Citytripje Leiden? Dan komt een fijn lunchadresje altijd van pas. En zeker als het dan nog in een uniek historisch pand gehuisvest is. Zoals de oude waag of één van de twee stadspoorten die Leiden nog rijk is. Want het verkennen van de Leidse binnenstad met zijn musea, historische panden, kerken en hofjes maakt hongerrrrrig! Ik ontdekte twee gezellige plekken om lekker te lunchen in Leiden. Bij het water. Dankzij Visit Leiden. Dat vraagt om een blogbericht, toch? Hier komen ze…
Inhoud
1. Waag
Opvallend gelegen in hartje Leiden op de kruising van de oude en nieuwe Rijn. Dit rijksmonument aan de Aalmarkt (nr. 21) ligt vlakbij de oudste brug over de Rijn. De plek waar heel wat handelswegen samenkwamen. En waar er dus door Leiden tol werd geheven op de invoer van goederen. In de 17de (Gouden) eeuw, maar ook al vroeger. Daarom werden de goederen nauwkeurig gewogen. Op de goederenweegschaal, de waag. De inspecteurs van dienst controleerden ook de kwaliteit van de handelswaar. Je kreeg zelfs een ‘waagbriefje’ als garantie dat het gewicht klopte. Een Leids kwaliteitslabel avant-la-lettre.
Pittig detail: naast goederen en eetwaren werden er ook wel eens heksen gewogen. Woog de ‘heks’ zoveel als haar lengte en lichaamsbouw deed vermoeden, dan kreeg ze ook een ‘waagbriefje’. Een certificaat dat bevestigde dat ze geen heks was. Jammer genoeg lieten de waagmeesters zich vrij gemakkelijk omkopen. Voor een paar gouden dukaten stelden ze de weegschaal dan zo af dat de geviseerde vrouw te licht werd bevonden…
Uniek historisch pand
Op de kade voor het waaggebouw stonden houten kranen om de handelsgoederen te lossen. Die zijn verdwenen, er is nu een groot terras. Heerlijk ’s zomers.
Het waaggebouw zelf was oorspronkelijk – zoals de meeste middeleeuwse huizen- van hout. In 1657 kwam het huidige gebouw er. In Hollands classicistische stijl, met op de gevel een opvallend reliëf (van Vlaming Rombout Verhulst, 1624-1698) Met centraal de grote weegschaal. In het tympaan ontdek je daarnaast ook wat er gewogen werd: kazen, tonnetjes boter, balen wol en laken.
Tegen de Waag aan is de boterhal gebouwd.
Binnen is het pand helemaal gerenoveerd en omgetoverd tot een hippe eetplek. Ik had eerst wat (esthetische) reserves omdat de neonreclame bij de ingang schril afstak tegen de charme van het historische pand. Eén keer binnen is het echter een genot om hier (ook) je ogen de kost te geven. Check die prachtige gewelven! Bewonder de indrukwekkende bar. Kom op adem in de intieme zithoekjes. En in de nieuwe aanbouw staarde ik gebiologeerd naar de metershoge muur vol weegschalen in alle soorten en maten. Het spel van licht en warm-rieten lampenkappen draagt bij tot de stemmige sfeer. Alleen daarvoor al is het de moeite om je hier even binnen te … wagen.
Uitgebreide originele kaart
Ik zou het bijna nog vergeten, maar ook wat je hier op je bord krijgt is helemaal de moeite waard :)! Zowel qua presentatie als qua smaak is het hier heerlijk lunchen en dineren.
Een paar suggesties? Wat dachten jullie van originele en overheerlijke combinaties als :
- Zalm gemarineerd in bietjes | radijs | rettich | krokant flatbread | mesclun | yuzu-jalapeñomayonaise
- Gnocchi smoked cheddar (veg) | aardappelpasta | gerookte cheddar | groene asperge | roodlof | sherry-parmezaansaus
- Avocado (veg) | paprika | vadouvan | sesam | kruidensla | zachtgekookt ei | hummus ?
2. Brasserie De Poort
Het tweede eetplekje vind je aan de noordoostkant van de binnenstad. In één van de laatste twee resterende 17de eeuwse Leidse stadspoorten, de Zijlpoort. In het poortgebouw huist Brasserie De Poort, gespecialiseerd in vis en zeevruchten. Maar je kan er evengoed vleesgerechten of vegetarische schotels bestellen.
We vaarden ernaartoe langs de grachten. Want Leiden is een vestingstad. Singels met vestingwallen begrensden oorspronkelijk de binnenstad. En middenin het historisch centrum is er nog de oude burcht vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.
Bootje varen
Superleuk is het om per boot te arriveren. En vlak voor de deur van Brasserie De Poort aan te meren. Gelukkig zijn de bootjes die op de grachten varen in de winter afgesloten met een plexi-dak. Ik had alvast mijn dikste trui aangetrokken, maar het was er genoeglijk warm! Heerlijk! Enige lenigheid is wel vereist, want de Leidse bruggen zijn zo laag dat je regelmatig met de hele bende moet vooroverbuigen terwijl je eronderdoor vaart! Wie het vergeet, wordt gewaarschuwd door het automatisch omhoog/omlaag schuivende dak. Dus je MOET je wel bukken. Hilariteit troef natuurlijk!
Historische stadspoort
De Zijlpoort dateert net als de Waag van de 17de eeuw (1667), is ook in classicistische stijl opgetrokken en ook hier is er beeldhouwwerk van Rombout Verhulst. De poort sloot zowel aan op de stadswal als op de brug ervoor. Daardoor heeft het gebouw de vorm van een parallellogram. De Zijlpoort is één van de laatste twee overgebleven poorten van Leiden. Oorspronkelijk waren het er acht. Langs deze poort stroomt, vanaf het nabijgelegen riviertje de Zijl, de Oude Rijn de stad Leiden binnen.
In de loop der tijden wisselden de functies van de poort: van vergaderplaats voor de rederijkers over school voor arme kinderen tot opslagplaats en restaurant nu. Sinds 1999 huisvest het gerenoveerde pand dus Brasserie De Poort.
Fijne lunchplek
Het interieur van de brasserie oogt stoer en gezellig. Met ruwhouten meubels, chesterfieldzetels, olijfboompjes in reuzegrote bakken. Het plafond is donker, maar de kajuitlampen en de grote ramen met uitzicht op het water compenseren dat ruimschoots.
Als je hier wil lunchen, is foodsharing het uitgangspunt. Je maakt een keuze uit een overvloedig aanbod van lekkere hapjes. Die verschijnen als fingerfood midden op de tafel. Wij kozen een combinatie van zeevruchten en vlees (surf & turf). Maar evengoed ga je voor een broodje of wat simpele borrelhapjes bij je drankje. Omdat we van een ruim ontbijt hadden genoten, kon er dit keer echt geen dessertje meer bij. Moeilijk te geloven, maar toch waar :). Voor een volgende keer onthou ik echter de Sticky Toffee : een sorbet van zwarte chocolade met gezouten pecannoten en witte chocoladecrème…Hoe veelbelovend klinkt dat?
En dan daarvan smullen op het terras bij het water. In een zacht zomerzonnetje. Meer moet dat niet zijn!
Brasserie De Poort Haven 100 2312 Leiden
Je merkt het, Leiden is een charmante historische stad en zelfs voor de lunch liet ik me verleiden door plekken met een verhaal!
Dat deze stad bulkt van de verhalen, maakt ze zo fijn voor elke cultuurliefhebber. Nog enkele tips voor een bezoek aan Leiden.
Toemaatje: doen in Leiden
- Maak een rondvaart op de grachten (27km!) – je krijgt direct een idee van de rijke geschiedenis van de stad!
- Ontdek de vele verborgen hofjes (35!) en steegjes
- Bezoek zeker de Pieterskerk die in de U.S. bekend staat als ’the Pilgrims’ Church. Vlakbij woonde immers John Robinson, de predikant van de 100 ‘Pilgrim Fathers’ die eerst vanuit Engeland naar Leiden vluchtten en dan naar Amerika zeilden met de beroemde Mayflower. Om daar New Plymouth te stichten. Bekende afstammelingen van de Pilgrim Fathers zijn o.a. John D. Rockefeller, Marilyn Monroe, Clint Eastwood, Christopher Reeve, George Bush en een heleboel andere Amerikaanse presidenten. Er is ook een Pilgrims-wandelroute. Bezoek het Leiden American Pilgrims Museum om meer te weten te komen over dit fascinerend stukje geschiedenis. In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Mayflower uitzeilde!
- Kuier rond in de botanische tuin, geniet van de exotische planten en bewonder er de oudste nog bestaande sterrewacht ter wereld.
- Beklim voor een schitterend stadsgezicht de heuvel met de oude burcht.
- Check de Hollandse molen bij de plek waar Rembrandt van Rijn werd geboren en maak een Rembrandtwandeling door de stad.
Leiden – ook voor mij een stad van ontdekkingen :).
Ook fijn om te lezen:
Ziet er gezellig uit!
Was heel gezellig en heel mooi Simone!
de Waag ziet er echt prachtig uit, ik denk dat ik Leiden maar toevoeg aan ons lijstje van te bezoeken steden 😉
Echt een aanrader – heel mooi vanbinnen en niet te vergeten: super-lekker!
Ik ben benieuwd naar de Waag. Al vaker voorbij gelopen, maar nog nooit geweest. Dat vis-adresje sla ik dan weer over 😉
Super-lekker eten en mooi gepresenteerd! En ook een origineel interieur! Geen vis-liefhebber :)?
Dit ziet er allemaal echt wel leuk uit! Ga het zeker onthouden, mocht ik die kant een keer op gaan. Maar voor mij staat er eerst een weekendje Nijmegen op de planning.
Ben ik ook nog niet geweest. Kijk al uit naar je tips👍🙌!
Ik ben al eens bij de Waag geweest, heel leuke plek! Sowieso vind ik Leiden echt super, dus ik wil zeker nog eens meer zien van de stad.
Ja, en heel lekker, zowel de hoofdgerechten als de desserten 😋!
Wat een ontzettend toffe plekken zeg. De liefde voor een stad gaat door de maag…
Of door de Waag 😂?
Bedankt voor de tips! Ik ben nog nooit in Leiden geweest, maar ik wil heel graag die kant op. Lijkt me een hele mooie stad.
Mooie oude huizen en steegjes, en dan die grachten natuurlijk. Ik hoorde dat het soms ‘Klein Amsterdam’ genoemd wordt.
Wat een toffe adresjes! Ik zie daar bij Waag zalm en avocado staan, en ik ben verkocht. 🙂 Leiden is een stad die ik echt nog eens moet ontdekken.
Ja, ook mijn favoriete hapjes :)! Charmant historisch universiteitsstadje!
Prachtig om jouw beschrijving te lezen van deze sta die ik best aardig ken. Het roept veel bekende beelden op.
Dank je, Toos. Als je het kent, kijk je er waarschijnlijk anders tegenaan?
Een prachtig Leiden toon je hier! De stad staat op ons verlanglijstje. En wat een schitterend lunchadres. Dank alvast voor de tips!
Dankjewel! Een gezellige stad voor een daguitstap of een weekendje, vond ik.