‘Less is more’ bij Ostuni, de witte stad (Puglia-Italië)

Tips voor Puglia? Ik gaf er al twee: bezoek het schiereiland van de Gargano en het oude centrum van Bari. Maar alle goeie zaken bestaan uit drie…Ook in het zuiden van Puglia heb je allerlei leuke kleine stadjes. Daar is Ostuni, de witte stad, beslist één van.

puglia_ostuni_calcebianca-(744)

Ostuni,een stad met geschiedenis

Je kan er niet naast kijken, want in het vlakke land nabij de kust ligt ze opvallend op drie heuvels te midden van de olijf- en wijngaarden. Ostuni was al een nederzetting tijdens de prehistorie en werd in de loop van de eeuwen bezet door Grieken, Saracenen, Moren, Normandiërs.  Een rijke geschiedenis dus.

puglia_ostuni-calcebianca052

De witgekalkte huizen in het historisch centrum zorgden voor de bijnaam ‘città bianca’. Door het wit kalken van de muren tijdens de pestepidemie in de 14e eeuw konden de inwoners de verspreiding van de pest voorkomen. En de nauwe middeleeuwse straatjes werden wat lichter en leken ruimer!

Het oude centrum

Parkeer je auto bij het parkeerterrein beneden aan de ringmuur en wandel dan in het ‘centro storico’ tot helemaal op de top van de heuvel, waar je de monumentale 15de eeuwse kathedraal ziet. Zij is gebouwd in een mix van stijlen en domineert de stad.

puglia_ostuni566

Vlakbij de kathedraal vind je ook het sjieke bisschoppelijke paleis uit de 18de eeuw – nog steeds eigendom van het Vaticaan bovendien. Er is een klein pleintje met parasols, ga daar zeker zitten om te genieten van al dat moois en eet er bij bar-gelateria-pasticceria Borgo Antica verrukkelijke stuzzicchini voor geen geld!

puglia_ostuni560puglia_ostuni557

Op de terugweg naar beneden kan je het doolhof van straatjes verkennen, de palazzi en kleine kerkjes bewonderen.  Of aperitieven in hippe / ouderwetse / commerciële bars, alnaargelang je voorkeur.

puglia_ostuni527

puglia_ostuni525cr

Als je de hoofdroute naar beneden neemt, is het zaak om de knip op de portemonnee te houden want de hele weg bulkt van de verleidingen. Spotgoedkope lederwaren, exclusieve juwelen, speciaalzaken met plaatselijke lekkernijen en schreeuwlelijke toeristenwinkeltjes wisselen elkaar af. De bluts met de buil ;-).

De Piazza della Liberta, het centrale plein

Beneden kom je dan weer op de Piazza della Liberta die aan één zijde volledig gedomineerd wordt door het typische ‘Municipio’. Vooral ’s avonds is het plein erg sfeervol, iedereen doft zich op voor de ‘passeggiata’ en het is er een drukte van jewelste.

Bij het plein vind je ook het opvallende beeld van Sant’Oronzio, de beschermheilige van de stad. In Lecce, een stad die nog op mijn lijstje staat, tref je een bijna identiek beeld aan.

puglia_ostuni562
Sant’Oronzio, aan wie het einde van de pestepidemie wordt toegeschreven

Voor de fijnproevers

In het historisch centrum van Ostuni is het vooral heerlijk genieten van de sfeer en het lekkere eten.  Drie plekjes die ik absoluut kan aanraden:

  • Mozarella & C° (hapjes, aperitieven, vleeswaren)
  • Al Solito Posto (fijn restaurant, reserveren aanbevolen)
  • En  zeker ook Ciccio in piazza (gelateria, pasticceria), je vindt er het heerlijkste ijs. En wat is er bijzonder? De zoete geur van warme, gesmolten chocolade zweeft je tegemoet als je er binnengaat! Ze maken er namelijk verse ‘cornetto’s’: je kan kiezen met welke chocolade (melk/puur/percentage cacaobonen) je je ijshoorntje binnenin wil laten ‘coaten’ en het puntje willen laten vullen. Daarbovenop komen dan de bollen ijs. Z A L I G!
puglia_ostuni
sorry, niks anders meer over dan het servetje 😉

En er zijn beslist wel meer goeie restaurantjes en bars te vinden in Ostuni. Zorg echter dat je er voor 20u bent, want daarna zit alles bomvol en is het wachten geblazen.

Ostuni is ook maar een 10-tal km van de kust gelegen. En van bij onze B&B konden we in de verte de zee zien. Fantastisch!

puglia_ostuni-calcebianca574
Het gemeenschappelijk zwembad, met rechts de 3 x 3 raampjes van de gastenkamers. En de kust in de verte.

Uitzicht op de stad vanop ons terras.

puglia_ostuni-calcebianca075

Design b&b

Niet alleen het landschap, maar ook de B&B was best aardig om te zien ; ). B&B Calcebianca bestaat uit 2 door een zwembad verbonden moderne gebouwen, die als blokjes tegen en naast elkaar liggen. In het ene woont het gezin van de eigenaar, in het andere worden drie kamers met ontbijt – en terras –  verhuurd. Het geheel oogt erg stijlvol.

Alles is consequent strak en modern onder het motto ‘less is more’, van de spiegelende schuifwanden die de bergruimte, schrijftafel, tv, koelkast en badkamer verbergen, tot de tuinmeubels met strakke metalen bank en zelfs de metalen box waarin het ontbijt gebracht wordt.

Wij hadden de oranje kamer, ‘il figo’ (naar de vijgenboom in ons patiotuintje).  De 2 andere kamers zijn ‘il melograno’ en ‘il carrubo’. Erg mooi architecturaal ontwerp, maar qua concept eerder een huurappartement dan een B&B. Minpuntje: bij het ontbijt moet je voor alles wat wij ‘basis’ noemen, extra betalen bijv. ham, kaas, yoghourt. Bovendien werkte de WIFI helemaal niet en was er zelfs op vraag geen parasol beschikbaar op ons erg mooie, zuidelijk georiënteerde terras. En dat in volle Italiaanse zomer! B&B Calcebianca: visueel om van te snoepen, en erg goed gelegen vlakbij Ostuni, Alberobello, en de mooie kuststadjes, maar toch wel een aantal minpuntjes ook.

Maar dat lieten we niet aan ons hart komen. Ostuni en omgeving is echt wel een leuke vakantieplek!

 

Ook leuk om te lezen:

over de lieflijkste stadjes van Puglia

over enkele grotere kleppers

Of gewoon inspiratie nodig voor een roadtrip in Puglia? 

puglia_ostuni561

En er is nog zoveel te ontdekken in Zuid-Italië… Meer daarover la prossima volta :)!

puglia_ostuni-calcebianca095puglia_ostuni-calcebianca567

 

Altijd fijn om je reactie te lezen: