Leadenhall Market Londen (London Markets 1)

Bij het begin van de maand streek ik weer even neer in Londen. Voor Ai Wei Wei, maar vooral om één van de zonen te bezoeken die in Shoreditch woont ;). We hebben ondertussen al een flink stukje van Londen gezien, maar altijd is er nog wat nieuws te ontdekken. Alleen al in het hippe East-London zijn er zo veel totaal verschillende wijken! Maar nu eerst naar the City, naar Leadenhall Market.

london-(104cr)
De draak bewaakt de oude grens tussen the City of London en the (royal) City of Westminster.

Street Markets

Het leukst in Londen zijn de vele street markets! Onmogelijk in één post te beschrijven. In Oost-Londen bezochten wij er vijf: Leadenhall Market, Borough Market, Columbia Road Market, Old Spitalfields Market, en Bricklane Market. En ze hebben allemaal een eigen karakter. Zo is er voor ieders smaak wel een markt te vinden. Conclusie: de volgende weken start er hier een serie “London Markets”. Zet je al maar schrap. Of leg je notitieboekje klaar!;-)

Leadenhall Market in de City of Londen

Het eerst aan de beurt is een klein juweeltje dat verstopt zit tussen de steeds hoger rijzende buildings van de City. Leadenhall Market dus.

Leadenhall-Market-Londen: london_city2

Leadenhall-Market-Londen london_lloyds(31)
LLoyds of London
Leadenhall-Market-Londen london-city(52)
30 St Mary Axe, niet meer de hoogste, maar hij blijft toch de skyline van de City typeren.
london_walkietalkie
20 Fenchurch Street (de “Walkie-Talkie”), de vijfde hoogste in de City

london_lloyds(64)

Vlakbij de Heron Tower, the Walkie-Talkie en the Gherkin, vind je de schitterende historische LEADENHALL MARKET.

Je bent hier in het oude historische deel van centraal-Londen. Vlakbij zie je the Monument, het gedenkteken aan the Great Fire (1666). Hier ontstond enkele eeuwen geleden de stadsbrand die zo’n slordige 13.000 huizen verwoestte. Bijna heel Londen dus.

Leadenhall Market Londen

Leadenhall-Market-Londen_monument
The Monument, met uitzicht op de grotere broers errond

De naam ‘Leadenhall’ Market  en de geschiedenis

Op deze plek in Gracechurch street werden er al wild en gevogelte verkocht in de 15de eeuw. De naam van de markt verwijst letterlijk naar Leaden Hall. Dit dertiende-eeuwse landhuis had – hoe raad je het – een kenmerkend loden dak. Op de binnenplaats mochten mensen van buiten Londen hun waar aan de man brengen.

De markthal heeft een rijke geschiedenis.

Vandaag bestaat de charme van deze overdekte markt vooral uit de Victoriaanse sfeer die het prachtige gebouw uitademt. Het lijkt wel of je in een roman van Dickens rondloopt. Je ziet ook nog de vleeshaken aan sommige winkelgevels. Maar vooral: hoe imposant en elegant is de 19de eeuwse dakstructuur!

Leadenhall Market Londen

Leadenhall Market Londen

Een echte voedingsmarkt is dit echter niet meer. Dome of the Leadenhall Market, LondonHet gebouw is relatief klein, je bent er zo door gewandeld, en ik zag vooral delicatessenzaken, restaurants en pubs. Wij waren er op een weekdag, tegen de middag aan, maar er was geen enkel stalletje te bespeuren. De hustle-bustle van de versmarkt is helemaal afwezig. We ontdekten welgeteld één bloemenstalletje.

Leadenhall Market Londen

En twee schoenenpoetsers. Verder vooral high-end restaurants, bookshops en winkels voor de zakenlui en de toeristen.

Leadenhall Market Londen

Leadenhall Market Londen

Leadenhall Market Londen
Leadenhall: zeker even binnenspringen!

Leadenhall Market en Harry Potter

Toch is deze markthal de moeite waard, als je in de buurt bent.

Een kleine tip: Leadenhall Market kan ook afgehuurd worden als filmlocatie. Interesse? 😉

Het gebouw diende in 2000 als decor voor scènes in de magische winkelstraat Diagon Alley (Wegisweg) en The Leaky Cauldron (De Lekke Ketel) van de film Harry Potter and the Philosopher’s Stone. Zo gaat Hagrid met Harry schoolgerief kopen in The Glass House, 42 Bull’s Head Passage vlakbij Leadenhall.  Je ziet de felblauwe deur links op de foto.

Leadenhall Market Londen
links de blauwe deur van the Glass House (de Lekke Ketel)
Ook in andere films zoals Tinker, Tailor, Soldier, Spy , The Imaginarium of Doctor Parnassus, Love Aaj Kal,… zie je Leadenhall Market als decor verschijnen. En de eighties popgroep Erasure filmde de music video voor Love to Hate You in de hal in 1991. Maar dat alles kan niet op tegen Harry Potter natuurlijk.
Bij het verlaten van de hal, landen we onmiddellijk terug in de 21ste eeuw. Vlak tegenover de historische markthal zie je de Leadenhall Building (2014). Een plek voor moderne kooplui, waar vastgoed, verzekeringen en diensten worden verhandeld.
Niets nieuws onder de zon :).
Leadenhall Market Londen
de ‘Cheesegrater’ , één van de top drie skyscrapers in the City
Ook leuk om te lezen:

0 thoughts on “Leadenhall Market Londen (London Markets 1)

Altijd fijn om je reactie te lezen: