Kunstuur: Belgische schilderijen beleven

‘Nog nooit gehoord van Het Kunstuur?’ vroegen de collega’s me. ‘Moet je beslist eens naartoe!’ Dus wij naar Mechelen, naar één van de drie historische locaties waar deze multimediale kunstvoorstelling kan gesmaakt worden. Om ons een uurtje te laten onderdompelen in een multi-zintuiglijke beleving van unieke Belgische schilderijen uit de periode 1850-1950. Wat we ervan vonden? Dat lees je hier.

Het verhaal achter Het Kunstuur

Niet zo lang geleden waren  er  eens twee ondernemende broers. Ze verdienden goed hun brood in de evenementensector. En ze koesterden een grote liefde voor kunst. Meer bepaald: de schilderkunst. Dat hadden ze met de paplepel meegekregen. Want hun grootvader was kunstschilder Jozef De Bie (1900 -1981). Hij schilderde vooral landschappen uit zijn geboortestreek Aalst en werd  beïnvloed door o.a. Aalstenaar Valerius De Sadeleer. Maar omdat kunst niets opbracht en De Bie 6 monden te voeden had, bleef het bij een hobby. Hij werd schilder, behanger en tapijtenlegger. Pas toen hij met pensioen ging, wijdde hij zich terug aan de landschapsschilderkunst met zachte kleuren, zuivere lijnen en Aalsterse wolkenhemels.

Sneeuwlandschap in de Vlaamse Ardennen (V. De Saedeleer)

Kunstbeleving

Zijn 2 kleinzonen, Hans en Joost Bourlon, waren zelf geen kunstschilders. Ze verzamelden kunst. Die liefde voor kunst wilden ze delen. En ze besloten tot een ‘folieke’ over te gaan: ze lanceerden een privé-project rond de Belgische schilderkunst van 1850 tot 1950.  Met werken uit hun eigen collectie en die van vrienden, kennissen én van grote musea. Als een soort eerbetoon aan hun grootvader. In 2019, net voor de coronacrisis, zag  ‘Het Kunstuur’ het levenslicht in Mechelen. De formule werd razendpopulair. Ondertussen loopt er al een vierde editie.

Wat is Het Kunstuur?

Het Kunstuur is een super-toegankelijke en lichtvoetige kennismaking met Belgische topschilderijen uit de periode 1850-1950 . Niet alleen het oog komt er aan zijn trekken. De Bourlons trokken namelijk Dirk Brossé aan voor passende achtergrondmuziek. Die zorgt,  samen met de knappe belichting  en de persoonlijke verhalen van diverse BV’s die als hologrammen verschijnen,  ervoor dat je helemaal opgaat in de  wondere wereld van de Belgische schilderkunst.  De Bourlonse connecties uit de evenementenwereld hebben er een handje van weg om van Het Kunstuur een prettige beleving te maken!

Ondertussen zijn er al vier edities van Het Kunstuur, met telkens andere schilderijen. Op dit moment loopt het  privé-initiatief op twee historische locaties, nl.  in Mechelen en Hasselt. Vanaf februari 2023 kan je ook in Roeselare van Het Kunstuur genieten.

Hoe werkt het?

Heel eenvoudig, je kiest je locatie, bestelt online je tickets  voor het gewenste tijdslot (10, 13 of 15 euro/persoon naargelang dag en uur van bezoek)en hopla, klaar is kees! Daarna is het kwestie van je agenda in de gaten te houden en op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Dat wil zeggen: een kwartiertje voor de start van het evenement, zodat je mee kunt aftellen, met koptelefoon en opklapstoeltje in de aanslag.

De klapstoeltjes staan al klaar terwijl de klok tikt.

Ons Kunstuur in Mechelen

Vlak onder de monumentale Sint-Romboutstoren zien we de vlaggen van Het Kunstuur al wapperen bij het prachtige historische pand aan de Minderbroedersgang nummer 1. We krijgen onze koptelefoon, een handig klapstoeltje en wat instructies. Samen met nog 2 andere bezoekers wachten we op de start van het kunstparcours. Er kunnen maximum 8 personen tegelijkertijd  binnen.

Koptelefoon op en… ready to go!

Een keer we in het eerste zaaltje zijn, snappen we waarom. Op deze manier is het optimaal genieten van de schilderijen die één voor één oplichten in het duister. We draaien of verplaatsen onze zitjes naargelang de focus verschuift en een nieuwe verhalenverteller virtueel opduikt.

Verrast luister ik naar de persoonlijke commentaar van  Alexander De Croo bij een werk van Valerius De Saedeleer, naar Annelies Verlinden die herinneringen ophaalt bij de kostschoolmeisjes op  het strand van Spilliaert, naar Jan De Smet die stilstaat bij de ‘Mineur à l’accordéon’ van Prosper De Troyer, en een hele rits andere bekende of minder bekende Vlamingen.

Persoonlijke verhalen: een meerwaarde

Door de korte persoonlijke verhalen krijgen de kunstwerken meer betekenis en kijk je er anders en aandachtiger naar. Sommige getuigenissen zijn ook aangrijpend, zoals het verhaal van Phara de Aguirre bij het schilderij ‘Juan’ (nino de la guerra) van Victoir Leclercq. Of  de achtergrond die je krijgt bij  ‘De soldaten trekken voorbij’ van Jakob Smits. Daarnaast horen we ook leuke of verrassende anekdotes. Zoals van de vrouw die tijdens haar vakantie aan zee een gestolen schilderij van Ensor in de duinen vond. Als eerlijke vinder kreeg ze een beloning. Waarmee ze haar nieuwe terras betaalde :).

De achtergrondmuziek zorgt daarnaast voor sfeer en doordat we met zo’n klein groepje zijn, is het schilderijen kijken ook een intieme beleving.

Juan van  Victoir Leclercq

Topwerken

Leuk is ook dat we niet alleen bekende werken zien. Het werk van Ensor over zijn dode moeder bijvoorbeeld kende ik, maar het dorpsgezicht van zijn hand dat ernaast hing, was een complete verrassing. We maken ook kennis met schilderijen die in privé-collecties zitten en dus bijna nooit in het echt te bewonderen zijn.  Daar zitten  heel wat pareltjes bij.  Super!

Waterpret bij de Tempelhoeve, Evarist De Buck

Het uur vliegt voorbij en in een mum van tijd eindigen we in de sfeervolle Heilige -Geestkapel. Daar genieten we nog van de zalvende stem van Jo De Meyere die duiding geeft. En kijken we een laatste maal onze ogen uit voor we terug in de gewone wereld terechtkomen.

En omdat het zomer en ultrazonnig is, wijden we ons daar aan meer wereldse zaken :).

Zelfportret, Evarist De Buck
Pointillisme van Léon de Smet

Praktische info:

De vierde editie van Het Kunstuur in de Minderbroedersgang 1 in Mechelen loopt nog tot 30  november 2022.  Tickets bestel je via de website.  De eerste editie kan je tot 8 januari 2023 nog  meemaken in Hasselt.

In Mechelen zagen  we topwerken van: Rik Wouters, Gustave Van de Woestyne, Gustave De Smet, Léon De Smet, Jenny Montigny, Evarist De Buck, Albert Saverys, James Ensor, René Magritte, Paul Delvaux, Léon Spilliaert, Floris Jespers, Jean Brusselmans, Victor Leclercq, Charles Degroux, Henry De Groux, Jakob Smits, Eugeen Van Mieghem, Prosper De Troyer, Pierre Paulus de Châtelet en Firmin Baes

Met verhalen verteld door: Radja Nainggolan, Alexander De Croo, Anuna De Wever, Annelies Verlinden, Phara de Aguirre, Dirk De Wachter, Piet Vanthemsche, Dirk Brossé, Jan De Smet, Jo De Meyere, Bruno De Wever, Martin Van Steenbrugge, Piet Piron, Christa Verledens, Bart Van Peer, Pauline Haon en Jean-Jacques Speye.

Op de website vind je meer info over de kunstenaars wiens werk getoond wordt.

Ondertussen is er ook een Kunstuur-café in Mechelen…

Ook leuk om te lezen

2 thoughts on “Kunstuur: Belgische schilderijen beleven

Altijd fijn om je reactie te lezen: