10 Lekkere lokale adresjes in Oostende

Weekendje Oostende in zicht? Dan komen deze tips zeker van pas. Stijn Deschacht van de podcast Overeten, zelf kok bij Bar Bulot, Oostendenaar én verzot op lokale specialiteiten, leidde ons voor Visit Oostende rond in zijn hometown. Hij verklapte ons de favoriete authentieke adressen van de locals. De oudste bakkerij van Oostende, de Vistrap bij de haven of Amy Mary Specialty Ice Creams: we bezochten ze allemaal. Met heel veel plezier trouwens. Want wat is er leuker dan gepassioneerde en gedreven ondernemers aan het woord te horen – en te proeven van de lekkernijen die ze met zo veel liefde bereiden?  Toer mee langs 10 lekkere lokale adresjes in Oostende.

Bakkerij Decock

Onze ochtendlijke wandeling start bij Bakkerij Decock in de Langestraat.  Geen slecht idee, want de geur van versgebakken brood waait ons stantepede tegemoet en de winkel puilt uit met verleidelijke patisserie en chocolade  -bereid in eigen atelier op de eerste verdieping. Tegen de zijwand van de zaak spotten we een toren van vrolijk gekleurde kisten: de Ensorontbijtmanden, gemaakt in samenwerking met mensen met een beperking en lokale kunstenaars. Bij Decock gaat het Ensorjaar niet onopgemerkt voorbij, dat zien we ook aan de kleurige Ensor-croissants. Njammie!

lekkere adresjes Oostende

Het beste brood

Maar ook het brood is hier van een fantastische kwaliteit. Wat wil je: Luc David Decock is al de 7de generatie die brood bakt in Oostende – vakkennis te over dus, die van generatie tot generatie doorgegeven wordt. Verwondert het dat Bakkerij Decock de oudste bakkerij van Oostende is?  We proeven heerlijk zuurdesembrood met een korst die echt een ‘krakske’ geeft. Het deeg wordt nog zoveel mogelijk  met de handen gekneed voor het de oven ingaat. Perfectionisten zijn het hier wel, want ze gebruiken een heleboel verschillende graansoorten. Het gaat zelfs zo ver dat ze hun eigen biograan telen in samenwerking met een lokale boer en industriële toevoegingen worden bij de verwerking tot brood zo veel mogelijk vermeden.

lekkere adresjes Oostende

Ondertussen smikkel ik nog  snel een paaseitje  van 75% pure Costa Rica chocolade  van Herman Van Dender naar binnen. Dan gaan we verder.

De Vistrap

Zonder vis geen Oostende (- ok, met enige overdrijving). Maar waar haal je de beste verse vis? We kuieren de Langestraat af tot bij de havengeul en nemen een kijkje onder het blauwe -niet toevallig – golvende dak van de Vistrap op de kaai. Het is de enige plek in België waar je verse vis en garnalen rechtstreeks van de visser na de vangst kan kopen.  Soms moet de vis zelfs nog even ‘besterven’ voor je hem kan eten. In Nieuwpoort en Zeebrugge ga je hiervoor naar de veiling.

We zien tong, platvis, bot en zeerog. En horen dat er een tekort aan garnalen is.  Jammer. Want hoe duurzaam is het als in Nederland geviste garnalen naar Marokko worden gevlogen om daar gepeld te worden en dan ingevroren naar onze supermarkten terugkeren? Geef mij dan maar een pakje verse ongepelde garnalen. Ook al is het pellen een regelrecht geduldwerkje.

Het golvende dak van de Vistrap achter de kleurige vissersboten.

Patisserie Caruso

Een boogscheut van de Vistrap vinden we Patisserie Caruso. Een verborgen parel voor wie dol is op de klassieke patisseriesmaken van vroeger.  En op een precieze afwerking van gebak en koekjes met o.a. perfect gespoten mokkaroomtoefjes. De biscuit? Die proef je ter plekke in tearoom Caruso – boterzacht en luchtig is hij. Want ook hier hebben ze tonnen ervaring, de patisserie is al 28 jaar een begrip bij Oostendenaars. Laat die cappucino en dat calorierijk vieruurtje maar komen: ik zie het helemaal zitten!

lekkere adresjes Oostende
Patisserie én tearoom Caruso

Chocolatier Olivier Willems

Vlakbij het vroegere Aquarium neem ik nog even de gratis overzetboot naar de Oostendse Oosteroever met zijn sjieke nieuwe flats. Om een cadeautje te halen bij  chocolatier Olivier Willems. Het atelier is verhuisd van hartje Oostende naar de Oosterdokken wegens plaatsgebrek.  Even tussen de wirwar van kluizen,  de oude scheepsherstellingsdokken en langs de vuurtoren benen en dan zie ik Willems zelf zwaaien vanuit zijn open atelier.  In de winkel blinken de zoete donkere kleinoodjes van pure chocolade en ik val als een blok voor de ‘chef’s choice’ tabletten en de maskertjes à la Ensor. Het thuisfront zal blij zijn.

lekkere adresjes Oostende

Supermarkt Achiel

Nog een familiezaak waar ik zomaar voorbijgelopen zou zijn zonder Stijn Deschacht: Primeurs Achiel. De zaak is door de opa van Boris Luypaert uit de grond gestampt in 1929, maar het is allang niet meer de schattige kleine kruidenierszaak -met 20 artikelen- van vroeger. Spring hier gewoon binnen om te genieten van het prachtig uitgestalde en uitgebreide assortiment van groenten en fruit! Alleen al de (40) verschillende soorten tomaten imponeren. Verder ontdekken we hier verfijnde delicatessen, charcuterie en zoveel lokaal lekkers. Zoals de koeltoog vol lokale kazen. Proef zeker de harde geitenkaas – past perfect bij het tripelbierAchiel, dat de ondernemende kleinzonen van Achiel 6 jaar geleden lieten brouwen (aromatisch en fruitig, dus niet te bitter).
Boris verwijst naar zijn roots: de kleine kruidenierszaak uit vroegere tijden.
lekkere adresjes Oostende
Een beperkte selectie kwaliteitswijnen, ik zag er zelfs de rode parelende Lambrusco uit Piemonte. NB. de houten wandtegels zijn stukjes uit oude wijnvaten.
Achiel: blond Tripelbier met lindehoning uit Brugge, 8,5%. Gebrouwen voor de 90ste verjaardag van Primeurs en Delicatessen Achiel.

Charcuterie Mazure

Voor de beste belegde broodjes – en dan vooral die met préparé – moet je bij Charcuterie Mazure zijn.  Deze authentieke slagerij lijkt op de middag wel de place-to-be . Het is tot buiten aanschuiven om van hun verfijnde vleeswaren te proeven. Dat zegt al genoeg, toch?

lekkere adresjes Oostende

Mia Altaglio

We passeren ook nog Mia Altaglio. De pizza’s van Mia Altaglio hebben we niet geproefd,  maar zijn een aanrader voor de grote honger, volgens Stijn. Ze worden per gewicht verkocht. De pizza caprese in wit/groen/rood doet me in elk geval al watertanden. Iemand van jullie al geproefd?

Koekoek

Nog een andere traditionele zaak waar Oostendenaars  (en ook wel Britten die genieten van het nachtleven en het Belgische bier) in de vroege uurtjes hun honger gaan stillen is Taverne Koekoek . Vroeger 24/24 open, nu iets minder omdat de jaren ook hun tol vergen. HIer eet je kip aan het spit zonder bestek en mèt een kommetje appelmoes. Zoals bij grootmoeder thuis.

Amy Mary Specialty Ice Creams

De plek waar we het meest meegesleept worden door het enthousiasme en de gedrevenheid van de zaakvoerders is Amy Mary Specialty Ice Creams. Wat een inzet en passie straalt Amélie Cobbaert uit! Alles zelf maken met natuurlijke ingrediënten is haar doel en dat liefst nog op een duurzame manier. Geen Italiaans ijs hier, maar ijs gemaakt met verse koemelk van bij ons, zonder chemische smaakversterkers of kleurstoffen.  Amélie is ingenieur maar was van jongs af aan al gepassioneerd door desserten en ijs (herkenbaar :)). We ontdekken hoe ze zoekt naar steeds nieuwe en originele seizoensgebonden ijssmaken: lavendel, olijfolie en pure chocolade, éclairijs, …Ook de textuur van het ijs en de presentatie is voor haar belangrijk. Achter de toog bakken ze gewoonweg zelf de koekjes waarmee de horentjes worden gevormd. Chapeau!

lekkere adresjes Oostende

Met z’n allen op de foto bij Amy Mary/ Amélie.

Histoire d’O

Tot slot belanden  we op de zeedijk  waar we in Histoire d’ O met zicht op zee genieten van een heerlijke mocktail en … een echte Belgische steak -frites ! De perfecte manier om onze culinaire verkenning van Oostende af te sluiten. Alhoewel… na die 10 lekkere adresjes zijn we dringend aan een stevige strandwandeling toe voor ze ons als tonnetjes terug naar Leuven kunnen rollen. 🙂

Kaart met locaties

 

Logeertip:

Ik logeerde in het Rosa hotel, vlakbij het Casino. Pas vernieuwd en gelauwerd voor het trendy, moderne interieur.  Ook een aanrader voor het fantastische ontbijtbuffet!

Wat doe je het liefst tijdens je citytrip Oostende?

  • belle epoque-huizen spotten OF zeehonden, bij de pier
  • perspectiefsnapshots maken van de Venetiaanse Gaanderijen OF bij het kunstwerk van Kris Martin op het strand
  • de kleine Japanse tuin bezoeken OF architectuuricoon de Grote Post
  • naar het nieuwe Ensormuseum gaan OF de veerboot nemen naar de oosteroever om daar in de geschiedenis van het gerenoveerde Fort Napoleon te duiken
  • met de fiets OF te voet het streetart parcours van kunstenfestival The Crystal Ship verkennen- en allerlei minder bekende hoekjes van de stad.  Je kan gratis een pdf met alle locaties downloaden of de app gebruiken.
  • de nieuwste expo in Mu.zee bezoeken OF naar de Atlantik Wall in Raversijde fietsen (of trammen) ?
kunstwerk van Rosa Barba op het strand van Mariakerke

Ook leuk om te lezen

6 thoughts on “10 Lekkere lokale adresjes in Oostende

Altijd fijn om je reactie te lezen: