Leuke adresjes in Arnhem

De slag om Arnhem. A Bridge Too Far. Dat was wat ‘Arnhem’ bij mij opriep. Voordat we er op citytrip gingen. Na enkele dagen in Arnhem en omgeving ben ik weer wat wijzer. Ik kan jullie zelfs wat tips geven. Voor als je in de buurt bent. Een reeks leuke adresjes in Arnhem. En enkele highlights toe.

1. Leuke adresjes in het Modekwartier

leuke-adresjes-in-arnhem
de leukste straat in het Modekwartier: de Klarendalseweg

Lekker eten bij Café Caspar en Goed.Proeven

Wij logeerden in het gezellige Modekwartier. Naast de spoorlijn. (Zoals je al las in mijn bericht over Hotel Modez.) Maar zonder last te hebben van de treinen. Gelukkig.

Vlak naast het hotel spotte ik al direct twee fijne adressen. Elke keer als we naar het stadscentrum wandelden, keken we nieuwsgierig even binnen. Bij eetcafé Caspar, waar je heerlijk van je capuccino of rosé kan slurpen. En bij het fantastische Goed.Proeven – what’s in a name-.  Zo’n veelbelovende naam vraagt natuurlijk om een test :D. Op onze laatste namiddag  in Arnhem zochten we een plaatsje op het drukbezette terras. En kan je raden wat ik bestelde?

Goed.Proeven was in elk geval met brio geslaagd.

leuke-adresjes-in-arnhem
Goed.proeven – dat hebben we zeker gedaan !
de kaart van Goed.proeven
de kaart van Goed.proeven
ijsje bij goed proeven Arnhem
De prins op het paard … was super-lekker!

Overvloed aan shoppingadresjes op de Klarendalseweg

Om alternatieve winkeltjes en jonge creatieve starters te ontdekken, hoefden we maar enkele stappen buiten hotel Modez te zetten. Gewoon de Klarendalseweg afwandelen. Tot aan de voormalige kazerne. Tussen de woonhuizen van deze wijk troffen we een heleboel kleinschalige, vaak jonge, startende ondernemers aan. Ik kan niet alle leuke adresjes opsommen. Het zijn er te veel. Maar ik noem er een paar. Waar ik extra lang bleef stilstaan. Tot de echtgenoot riep. Vanuit de verte. 30 huizen verderop.

Zoetigheden, tassen, juwelen, keramiek, mode, …

Ik kon niet weerstaan aan Bakbar. Waar de cake net uit de oven kwam. En kocht er stantepede een pakketje met ingrediënten voor citroentaart. Recept incluis. Voor de Bakerboy-zoon.

Bewonderde de tassen van Judith van den Berg, de keramiek van Lenneke Wispelwey, de sieraden van Marlies Dinissen. Spotte een vredig slapende hond in de etalage bij Heleen van der Meer. Stond bijna een uur kleren te passen bij MarieMarie. En kwam er -dankzij de koopjes- met 2 nieuwe bloesjes buiten. De hippe schoenen liet ik nog net staan.

Boeken en grafisch design

In het piepkleine winkeltje van Loopvisuitgeverij ontdekte ik schatten van kaartjes. Grafische vormgeving, altijd al mijn favoriet. En poëtische minigeschenkboekjes. De bijhorende omslagjes zouden pas de volgende dag arriveren. Of ik dan eventueel terug kon komen? Toen ik zei dat we dan even de Belgisch-Nederlandse grens over moesten, vouwde het meisje achter de balie prompt zelf leuke omslagjes voor mij. Zalig!

Goed om weten: de meeste winkeltjes zijn pas vanaf woensdag open. In de tweede helft van de week dus!

leuke-adresjes-in-arnhem
versgebakken zoetigheden bij de Bakbar

leuke-adresjes-in-arnhem

leuke-adresjes-in-arnhem
Originele keramiek van Lenneke Wispelwey
Originele kaartjes, prints, boekjes … én omslagjes bij Loopvis
leuke-adresjes-in-arnhem
Tafereeltje dat me trof omdat deze schone slaper een evenbeeld was van onze eerste hond.

2.  Leuke adresjes in het Spijkerkwartier

Om naar het centrum van Arnhem te gaan, liepen we door het Spijkerkwartier. Een dynamische wijk. Koffiecafeetje ‘Bij Ann’ aan de multiculturele Hommelstraat, daar kon ik toch niet voorbijgaan? Jammer genoeg was het theehuisje gesloten. Een fotootje kon nog wel.

En de retrofietsenwinkel De Waalse Pijl deed me onmiddellijk aan België denken. Waar iedereen in juli voor de TV zit. Ronde van Frankrijk te kijken. In de winkel zag ik zelfs een tandem-koersfiets!

De Steenstraat is de belangrijkste ‘echte’ winkelstraat in het Spijkerkwartier, maar die vond ik wat minder verrassend. Even wennen na de alternatieve sfeer van de Klarendalseweg.

leuke adresjes in Arnhem
Gezellig theehuisje – voor een volgend bezoek 🙂
leuke-adresjes-in-arnhem
de Waalse Pijl
Bloei in het Spijkerkwartier

We liepen verder door het woonwijkgedeelte en hadden een boeiende babbel met iemand van het burgerplatform Bloei!. Er leeft heel wat in deze wijk met burgerinitiatieven als SpijkerDesign, SpijkerZwam, SpijkerEnergie, … Een leuke logiestip die hij ons gaf : wijkhotel SpijkerbedHet principe: er wordt voor jou logies-op-maat gezocht bij een bewoner van de wijk. Op basis van je interesses. En je kan ook kiezen om samen met een buurtbewoner de wijk te verkennen of verhalen te delen of creatief te zijn. Spannend!

Verborgen theater

Ook in het Spijkerkwartier heb je, verspreid over de woonstraten, nog interessante kleine adresjes. Een verborgen geheim leek me de voormalige school waar nu het kleinste theatertje van Arnhem, Theater Het Hof te vinden is. Allerlei kunstenaars hebben er hun atelier. Jammer genoeg konden we het interieur niet bezichtigen.

leuke adresjes in Arnhem
theater Het Hof en kunstenaars in een voormalige school in het Spijkerkwartier

3. Leuke adresjes in het hartje van Arnhem

Shopping

Arnhem-centrum is niet zo groot. En het is bijna volledig voetgangerszone. Het bekendst zijn de ‘Zeven Straatjes’. Een pittoreske buurt met heel veel winkeltjes. Ik kreeg in hotel Modez de Funshopgids van Visit Arnhem. Keuze te over.  We slenterden er wat rond en kochten bijna twee designstoelen bij de prachtige interieur winkel Meijer+Floor. Nog net op tijd ging de knip op de portemonnee.

Maar ook buiten dit winkelmekka zag ik nog een aantal leuke zaken. Zoals deze twee:

leuke adresjes in Arnhem

leuke-adresjes-in-arnhem

Food

’s Avonds zochten we nog een plek om te eten. Het regende pijpenstelen. Na een blik op de beroemde brug over de Rijn, wandelden we langs de Rijnkaai. We ontdekten een halfverzopen strandje. Op een zonnige avond moet het hier gezellig zijn. Maar met dit weer waren de terrasjes leeg. Een opvallende ingang trok onze aandacht. Bar, stripclub of restaurant? Zo ontdekten we de Food Hall Arnhem. Nog maar net open.  Maar een fantastische plek om allerlei hapjes te proeven op een regenachtige dag. Leuke formule omdat je zowel Mexicaanse als Chinese, Italiaanse, Hollandse, Indische,… streetfood kan uitproberen. En gezellige inrichting. Drank bestel je bij de centrale toog.

Arnhem
Treurig bij regen: terrasjes en zandstrandjes
leuke-adresjes-in-arnhem
de ingang van de Food Hall Arnhem
leuke adresjes in Arnhem
Food Hall Arnhem
leuke adresjes in Arnhem
dim sum voor twee
Zelf tappen

Toen we daarna voldaan naar ons hotel wandelden we, ontdekten we dit indrukwekkende gebouw. Het bleek het voormalige postkantoor te zijn. Nu is het ’t Taphuys. We piepten even binnen: het zat afgeladen vol. Gelukkig hadden we al gegeten, want hier moet je echt reserveren, denk ik. Zoals de naam het zegt, kan je hier zelf je bier of wijn tappen. Eén wand staat vol met tapkranen. Heel origineel. Al was ik wat teleurgesteld omdat er maar één Belgisch bier een tap had: Affligem. Toch een beetje mager. Zullen we toch eens een uitstap naar België moeten organiseren.

leuke adresjes in Arnhem
’t Taphuys – zelf je bier- of wijnglas vullen (100 bieren, 80 wijnen)
leuke adresjes in Arnhem
spoedcursus tappen nodig in ’t Taphuys
Nog twee adresjes

De volgende dag kwam de zon erdoor en checkten we nog een aantal bezienswaardigheden in de stad. ’s Middags aten we een smakelijk slaatje bij café-brasserie Dudok, vlakbij de Eusebiuskerk.

Even verder toverde het First Eet Café een glimlach op onze lippen. Leek me ook wel een leuke plek, maar … we hadden net gegeten. Iets om volgende keer uit te proberen?

leuke adresjes in Arnhem

leuke adresjes in Arnhem

Panorama over Arnhem

En daarna gingen we natuurlijk naar de bibcollega’s van de Rozet. Zoveel over gehoord en nog nooit in het echt gezien. Prachtige bibliotheek annex cultuurcentrum annex erfgoedcentrum. Een cultuurtempel dus. We twijfelden om op het terrasje bij de ingang op adem te komen. Genieten van een fris glas en voorbijgangers observeren. Maar de gigantische houten trap lokte ons naar boven. Want nog fijner is het panoramaterras op de zesde verdieping. (Onderweg stapten we wel over op de lift 🙂 ).

Op de terugweg naar beneden stopte ik op bijna elke verdieping om het aanbod van de bib te checken. Verslavend! We eindigden op de gelijkvloerse verdieping bij café-restaurant Momento. Dat er heel gezellig uitzag. En ook een goeie naam heeft als restaurant.

leuke adresjes in Arnhem
Even iets drinken bij Rozet en het grappige beeld van het Feestaardvarken

leuke adresjes in Arnhem
op het panoramaterras van de Rozet
Feestaardvarken

Via het het Bartokplein keerden we terug naar het Modekwartier. Daarbij konden we niet naast één van de grappige highlights van Arnhem kijken: het reuze-Feestaardvarken. Een kunstwerk dat Burger’s Zoo aan de stad schonk in 2013. Naar aanleiding van zijn 100-jarig bestaan.

4. Nog enkele highlights van Arnhem

Voor de moderne architectuur van het Arnhemse Centraal station hadden we jammer genoeg geen tijd meer. Maar het opvallend staaltje hedendaagse architectuur van de Parkzaal van Musis (concertgebouw) pikten we toch snel mee.

Evenals het zicht op de Eusebiuskerk, die momenteel gerestaureerd wordt. Door de werken konden we niet naar het glazen uitzichtplatform dat aan weerskanten van de toren hangt. Aanval van hoogtevrees afgewend dus.

En natuurlijk wierpen we een blik op de roemruchte brug ‘a Bridge Too Far’. De brug over de Rijn waar het 75 jaar geleden allemaal om te doen was. In het kleine maar fijne bezoekerscentrum op de Rijnkade ‘Airborne at the Bridge’ luisterden we naar het verhaal van de slag om Arnhem. En keken we naar de beelden. We stonden tussen de Franse en de Britse toeristen. En waren toch wel onder de indruk. Ik begrijp nu ook waarom er zo weinig van het historisch centrum van Arnhem overblijft. En tragisch ook: door het verlies van de brug bleef Nederland nog 7 maand langer bezet door de Duitsers. De hongerwinter.

And thus the story ends

En zo ben ik terug bij het begin: Arnhem en de brug. Hopelijk heb je genoten van deze stadsverkenning? En misschien komen de adresjes nog wel eens van pas. Veel plezier in elk geval. In Arnhem!

leuke adresjes in Arnhem

leuke-adresjes-in-arnhem
de Parkzaal van het concertgebouw Musis in Arnhem
leuke adresjes in arnhem
de Eusebiuskerk
leuke-adresjes-in-arnhem
de gigantische trap van de Rozet –

leuke-adresjes-in-arnhem

5. Nog in de buurt van Arnhem

-Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

-Burger’s Zoo

-Park Sonsbeek

-de Hoge Veluwe met het Kröller-Müller Museum

-het natuurgebied en de pittoreske dorpjes van de Veluwezoom: ik flandeerde er in de tuinen van kasteel Middachten

-fietsen langs de route ‘Landgoed in de vuurlinie’ (Liberation route)

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

leuke-adresjes-in-arnhem

30 thoughts on “Leuke adresjes in Arnhem

 1. Leuk! Vlak bij ons.. ik kom veel te weinig in Arnhem. Ben meer op Nijmegen gericht, haha. Maar met deze tips kan ik weer eens die kant op. 🙂

 2. Jaaa! Hotel Modez, Caspar en Goed Proeven zijn heerlijke plekjes! Veel van die andere plekken ken ik nog niet, wat is er veel leuks te doen in Arnhem!!

 3. Wat een fijne lijst met tips, ik hou ze zeker bij voor het moment dat we ook eens een uitstap naar onze noorderburen inplannen (en dat gaan we zeker doen, je hebt ons al erg in verleiding gebracht 😉)

  1. Ik was verrast door de originele zaakjes in het Modekwartier. Aan het tappen zijn we jammer genoeg niet toe geraakt: te veel volk. Maar wel een heel leuk idee om de klanten zelfde laten tappen. Wel keuzestress met die 100 bieren en 80 wijnen😄🍺🍷!

 4. Leuk! Wij hebben een chaletje in Arnhem, waar we toevallig komend weekend naar toe gaan. Grote kans dat we de stad in gaan en dat ik een paar van je adresjes ga bezoeken!

 5. Ah leuk! Ik ben net verhuisd naar Bemmel dus woon sinds kort in de buurt… Ik heb dus nog genoeg leuke plekjes te ontdekken!

 6. Wat een leuke plekken! Ik heb ooit een blauwe maandag in Arnhem ‘gewoond’ (lees: ik logeerde bij mijn toenmalige vriendje), maar de stad heeft me nooit kunnen boeien. Misschien moet ik Arnhem een herkansing geven.

  1. Ik was er ook nooit geweest. Het centrum is ook niet zo groot. Maar ik was verrast door de fijne eetplekjes en vooral ook door de adresjes van het modekwartier.

 7. Ik ben nog nooit in Arnhem geweest maar het lijkt me zeker een leuke stad. Wel ben ik al meerdere keren in Burgers Zoo geweest, maar ik moet toch ook maar een keer de stad zelf bezoeken.

  1. Ja en ook leuk om te combineren met de natuurparken in de omgeving: de Hoge Veluwe, Veluwezoom of met Kröller-Müller! Dan heb je wat afwisseling van stad en natuur.

  1. Met veel plezier gedaan!
   Het was voor mij weer eens een uitstapje naar de buren😃. Vorig jaar deden we Villa Augustus in Dordrecht en het fijne Voorlindenmuseum, dit jaar de Hoge Veluwe met Kröller-Müller en Arnhem. Er zijn in Nederland beslist nog wat leuke plekjes te ontdekken! 😊
   (Tips altijd welkom) Vele groeten!

   1. We waren er een dag, bezochten ook een dag Nijmegen (aanrader!), gingen wandelen in het Rijk Van Nijmegen, meer bepaald de Wolfsberg (schitterend bos met veel klimwerk) en de Mookerheide (heel mooi). Het waren allemaal prachtige ontdekkingen. En we willen nog veel van NL ontdekken. Zo waren we begin juli in Drenthe.

   2. O ik heb nog getwijfeld om met Nijmegen te combineren.Dat is dan voor een volgende keer. Ik onthou je tips. Mokerheide heb ik al van gehoord. Ga je uitstapjes extra volgen 🤩😊!

Altijd fijn om je reactie te lezen: