Lago d’ Orta

zicht vanop de sacro monte (c) A design
zicht vanop de sacro monte
(c) A design

Pittoresk en romantisch is het  plaatsje  San Giulio d’ Orta aan het Lago d’Orta, één van de kleinste Italiaanse meren.  Autovrij, steile en smalle straatjes. Je moet je koffer dus wel te voet met je meesleuren  naar je verblijfplaats.

San Giulio d’Orta is bovendien een pelgrimsoord: je kan de Sacro Monte met zijn 20-tal kapellen beklimmen en de oude schilderingen bewonderen. Of het prachtige uitzicht op het meer en op het Isola San Giulio. Van bij de steigers aan het marktplein kan je ook een boottochtje naar dit eiland maken. Het klooster neemt bijna het hele mini-eilandje in, buiten leuke doorkijkjes is er niet veel te beleven.

isola san giulio (c) A design
isola san giulio
vanop de sacro monte (c) A design
vanop de sacro monte

 

Jaarlijks wordt er in juli een zwemwedstrijd gehouden waarbij de inwoners van verschillende dorpjes rond het meer de oversteek naar het stadje San Giulio wagen.  De snelsten zwemmen er een klein halfuur over.

Hotel Aracoeli

Wij logeerden een paar nachten in Hotel Aracoeli, op het marktplein. Fantastische locatie.

hotel aracoeli (c) A design
hotel aracoeli
hotel aracoeli op het marktplein (c) A design
hotel aracoeli op het marktplein

vanop het balkon (c) A design

vanop het balkon
Ruime kamers, maar langwerpig en vrij donker omdat er alleen aan de buitenmuur een raam is.  De kamers zijn ook wat gehorig, maar allemaal origineel ingericht. Een boetiek- of designhotel zou ik het echter niet noemen. Daarvoor zijn er te veel Ikea-relicten aanwezig 😉 en er zit ook wel wat sleet op de meubels. Op de minibar plakt  een verrassend gul  bericht “Take what you wish!”. En het is nog waar ook.

Overvloedig ontbijt

ontbijt (c) A design
ontbijt

ontbijtbuffet (c) A design
ontbijtbuffet

Het ontbijt is ongelooflijk. De hele benedenverdieping staat vol met uitgestalde waren: hartig, zoet, zuur,…. Je bakt er zelf een eitje of neemt wat kaas, prosciutto, asperges, zalm, yoghourt, chocomousse, fruitsla, of krijgt keuzestress van alle soorten zoetigheden en gebak die uitgestald staan. Omdat het hotel verbonden is met een verderop gelegen restaurant is alles supervers en is het aanbod zeer divers. Klokslag 10u wordt alles wel opgeruimd.

Maar het is genieten met een cappuccino  onder de arcadenboog op het plein voor het hotel. En ook overdag mag je altijd drank of yoghourtjes uit de koelkasten op de benedenverdieping gebruiken. Ook hier de boodschap “Take what you wish!”. Fijn idee!

 

Tip :Vraag een kamer op de derde of vierde verdieping, daar heb je het mooiste zicht. En een balkonnetje, natuurlijk. En dan genieten maar!

Lees ook:

-over heerlijk genieten in Piemonte

-over een heerlijke verwenb&b in Noord-Italië

-de tuin van Niki de st. Phalle in Toscane

-onze roadtrip in Puglia

pittoreske hoekjes (c) A design
pittoreske hoekjes

Altijd fijn om je reactie te lezen: