Leuks om te doen in Porto

Deze week 10 geweldige tips voor Porto, een bijzonder leuke stad. Ook al voel je er in elke straat de saudade.

Een stad bij een rivier heeft altijd iets meer Dat geldt zeker ook voor Porto. De kleurige oude huisjes aan de kade, het voorbijglijden van de portboten, de houten vlonder boven de rivier… heerlijk! Door de steile hellingen heb je bovendien vele prachtige uitzichten over  de stad en de Douro.

porto-(14cr)

Porto is ook een stad op mensenmaat, die je heel gemakkelijk te voet kan verkennen. Mits het juiste schoeisel natuurlijk ;).

Mijn 10  fijnste aanraders voor Porto:

1.Klauter naar één van de vele mooie “miradouro’s ” (bijv. Miradouro do Vitoria) en geniet!

Je hebt zo veel plekken in Porto die prachtig uitzicht bieden over de stad. Zowel het oude centrum, de straatjes rond de kathedraal als de bruggen over de Douro zorgen voor weer nieuwe invalshoeken om naar de stad te kijken. Ook vanuit het tegenoverliggende Vilanova di Gaia is het de moeite om een blik te werpen op Porto. En is stappen er te veel aan of heb je weinig tijd? Neem dan gewoon de hop on/hop off bus. Die rijdt gewoon tot de hoogste plekjes en daar spring je dan eraf met je fotocamera in de aanslag!

    2.Struin langs de ontelbare gezellige pleintjes en eet er iets lekkers

Lunchtip: kies een restaurantje op Largo de Sao Domingos (met prachtige azulejo’s gevels) of in de Rua das Flores. Voor de snoephonger ’s namiddags: ga naar de Praça Guilherme G.Fernandes voor een zoete lekkernij of een kleine hap tegen een spotprijsje.

Het beroemde jugendstil Café Majestic in de winkelstraat Rua de Santa Catarina is een stijlvolle lunchplek, maar het is er ook superduur. In de jaren 20 was het een verzamelplek voor intellectuelen en kunstenaars. Sinds 1994 is het café in zijn oude glorie hersteld. JK Rowling zou hier onder meer haar Harry Potterboeken geschreven hebben. Volgens mij alleen haar laatste, toen ze rijk genoeg was om hier een exclusief tafeltje te betalen ;).

café majestic porto
even het menu checken
porto_majestic-(2)
.  het beroemde belle époque interieur en achteraan de patio

3. Neem het houten trammetje dat langs de Douro naar de kust rijdt

Als ik een stad bezoek, hou ik ervan om tussen al het cultuur- en architectuurkijken door een frisse neus te halen. Porto grenst ook aan de zee.  Superfijn is het dan om de pittoreske oude tram te nemen en langs de rivier naar de kust te rijden. Wandel er op de promenade, check de vuurtorens en de historische resten van het fort. Of spendeer een dagje aan het strand.

porto-(138)

4. Bewonder het interieur én het aanbod van de prachtige boekhandel Lello

Jammer genoeg is de boekhandel een beetje slachtoffer van zijn eigen succes. Het boekhandelbezoek is ondertussen zelfs gecommercialiseerd, want je betaalt 3 euro toegang. Die krijg je wel terug als je een boek koopt. Maar het is absoluut één van de mooiste boekhandels ter wereld. Zeker doen! Probeer wel een rustig moment van de dag uit te kiezen. Toen wij er waren, was het drummen en daarbij nog bloedheet. Lees meer over één van de mooiste boekhandels ter wereld.

5. Boek een rondleiding in het Palacio da Bolsa

Een klassieker, maar voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, kunst en interieur, zoals ik,  is een bezoek aan dit historische paleis erg boeiend. Check best vooraf even voor welke rondleidingen er nog plaatsen zijn. Omdat het gebouw nog actief gebruikt wordt, mag je er niet binnen zonder gids. Het geleid bezoek duurt ongeveer een uurtje. Tip: je kan al deze zalen ook huren voor een privé-feestje ;).

6. Shopping: check Loja da Burel voor supermooie viltcreaties

In Porto spotte ik ook een aantal unieke en hippe winkels. Deze zaak is een aanrader voor wie van fijne stoffen en unieke weefsels houdt. En prachtig decoratiemateriaal. Hier binnenwandelen is al genieten op zich. De prijzen zijn … prijzig. Kwaliteit betaaal je.

Maar je vindt ook minder dure moderne ‘craft’ en ‘makerspace’ winkels in Porto.

Ik geniet al enorm van de inrichting alleen, zoals bij Hats & C.A.T.S. Ongelooflijke winkel met alle mogelijke soorten hoeden! Lijkt het jullie wat?

7. Snuif de sfeer op van vroegere tijden op de Bolhao markt

De oude staalstructuur van deze overdekte markt deed me onmiddellijk denken aan het Londense Covent Garden (ook twee verdiepingen), Leadenhall of Borough market. En ook een beetje aan de markt van Valencia. Het is vooral ’s ochtends een levendige bedoening met authentieke oude marktventers in hun kraampjes naast stalletjes met toeristische spullen. Ik vraag me wel af of de jonge generatie dezelfde oude traditie nog zal verderzetten. De hallen zijn in slechte staat maar zouden gerestaureerd worden.

8. Spring binnen in treinstation Sao Bento voor de muurschilderingen en de tegeltjes

Een klassieker, maar zeker de moeite. Dit station is wereldberoemd en als je er bent, begrijp je helemaal waarom. Het interieur is onbeschrijflijk, de tegeltjes vertellen je talloze historische verhalen.

9. Wandel door de Rua Galeria de Paris en bezoek er hippe retrowinkels zoals A Vida Portugesa

Dit was een onverwacht ontdekking voor mij. Het fantastisch pand heeft een uitgebreid aanbod van leuke, mooie en minder mooie retrohebbedingetjes. Gewoon al voor het interieur moet je zeker gaan! Oorspronkelijk was er een stoffenwinkel gehuisvest. De oude, metershoge kasten zijn behouden. Er zijn twee verdiepingen, want het pand was oorspronkelijk zowel fabriek, winkel, als magazijn. Wij geraakten hier maar moeilijk buiten ;).

10. Boek een avondje in het door Rem Koolhaas ontworpen Casa da Musica of geniet van moderne kunst in het Museum Serralves.

Ook voor muziekconcerten én moderne architectuur kan je dus in Porto terecht. (Ik ontdekte ook nog het art deco-pareltje Casa de Serralves!)

En voor sport? Tja, de steile stad doorkruisen is al uitstekende fitness. Maar voor de die-hards zijn er ook mountainbikes te huur om Porto en omgeving te verkennen. Als je het liever vlak houdt, kan je met een (elektrische) huurfiets langs de Douro naar de kust pedalen.

Je merkt het al, wij gaan zeker nog eens terug naar Porto. Want werd er daar ook geen portwijn gemaakt? 🙂

N.B. Lees meer over

9 thoughts on “Leuks om te doen in Porto

  1. We moeten precies nog eens teruggaan want de helft van jouw lijstje hebben wij gewoon gemist! Ideaal excuus anders, want ik vond het ook een heerlijke stad.

Altijd fijn om je reactie te lezen: