Leuks om te doen in Porto

Deze week 10 geweldige tips voor Porto, een bijzonder leuke stad. Ook al voel je er in elke straat de saudade.

Een stad bij een rivier heeft altijd iets meer en dat is zeker ook hier het geval. Door de steile hellingen heb je bovendien vanop vele plekken prachtige uitzichten over  de stad en de Douro.

porto-(14cr)

Porto is ook een stad op mensenmaat, die je heel gemakkelijk te voet kan verkennen. Mits het juiste schoeisel natuurlijk ;).

Mijn aanraders:

1.Klauter naar één van de vele mooie “miradouro’s ” (bijv. Miradouro do Vitoria) en geniet!

    2.Struin langs de ontelbare gezellige pleintjes en eet er iets lekkers

Lunchtip: kies een restaurantje op Largo de Sao Domingos (met prachtige azulejo’s gevels) of in de Rua das Flores. Voor de snoephonger ‘s namiddags: ga naar de Praça Guilherme G.Fernandes voor een zoete lekkernij of een kleine hap tegen een spotprijsje.

Het beroemde jugendstil Café Majestic in de winkelstraat Rua de Santa Catarina is een stijlvolle lunchplek, maar het is er ook superduur. In de jaren 20 was het een verzamelplek voor intellectuelen en kunstenaars en sinds 1994 is het in zijn oude glorie hersteld. JK Rowling zou hier onder meer haar Harry Potterboeken geschreven hebben. Volgens mij alleen haar laatste, toen ze rijk genoeg was om een exclusief tafeltje te betalen ;).

café majestic porto
even het menu checken
porto_majestic-(2)
het beroemde belle époque interieur en achteraan de patio

3. Neem het houten trammetje dat langs de Douro naar de kust rijdt

Wandel er op de promenade, check de vuurtorens en de historische resten van het fort of spendeer een dagje aan het strand.

porto-(138)

4. Bewonder het interieur én het aanbod van de prachtige boekhandel Lello

Ondertussen ook gecommercialiseerd, want je betaalt 3 euro toegang (die je terugkrijgt als je een boek koopt). Maar absoluut één van de mooiste boekhandels ter wereld. Zeker doen! Probeer wel een rustig moment van de dag uit te kiezen. Toen wij er waren, was het drummen en daarbij nog bloedheet. Ik schrijf er nog een aparte post over.

5. Boek een rondleiding in het Palacio da Bolsa

Een klassieker, maar voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, kunst en interieur, erg boeiend. Je gaat best vooraf even langs om te zien voor welke rondleidingen er nog plaatsen zijn. Omdat het gebouw nog actief gebruikt wordt, mag je er niet binnen zonder gids. Het geleid bezoek duurt ongeveer een uurtje. Tip: je kan al deze zalen ook huren voor een privé-feestje ;).

6. Shopping: check Loja da Burel voor supermooie viltcreaties

Prachtig decoratie en mooie stukken voor wie van stoffen en weefsels houdt. De prijzen zijn navenant. 🙁

Maar je vindt ook minder dure moderne ‘craft’ en ‘makerspace’ winkels in Porto.

Ik geniet al enorm van de inrichting alleen, zoals bij Hats & C.A.T.S. Ongelooflijke winkel met alle mogelijke soorten hoeden!

7. Snuif de sfeer op van vroegere tijden op de Bolhao markt

De oude staalstructuur deed me onmiddellijk denken aan het Londense Covent Garden (ook twee verdiepingen), Leadenhall of Borough market en ook een beetje aan de markt van Valencia. Het is vooral ‘s ochtends een levendige bedoening met authentieke oude marktventers in hun kraampjes naast stalletjes met toeristische spullen. Ik vraag me wel af of de jonge generatie dezelfde oude traditie nog zal verder zetten. De hallen zijn in slechte staat maar zouden mogelijk gerestaureerd worden.

8. Spring binnen in treinstation Sao Bento voor de muurschilderingen en de tegeltjes

Een klassieker, maar zeker de moeite.

9. Wandel door de Rua Galeria de Paris en bezoek er hippe retrowinkels zoals A Vida Portugesa

Uitgebreid aanbod van leuke, mooie en minder mooie retrohebbedingetjes in een fantastisch pand. Gewoon al voor het interieur moet je zeker gaan! Oorspronkelijk was er een stoffenwinkel gehuisvest en de oude,metershoge kasten zijn behouden.  Er zijn twee verdiepingen, want het pand was oorspronkelijk zowel fabriek, winkel als magazijn. Wij geraakten hier maar moeilijk buiten ;).

10. Boek een avondje in het door Rem Koolhaas ontworpen Casa da Musica of geniet van moderne kunst in het Museum Serralves.

Ook voor moderne architectuur kan je dus in Porto terecht.

En voor sport? Tja, de steile stad doorkruisen is al uitstekende fitness. Maar voor de die-hards zijn er ook mountainbikes te huur om Porto en omgeving te verkennen. Als je het liever vlak houdt, kan je met een (elektrische) huurfiets langs de Douro naar de kust pedalen.

Je merkt het al, wij gaan zeker nog eens terug naar Porto. Want werd er daar ook geen portwijn gemaakt? 🙂

Please follow and like us:

  1. We moeten precies nog eens teruggaan want de helft van jouw lijstje hebben wij gewoon gemist! Ideaal excuus anders, want ik vond het ook een heerlijke stad.

Altijd fijn om je reactie te lezen: