It’s all in the EYE: lichtinstallaties van Anthony McCall in Amsterdam

het EYE (binnen)
het EYE (binnen)

Tot nu was hij voor mij een nobele onbekende, maar sinds vorige week doet de naam van Anthony McCall een belletje rinkelen. Of : een lampje branden.

met de veerboot naar het EYE, op het IJe
met de veerboot naar het EYE

Het EYE in Amsterdam brengt de eerste solotentoonstelling van deze Britse kunstenaar in Nederland.  McCall (°1940)  is bekend om zijn tekeningen, performances en grote installaties, die hij ‘solid light films’ noemt.

eerste kennismaking met de lichtsculpturen Amsterdam
eerste kennismaking met de lichtsculpturen
omgeven door licht Amsterdam
omgeven door licht

De eerste tentoonstellingsruimte is eerder informatief, met tekeningen en studies, maar dan volgen er twee ruimtes met fantastische lichtsculpturen. De lichtbundels zijn constant in beweging . Het bijzondere is, dat je als toeschouwer er voortdurend tussen beweegt en je kan ze aanraken.En dat is best een fascinerende ervaring!

het ongrijpbare grijpen Amsterdam
het ongrijpbare vastleggen
magisch
magisch

De nevelige tentoonstellingsruimte versterkt nog de lichamelijke ontmoeting tussen kijker en solid light film.

De films zijn minimalistisch maar magisch in effect. Het kind in jezelf wordt wakker als je je in de wisselende lichtbundels begeeft en er sprookjesachtige effecten ontstaan.  Echt iets voor beeldjunkies!

Toch zit er ook betekenis achter wat deze avant-gardekunstenaar met licht doet. Anthony McCall levert via zijn werk kritiek op de filmindustrie. Hij haalt het geprojecteerde beeld weg en stuurt de aandacht van de kijker naar de lichtbundel zelf. Hij toont hoe het medium film zich ook buiten de (gebruikelijke) vertoningsplaats, de filmzaal, heeft ontwikkeld. Boeiend!

Nog tot 30 november 2014 te bewonderen en te ervaren in Amsterdam.  Zeker doen!

Altijd fijn om je reactie te lezen: