeltje polignano a mare

puglia_polignanoamare035

Geen wonder dat Biagio Tato hier door de zeewind wil gemummificeerd worden!

Historisch juweeltje

Het kuststadje bestond al in de Griekse Oudheid. En het ligt nog steeds even prachtig bovenop de ruige kliffen.

Het historisch centrum bestaat uit een wirwar van kleine straatjes. Maar het toerisme is er goed uitgebouwd: je kan in de binnenstad een wandelroute volgen en zelfs een gegidste tour doen. Ongerept is het hier niet meer.

de brug naar het centrum
de brug naar het centrum

De auto moet je op een parkeerterrein buiten de stad achterlaten. Ruimte zat toen wij er waren. Terug in België bleek waarom: parkeerboete in de bus. Betalend parkeren dus.

Vanaf het parkeerterrein loopt er een leuk pad langs de kloof die door de zee is uitgesleten.

puglia_polignanoamare050

italiaans juweeltje polignano a mare

Van rotsen en baaien

Zo kom je in een kleine baai terecht waar je beschut kan zwemmen. Wij waren niet de enigen met dat idee…;-)

italiaans juweeltje polignano a mare

italiaans juweeltje polignano a mare
van bij de stadswallen een blik op de baai met rechts Covo di Saraceni bovenop de rots
puglia_polignanoamare026
nietige visjes in het water

Je kan hier ook boottochten langs de kust maken en in de grotten varen zoals wij deden bij de Garganokust. Het eeuwenoude ritme van de zee heeft de kalkrotsen stevig aangevreten. Of het stadje zo stabiel gegrondvest is, daar denk ik liever niet aan.

puglia_polignanoamare009

puglia_polignanoamare015

Heerlijk Italiaans eten

Van al dat geklauter krijg je natuurlijk honger. Bovenop de rotsen bij de baai is er het viersterrenhotel Covo dei Saraceni. Een tip: ga er ’s middags lunchen en neem het driegangendagmenu! Supergezellig terras ! Prachtig uitzicht! Heerlijk eten! Kortom, een feest voor alle zintuigen…Of hadden we net geluk dat de middag al even voorbij was en dat we dit tafeltje kregen?

Covo dei Saraceni - prachtig terras!
Covo dei Saraceni – prachtig terras!

puglia_polignanoamare016-(1)

puglia_polignanoamare020

puglia_polignanoamare022

Zelfs de bediening is er fantastisch, of je nu hotelgast bent of niet. Professioneel, vriendelijk en attent. En ook toen we de rekening zagen, bleven we lachen…Meer dan betaalbaar!

Kuieren in het oude centrum

Het middeleeuwse centrum van Polignano is een opeenstapeling van huizen en steegjes. Het belangrijkste plein is de Piazza dell’Orologio waar ook de oude kerk Chiesa Madre (1295) staat. De smalle straatjes met de hoge muren beschutten gelukkig tegen de middagzon. Vanaf 16u gaan er allerlei ambachtelijke winkeltjes en kunstgalerijtjes open. Bij de stadsmuur op de rand van de klippen zien we de golven tegen de rotsen onder ons stukslaan.  Ik kan er wel uren naar kijken!

Volare

Als je buiten het centrum langs de rotsachtige kust loopt (of op de heuse promenade), zie je plots dit reusachtige standbeeld:

italiaans juweeltje polignano a mare

De naam van de afgebeelde man, Domenico Modugno (1928-1994) zei ons eerst totaal niets: waarom is hij zo bekend? De houding van het beeld blijkt een hint te zijn. Polignano a Mare is de geboorteplek van deze Italiaanse zanger.  Nog een tip: Nel blu dipinto di blu. Beter bekend bij ons als… Volare (1958). Samen met Sole Mio is het één van de bekendste Italiaanse liederen. En het enige lied in een andere taal dan het Engels dat in Amerika ooit twee Grammy Awards kreeg, liet ik me vertellen.

Modugno beschrijft hoe hij in het gezelschap van zijn geliefde het gevoel heeft te vliegen. De eerste surrealistische regels worden in covers vaak weggelaten: de zanger droomt hoe hij zijn handen en gezicht blauw verft en door de wind omhoog wordt geblazen.

Penso che un sogno così non ritorni mai più I think such a dream will never come back
Mi dipingevo le mani e la faccia di blu I painted my hands and my face blue
Poi d’improvviso venivo dal vento rapito Then suddenly I was ravished by the wind
E incominciavo a volare nel cielo infinito And I started flying in the infinite sky

Het mooiste  blauw

Als we even verder op de rotsen staan, begrijp ik helemaal waarover  Modugno het heeft…

italiaans juweeltje polignano a mare

italiaans juweeltje polignano a mare

Hoe kan ik deze post beter besluiten dan met  “Nel blu di pinto di blu, felice di stare quaggiù”…?

Lees ook

puglia_polignanoamare020-(1)

Volare, oh oh… Flying, oh oh…
Cantare, ohohoho… Singing, ohohoho…
Nel blu degli occhi tuoi blu In the blue of your blue eyes
Felice di stare quaggiù Happy to be down here
Nel blu degli occhi tuoi blu In the blue of your blue eyes
Felice di stare quaggiù con te Happy to be down here with you

 

0 thoughts on “Een Italiaans juweeltje: Polignano a Mare

  1. Ik ben nu, 18 oktober 2017 in Polignano a Mare. Heerlijk rustig in deze tijd en toch genoeg te doen. Prachtig hier en een goed uitgangspunt om de rest van Puglia te ontdekken. Met recht een pareltje.

  2. Wow, wat prachtig om te zien! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Moet ook bekennen dat ik een beetje een haat/liefde verhouding met Italië heb. Zijn ooit aan het Gardameer geweest, toeristisch maar wel mooie plaatsjes, en aan het Comomeer, regen en nog eens regen, dus ja, mijn beeld is niet helemaal objectief. Toevallig erover gehad om misschien volgend jaar weer eens een keertje naar Italië te gaan, dus ik hou dit zeker in gedachten!

    1. Ja, Italië heeft vele gezichten. Aan de Italiaanse meren is het prachtig, maar wij hebben er ook stortregens gehad (Lago d’Iseo) en herhaald onweer, zelfs met vuistdikke hagelbollen (Lago di Garda en Como). Puglia is erg warm in de zomer, mei/juni of vroege najaar is de beste periode. En als je een minder toeristische regio zoekt in Italië: Piëmonte (in het noorden)is een aanrader. Genieten maar! ?

Altijd fijn om je reactie te lezen: