Leuke lunchadresjes bij het Sint-Katelijneplein in Brussel

Op zoek naar een fijne plek voor een lichte lunch in Brussel? Wandel dan met me mee richting Sint-Katelijneplein. Daar vind je, dicht bij de designwinkels van de Dansaertstraat, een heleboel leuke lunchadresjes rond het Sint-Katelijneplein.

Place Ste-Cathérine / Sint-Katelijneplein

Dit plein ten westen van de Anspachlaan werd eind 19de eeuw aangelegd op het vroegere Sint-Katelijnedok. Want vroeger was dit de Brusselse havenbuurt, met een heleboel (nu gedempte) dokken. De straatnamen in de buurt verwijzen nog steeds naar de oude kaaien.

Het plein wordt gedomineerd door de Sint-Katelijnekerk. Het is een bouwwerk uit de 19de eeuw dat bestaat uit een mix van stijlen, ontworpen door de jonge architect Joseph Poelaert. Ja, inderdaad,  de man die later het justitiepaleis in Brussel zou bouwen.  Op het plein vind je ook nog een geïsoleerde oude kerktoren uit 1629. Hij staat er wat verweesd bij. Het is het enige overblijfsel van de afgebroken 15de eeuwse Katelijnekerk.

Op een zonnige zaterdag straalt het plein met zijn vele terrasjes echt gezelligheid uit.

brussel_stkathelijneplein

Beetje bevreemdend: ‘Ste-Catherine’ wordt in het Nederlands ‘St.-Katelijne’, niet ‘St.-Katherine’ of ‘St.-Katrien’.

brussel_stkatelijneplein
de baroktoren uit 1629, een overblijfsel van de vroegere St. Katelijnekerk
brussel_stkatelijneplein
de St. Katelijnekerk uit 1870

brussel_kathelijnekerk

Leuke lunchadresjes

Ik ging eigenlijk shoppen in de Dansaertwijk. Maar het liep al tegen de middag toen ik via de Sint-Katelijnestraat naar de Vlaamsesteenweg liep. Onderweg ontdekte ik een aantal aantrekkelijke adresjes. Ze trokken mijn aandacht door hun naam, de etalage, de sfeer, … of door dat alles te samen. Maar vooral doordat mijn maag om aandacht vroeg, natuurlijk.

Ik som ze hieronder op:

In een viertal steden heb je ondertussen een ‘Balls&Glory’-bistro, waar je veredelde gehaktballen kan eten. Een plek waar ik zelf nooit meer naartoe zou gaan. (Mooi interieur, maar een onbestemde morsige vulling in een gehaktbal… dat is niet echt mijn ding.) Toch hou ik wel van van grootmoeders keuken. En van de smakelijke gerechten uit de Tijd van Toen. Hoe leuk en écht klinkt de naam ‘Ballekes’ dan, die ik op het raam van deze zaak las?

En wat eet je er? No nonsense food, zoals je kan verwachten van een eetplek met deze naam: echte ‘ballekes’ in tomatensaus, ‘ballekes’ met siroop of ‘ballekes’ met kriekbier. Gecombineerd met typisch Belgische frietjes.  Je bestelt gewoon aan de toog. En dat alles in een modern, industrieel decor. Er zijn ondertussen drie ‘Ballekes’-locaties in Brussel.

NB. De vestiging in Brussel St. Gillis was in 2016 zelfs genomineerd voor de Brussels Design Award.

Ballekes: what you see is what you get

Onderweg spot ik in een huizenrij met oude trapgevels dit typische Brusselse café. Een aantal jaren geleden werd het helemaal vernieuwd. Buiten een uitgebreide reeks Belgische bieren kan je er nu ook een dampend bord spaghetti bestellen. Om een ‘fond’ te leggen voor het betere bierwerk. Ik heb de spaghetti zelf nog niet geproefd, maar volgens vrienden is het beroemde café in elk geval een aanrader. Gemoedelijke sfeer, eenvoudig lekkere spaghetti.

leuke lunchadresjes in Brussel
Belgische bieren met spaghetti bij Monk

Dan kom ik op het Katelijneplein, en ik kan er niet naast kijken… Bij vishandel La Mer du Nord/De Noordzee  is het aanschuiven. Het lijkt alsof ik op een markt in het zuiden van Frankrijk aanbeland ben! Ik hoor van omstaanders dat La Mer du Nord een gevestigde naam is in Brussel (shame on me). Het aantal mensen dat staat te aperitieven of van een warme vissoep geniet, is daarvan duidelijk een bewijs. Een oudere dame (tachtig?) die aan de toog zit, raadt ons de vissoep aan. En daar zeg ik geen ‘nee’ tegen.  We zoeken een plekje bij één van de statafeltjes op het plein en geraken aan de praat met een Canadese die haar vriendin trakteert op een uitgebreide schotel ‘seafood’. Hoe heerlijk genieten is het van de zon, de witte wijn en de eenvoudige maar overheerlijke vissoep met brood? Over kleine gelukjes gesproken.

leuke lunchadresjes in Brussel

leuke lunchadresjes in Brussel

leuke lunchadresjes in Brussel

leuke lunchadresjes in Brussel

leuke lunchadresjes in Brussel

leuke lunchadresjes in Brussel

Na deze heerlijke opkikker stap ik verder. Aan mijn rechterkant springt een knap gestileerd logo en een interieur met zachte pasteltinten in het oog. ‘San’ staat er op het raam.

Ik heb net gegeten, dus ik werp slechts even een blik naar binnen. Tot mijn verbazing ontdek ik dat Sang-Hoon Degeimbre, een Belg met Koreaanse roots bekend van l’Air du Temps, hier aan het fornuis staat!  In 2016 was hij voor de GaultMillau-jury de Chef van het Jaar.

Maar bij San eet je in een gemoedelijke bistro-sfeer. Verwacht dus geen 5 bestekken, schitterend kristal of kostbaar vaatwerk aan tafel. Je krijgt slechts een kom en een lepel. Omdat de smaken zich beter mengen als je met een lepel eet, volgens Degeimbre. En in de kommetjes worden dan ook de prachtigste eetbare schilderijtjes opgediend. Interculturele gerechten, geïnspireerd door steden. Wat dit in de praktijk betekent, lijkt me zeker de moeite waard om een volgende keer eens uit te proberen!

leuke lunchadresjes in Brussel
klein eettentje met een beroemde kok

Aan de overkant van de straat staat er een tafel gewoon op de stoep. En die zit goed vol. – Nog net geen knieën tot aan de kin, denk ik.

Je kan bij ‘Knees to chin’ voor een klein prijsje gezond Aziatisch geïnspireerd eten. Rice Paper Rolls, veggie en vegan. Allemaal homemade en vers. Ongedwongen en vrolijk. Om te onthouden.

leuke lunchadresjes in Brussel

Na een heleboel windowshopping  in de Dansaert- en Léon Lepagestraat komen we terug naar de Vlaamsesteenweg. De vrolijke banner van eetcafé Chicago lokt ons naar binnen. En als ik eerlijk ben: ook de koeltoog met huisbereid gebak…

Binnen word ik verrast door de grootte van de ruimte. Achteraan is er een speelhoekje en daar leeft een bende kinderen zich uit. De tafeltjes in geel en blauw roepen de sfeer op van de jaren ’50, net als de vintage klapstoeltjes. Maar dat klopt niet helemaal, want het houten meubilair en de sanseveria’s worden ook gecombineerd met moderne designzitbanken. Een vrolijke mix dus. Voor een heel divers publiek van bezadigde krantenlezers, jonge gezinnen die wat verpozing zoeken en jongeren die snel iets willen drinken.  Je kan hier al van ’s ochtends terecht voor een ontbijt of een babbel. Wat eet je er? Broodjes, gebakken eieren, toasts, salades, spaghetti, couscous, chili con carne, … en overheerlijk gebak.

En de naam? Die verwijst naar ‘Klein Chicago’ , zoals deze wijk in de voormalige havenbuurt vroeger wel genoemd werd.

Brussel_chicagocafé

leuke lunchadresjes in Brussel
Chicago café
Brussel_chicagocafé
designzitbanken

Even verderop stap ik nieuwsgierig over de drempel van de sobere, stijlvolle wijn- en koffiezaak Settebello.  Blijkt dat je er niet alleen overheerlijke Italiaanse specialiteiten kan kopen (en proeven), maar dat je ook gewoon aan de balie/toog kan blijven hangen met een hemelse capuccino of espresso. Fantastisch om hier even op adem te komen na alle winkeldrukte… En voor thuis nog een smaakvol Italiaans cadeautje mee te nemen!

leuke lunchadresjes in Brussel

  • De markten

Tot slot stop ik op de terugweg nog op de Oude Graanmarkt. Daar heeft het gemeenschapscentrum De Markten sinds 2017 een nieuw café. Met een nieuw interieur en een nieuwe kaart. En vooral: er is een groot terras waar het heerlijk toeven is bij mooi weer. Nauwelijks te geloven dat je hier in het centrum van een drukke stad zit.

Het interieur ziet er gezellig uit, met vintagelampen en een krijtbord voor het menu. In de gang naast het café word ik verrast door werk van Niele Toroni.

De markten blijft in eerste instantie een café met veel Belgische bieren en biologische sappen. Maar je kan er ook eenvoudige hapjes krijgen. Specialiteit zijn de brochettes. Ik proefde ze niet, maar ontmoette op het terras nog oude vrienden die in Brussel wonen. En die alleen maar konden bevestigen dat deze buurt ideaal is om van de simpele dingen van het leven te genieten: de zon, een fijne babbel, een koele drink en een lekker hapje. Ik nam een stoel en schoof bij…

leuke lunchadresjes in Brussel
De Markten, Brussel

brussel_demarkten

 

NB. Graag alles op de kaart ?

Ook leuk om te lezen:

15 thoughts on “Leuke lunchadresjes bij het Sint-Katelijneplein in Brussel

    1. 😀 Eerlijk gezegd, terwijl ik het schreef kreeg ik ook meteen terug zin in een heerlijke lunch!

    1. Je begrijpt dus dat ik als een blok viel voor de heerlijke vissoep en de andere lekkernijen :D!

  1. Heel leuke tips. Bij Chicago café al geweest voor een heerlijk ontbijt op zondagochtendd. Zeker de moeite. De andere adresjes moet ik zeker ook eens proberen

    1. Hey dankjewel Sharon! Ik was verrast dat er zoveel leuke adresjes zo vlakbij elkaar waren. Super om te doen (maar niet allemaal ineens natuurlijk) 😄!

  2. Fijne tips! Ik wil meer bij de zuiderburen ontdekken en Brussel staat nog op het lijstje. Kan ik mooi de striptour lopen en bovenstaande adresje bezoeken 🙂

Altijd fijn om je reactie te lezen: