Lagoa do Fogo,verborgen smaragd op Sao Miguel (Azoren)

Heuvelende grasgroene weides en bossen, ‘pico’s’ vanwaar je het hele eiland overziet (inclusief witte dorpjes aan de kust), bochtige wegen en mini-afstanden, en dan plots het mooiste smaragdgroene meer tussen bomen, struikgewas, en … wolken. Dat is een korte samenvatting van onze kennismaking met Lagoa do Fogo,  (alweer!) een uitzonderlijk fascinerende plek op Sao Miguel, het grootste Azoreneiland.  Dit kratermeer is niet alleen een must-see maar ook een must-do: wij volgden de vrij steile afdaling naar het  geheimzinnige meer op dit afgelegen Portugese eiland in een uithoek van Europa .

Lagoa do Fogo, meer van vuur

Een groenblauw meer dat ‘Meer van Vuur’ heet? Contradictorisch op het eerste gezicht, maar dat is snel verklaard. Het Lagoa do Fogo is een kratermeer, ontstaan in de krater van de  steile Agua de Pau-vulkaan. Een ‘vuurmeer’ in een ‘vuurberg’ dus.  Het is ook het hoogst gelegen kratermeer van Sao Miguel, op een vulkaan waarvan de kraterranden nog zo’n 950 meter boven het meer uittorenen. Spectaculair!

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd
Lagoa do Fogo, verstopt tussen de kraterwanden als een groene smaragd.

En het meer is ook betoverend van kleur.  Omringd door dichte bebossing schitteren de vele variaties van groen en blauw in de zon. Het kleurverschil zou samenhangen met de diepte van het water; het groene water is ondieper dan het blauwe waardoor er meer voedingsstoffen en dus ook meer (groene) algen zijn, met het gekende effect.

Waar ligt het Lagoa do Fogo?

Je vindt het meer midden op het eiland, en het is heel makkelijk bereikbaar per auto vanuit Ponta Delgada, Furnas en Ribeira Grande.  Afstanden zijn echt wel klein op Sao Miguel, dus in een 15 à 30 minuten ben je er – per auto dus, probeer het niet met het openbaar vervoer want je geraakt er niet.  De rit alleen al is de moeite waard: wat een panorama’s ontvouwen er zich voor ons onderweg! De wegen zijn op Sao Miguel bovendien zo goed uitgerust dat je makkelijk kan stoppen om uitgebreid te genieten van de omgeving en/of te picknicken. (Dat is in Ijsland bijvoorbeeld wel anders!)

Onderweg van de kust naar het binnenland

Mooiste uitzichtpunten

Het mooiste zicht op het meer heb je natuurlijk van bovenaf. Terwijl we van het dorpje Lagoa bij Ponta Delgada naar het hoger gelegen binnenland richting het ‘Vuurmeer’ bollen, kijk ik al mijn ogen uit – ook hier is ‘de weg de bestemming’. Manlief achter het stuur heeft alle moeite van de wereld om zich niet te laten afleiden door mijn “oh’s” en “ah’s”.  Want dit eiland bulkt van de waanzinnigste vergezichten.

We stoppen dan ook bij het Miradouro do Pico da Barrosa. Netjes aangegeven met een bordje, en met voldoende parkeergelegenheid om de auto even te laten voor wat hij is en te voet het uitzichtpunt waar we aanbeland zijn te verkennen. Indrukwekkend gewoonweg! We staan bijna 1000 meter boven zeeniveau en genieten van het magnifieke zicht op het charmante eiland en de eindeloze oceaan die het omringt. Onbeschrijflijk.

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd
Kom eens kijken!

Na nog een halte tussenin stoppen we enkele minuten later bij het Miradouro da Lagoa do Fogo. En we zijn niet de enigen. Al snel blijkt waarom: vanaf hier heb je een droomuitzicht op het mysterieuze meer dat in de krater ligt.

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Op pad

We hebben geluk:  op de kraterwand schijnt nog steeds de zon. En het kleine strandje beneden bij het meer (Praia de Lagoa do Fogo) lonkt… Zullen we? We checken de bekende trail naar beneden: een dik half uur zou de wandeling duren. Piece of cake dus. Snel een regenjasje, een flesje water en wat wafels in de rugzak en we beginnen eraan. Het pad is aanvankelijk nog breed, maar wordt al snel vrij smal. De ondergrond is stenig, oneffen en stevig hellend. Al snel kraken mijn knieën toch wel een ietsiepietsie op de steile hellingen vol  struikgewas en kleine boompjes.  Vergeet wat ik zei over ‘piece of cake’! Op de hellingen tegenover ons omringen donkere duistere dennen het meer. Het uitzicht op al die tinten groen is fascinerend en maakt het struikelen, uitglijden en tenen stoten goed. Of wat dacht je?

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd
Op het moment dat we deze laddertjes moeten afdalen, vraag ik me toch wel af waar dit zal eindigen.

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Praia da Lagoa do Fogo

Na heel wat geklauter – zelfs op krakkemikkige houten ladders – bereiken we de oevers van het meer. Van een pad is nog nauwelijks sprake. Zo opgelucht dat ik mijn wandelschoenen aantrok! Het is soms balanceren op stenen in het water als we inhammetjes oversteken,terwijl we ons daarna dan weer een weg banen door het soms dichte struikgewas op de oevers . Maar uiteindelijk, na de zoveelste bocht, daar is het dan: het kleine strand dat van bovenaf vrij dichtbij leek,  Praia da Lagoa do Fogo!

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd
Na de zoveelste bocht: we zijn er bijna!
Lagoa da Fogo -verborgen smaragd
Het ‘pad’ dat op de oever loopt.

We ploffen neer, genieten van het idyllische uitzicht en spreken onze mondvoorraad aan. Nog een drietal Portugees sprekende groepjes arriveren en vlijen zich eveneens in het zand om van het uitzicht en de rust bij het smaragdgroene water te genieten.  We kunnen hier wel eeuwig blijven.  Alhoewel… Na een kwartiertje stellen we vast dat onze collega-hikers allemaal verdwenen zijn.  Aangezien het pad zo goed als doodloopt op het strand, veronderstellen we dat ze de terugtocht aangevat hebben. En als we de opstekende wind en de snel toenemende stapelwolken zien, snappen we waarom.

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Rechtsomkeer

We krabbelen recht en benen richting struikgewas. Het is even zoeken om op het ‘rechte pad’ te geraken. En hoeveel kronkelbaaitjes moeten we weer oversteken voor we naar omhoog afslaan? Want er zijn verschillende trails, waaronder enkele voor tochten van meerdere uren rondom het hele meer.  Daar willen we op dit moment niet in verzeild raken.  Lopen die andere trails ook rond het water? Of is er een pad hogerop de helling, tussen de struiken en bomen? Ondertussen blaast de wind steeds meer wolken in onze richting.  De oever van het meer achter ons wordt opgeslokt door beweeglijke dikke witte watten. De verborgen smaragd krijgt iets mysterieus en de donkere oevers lijken dreigender.

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

Lagoa da Fogo -verborgen smaragd

De ladders blijken uiteindelijk onze redding: zij zijn onze herkenningspunten tussen al dat groen. Terwijl we naar boven klauteren, beginnen de eerste druppels te vallen. We kijken achterom, in de diepte.  Langzaam verdwijnt het meer uit het zicht.  Als we terug bij het uitzichtpunt komen, druipt de teleurstelling van de gezichten van de bezoekers die nu arriveren op het uitzichtpunt boven het meer : in een mum van tijd zitten we tussen de wolken.  Byebye Lagoa do Fogo!

Een beetje geluk heb je dus wel nodig als je deze tocht wil doen en het meer wil zien. Handig is het om vooraf even de Lago do Fogo webcam te raadplegen

 Wat is er nog te doen in de buurt?

  • wandelen bij Lagoa do Fogo

Het hele meer (2kmx3km) en zijn omgeving vormen één groot groen natuurgebied, waar je verschillende mooie wandelingen en wandeltochten kan maken. Er is ook een route naar de overkant van het meer en eentje van 13 km rond het meer. Uitgezette routes vind je op de website van alltrails.com over wandelpaden op de azoren.

  • baden in de Caldeira Velha.

Zeker ook een aanrader, dit sprookjesachtig natuurreservaat met warmwaterrivier en – bronnen te midden van de reuzenvarens en ander weelderig groen. Er zijn douches  en omkleedhokjes maar… deze plek is ook immens populair, merkten we ter plaatse. Online reserveren is absoluut nodig. Wij dachten zomaar eventjes langs te gaan – en konden alleen het prachtige natuurgebied bezoeken. Zwemmen en baden in deze paradijselijke omgeving zal voor een andere keer zijn!

  • de Salto do Cabrito bewonderen

Als alternatief gingen we op zoek naar deze metershoge slanke waterval die van de rotsen dondert in het groen nabij Ribeira Grande. Overal op Sao Miguel zie je in de weelderige jungle de groene buizen die het water van en naar de waterkrachtcentrales leiden.  Dat is ook hier het geval. Je kan via een ijzeren trap tot boven bij de waterval klimmen. Fantastisch!

  • iets drinken in het enige café van het onooglijke dorpje Caldeiras

Een pittoreske oude glorie met thermen die betere tijden gekend hebben. En de ermee verbonden typische solfergeuren.

  • Ribeira Grande bezoeken

Na al het groene natuurschoon en de kleine dorpjes is Ribeira Grande, aan de noordkust, een ‘echte’ stad.  Met kerk, winkels, restaurants, hotels, een imposant stadhuis en woeste stranden. Alsof we terug in de bewoonde wereld komen. Tip: heel knap ook is het supermoderne gebouw van het Arquipélago-centrum voor moderne kunst in een oude tabaksfabriek!

bij het strand van Ribeira Grande

Waar logeren?

Je kan vanop elke plek in het midden van Sao Miguel supersnel bij het Lago do Fogo geraken. Afstanden zijn klein op het eiland van 63km lang en slechts 16km breed. Omdat we buiten het toeristisch seizoen reisden, konden wij onszelf trakteren op een verwenappartement met prachtig uitzicht in het complex Sul Villas et Spa in Lagoa. Heel erg mooi, en superlekker eten.  Luxe!

Ook leuk om te lezen

12 thoughts on “Lagoa do Fogo,verborgen smaragd op Sao Miguel (Azoren)

  1. Wat een prachtige foto’s en wat een uitgebreid artikel. Dit is wel heel goed om je zo in te lezen. Dat met die laddertjes zou ik overigens ook heel spannend hebben gevonden. Van de laatste foto’s met onder andere de waterval voel ik echt Bali vibes trouwens.

    1. Het zijn ook vulkanische eilanden, dat klopt. In afstand is het wel een reusachtig verschil of je naar de Azoren of naar Hawaii gaat natuurlijk :D.

  2. Danke dat we weer mochten mee genieten van heerlijke plekjes: genieten van woord en beeld👏tante hilde

Altijd fijn om je reactie te lezen: