Lagos in de Algarve (Portugal)

Deze zomerse temperaturen doen me – hittegolfgewijs – onmiddellijk denken aan ons weekje in Lagos. Middenin de toeristische Algarve (Portugal). En dan nog tijdens het hoogseizoen. Maar wat een ongelooflijke natuur is er daar te bewonderen. En hier moet je naartoe voor het mooiste blauw!

 Lago algarve-porte-de-mos-ponte-de--piedade060
de kalkrotsen bij Porto de mos
Lago algarve-porte-de-mos-ponte-de--piedade055
Ponte de Piedade – woest en prachtig!

Hoe groot is Lagos?

Lagos is een relatief klein stadje met ongeveer 20.000 inwoners. De Nigeriaanse miljoenenstad Lagos is naar dit stadje vernoemd.

De sfeer

Het is prachtig gelegen, en heeft de mooiste stranden van Europa (combinatie van fijn zand én uitgesleten rotsen). De golven zijn er uitstekend om te surfen. In de straten van Lagos proef je dan ook een beetje flowerpowersfeer, met veel jonge, bruingebrande straatmuzikanten die  al zingend/musicerend -of wat er voor moet doorgaan : )-  hun vakantie willen bekostigen. Je vindt er hippiewinkeltjes en patchouli, en kleine selfmade restaurantjes in binnentuintjes. Teletijdmachine naar de sixties, lijkt het wel.

algarve-lagos133

’s Avonds is het over de koppen lopen in het gezellige, autovrije stadscentrum. Overal staan de tafeltjes gedekt, en je vindt er vooral kip Piri Piri, zeevruchtenschotels, en de typische Cataplana of het visstoofpotje Calderada. Ze worden vaak op tafel geserveerd in koperen schalen of keteltjes. Zeker proeven!

Geschiedenis van slavernij

Historisch gezien heeft Lagos ook een duister kantje: in de 15de eeuw werd hier de eerste Europese overdekte slavenmarkt gebouwd. Op het plein kan je in dit gebouw nu nog het slavernijmuseum bezoeken. Toegang: 1 euro. En daarmee is alles gezegd.  ; )

Lagos herinneringen aan de slavenmarkten (vanaf 1444)
herinneringen aan de slavenmarkten (vanaf 1444)

Historisch fort

Dan maar even een kijkje nemen bij de haven, waar je vanop de restanten van het 17e eeuwse fort Ponta da Bandeira  een prachtig uitzicht hebt.

castello in Lagos algarve-lagos136
Ponta da Bandeira

Het fort werd wat opgeleukt met een tijdelijke tentoonstelling van moderne kunst, toen wij er waren…

Stranden en het mooiste blauw

Kortom, het mag duidelijk zijn: charmant stadje voor een avond of een dag. Maar ga eerder naar de verschillende stranden om het natuurschoon nabij Lagos te bewonderen. Een aanrader is zeker de klimtocht langs de rotsen naar beneden naar de Ponta da Piedade.

Aparthotel

Wij logeerden aan de andere kant van het schiereilandje waarop Lagos ligt. In een woonwijk met aan het strand enkele hotels en B&B’s (Praia Porto de Mos). Ideaal om even gewoon het verstand op nul te zetten en de blik op oneindig. Of beter: op de schijnbaar oneindige oceaan.

algarve-porte-de-mos-belmar-spa046

We verbleven deze keer in een aparthotel: eerder duur. Maar super-de-luxe verblijf.  Met een reusachtig ultramodern appartement met open keuken, een slaapkamer die dubbel zo groot was als de onze thuis (is misschien geen referentie ; ) ) en een badkamer om in te wonen. Tel daarbij nog een terras aan de slaapkamer en een tweede aan de living met zicht op het zwembad én op zee.

En … uitstekend uitzicht op de uitgedroogde weide die door de plaatselijke bewoners druk als parkeerterrein werd gebruikt in het weekend  🙂

Overdag was het vaak te warm om zelfs te zwemmen: plaats zat dus in het zwembad. Voor de schaduwminnaars en gevoelige huidjes onder ons was er ook een binnenzwembad,met “spa”. ; )

algarve-porte-de-mos-belmar-spa017

Rotsen beklimmen

Maar zoals gezegd, het beste wat je kan doen is de steile trappen langs de kalksteenrotsen afklauteren. Om kleine verborgen strandjes te ontdekken met prachtige uitzichten. Of naar de ruwe rotsen van de Ponta da Piedade te gaan. Elke keer dat je er bent, is het er anders. Afhankelijk van het getij kun je tot helemaal bij de voet van de rotsen geraken of niet. Stevige schoenen aanbevolen! En ook het licht is er telkens anders. Prachtig en spannend om er ’s avonds op de rand van de rotsen te picknicken.

Dankzij de oceaan is er ook vaak een stevige wind. Zalig!

 Lagos Portugal algarve-porte-de-mos-ponte-de--piedade062cr2
de vuurtoren van Ponto de Piedade

Uitstapje naar Sagres

Als je er met de auto bent (aan te raden!), is een uitstap naar het meest zuidwestelijke puntje van Europa zeker de moeite.  En onderweg stoppen bij het woeste landschap rond het fort van Sagres. Indrukwekkende natuur alweer. En vissers die op rand van de tientallen meters hoge rotsen hun lijnen uitgooien. Ik kreeg al rillingen door er gewoon maar naar te kijken!

Fort van Sagres

Sagres is beroemd door de navigatieschool die hier in de 15de eeuw gesticht werd door Hendrik de Zeevaarder. De meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen kwamen er samen. Theorieën werden getest en op steeds langere expedities in praktijk gebracht. Het navigeren op de sterren werd er geïntroduceerd. En ook de cartografie werd onder handen genomen. Resultaat: Portugese suprematie op dit gebied. De rest… is geschiedenis.

NB.Wij kregen al héél snel dorst tijdens het bezoek aan het verlaten en geïsoleerde Fortezza. Voorzie zeker een tussenstop om bij te tanken. In Sagres zelf. Bijvoorbeeld met uitzicht op het haventje.

Westelijkste punt

En tot slot: Cabo de Sao Vicente – de uiterste punt van Europa. Woest en winderig. Opnieuw een vuurtoren. En je beeldt je in hoe die zeevaarders eeuwen geleden het onbekende tegemoet vaarden… kleine mieren, ten prooi aan de elementen. Om even stil van te worden.

Leve de Algarve

Conclusie: dit westelijk stukje van de Algarve is, ondanks het toerisme, toch de moeite om te verkennen. De unieke vergezichten, en vooral de plekken waar wind, golven en rotsen hun woeste spel spelen, zijn indrukwekkend. En doen je beseffen hoe klein en relatief vele menselijke betrachtingen toch zijn.

Lees ook  :

10 thoughts on “Lagos in de Algarve (Portugal)

Altijd fijn om je reactie te lezen: