Leuven Mindgate Creativity en het Comeniushuis, een verborgen parel

Je rijdt er zo voorbij. Een strakke gevel tussen de aaneengesloten rijhuizen op de Leuvense ring. Totdat Space, een event van Leuven Mindgate, er doorgaat. En dan ontdek je het Comeniushuis. Een verborgen parel van modernisme en art deco tegenover het Stadskantoor.

Leuven Comeniushuis

Het Comeniushuis: modernistische parel

Het gebouw kwam er in de jaren ’30. Er werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de bouw van een provinciale normaalschool voor meisjes. Raymond Poppe won het pleit.  Hij ontwierp een school met een interieur en exterieur in een modernistische en art deco-stijl.

Sommige details doen me aan de Villa Empain denken, zoals het ijzersmeedwerk, de deurklinken, het marmer en de opbouw rond een atrium.

Leuven Comeniushuis

Het marmer zorgt voor een ernstige en plechtige sfeer. Imposante, zware vormen vind ik. Maar wel kleurig. En wat een investering moet dit geweest zijn, gewoon maar voor een school. Was dit een prestige-project? Dat moet wel bijna.

Vrolijk tegelspel

Opvallend naast het marmer zijn de duizenden kleine tegeltjes die je hier verrassen. Zo schattig! Contrasterend, maar toch ook passend bij de andere interieurelementen. Wat een speelse en vrolijke afwisseling van kleuren en patronen! Ik loop voortdurend naar de grond te kijken.

En wat een geduldwerkje moet het geweest zijn om dit te realiseren! Aan de werkuren mag ik niet denken. En aan de prijs nog minder.

Maar het tegelwerk is wel de investering waard, bedenk ik. Het heeft vrij goed de tand des tijds en de duizenden schoolse voetstappen doorstaan. Binnen enkele jaren is dit gebouw toch al 100 jaar oud. Voor een eeuweling mag het er best nog wezen. Ook al zie je dat het tegelwerk in de loop der jaren heel wat te verduren heeft gekregen.

De toekomst

De voormalige meisjesnormaalschool werd één van de lesgebouwen van de campus van UCLeuven- Limburg (UCLL): de Campus Comenius. Sinds juni 2017 is het gebouw vrijgekomen en in de toekomst zal het International House, een ontmoetingsplek voor expats, hier ingericht worden. Allerlei diensten rond internationalisering krijgen hier ook een plekje. En het ligt ook voor de hand dat de International School Leuven naar hier verhuist. Perfect passend bij de oorspronkelijke bestemming van het Comeniushuis.

Leuven Mindgate

Ondertussen is het gebouw de hoofdvestiging van Leuven Mindgate. Dit is een samenwerkingsplatform tussen de economische en culturele sector, de stad Leuven en het onderwijsveld. De bedoeling van de samenwerking is om Leuven als dé kennisregio voor gezondheid, technologie en creativiteit op de kaart te zetten.

Soms gonst het Comeniushuis van de creatieve en artistieke bedrijvigheid. Met het evenement Space bijvoorbeeld kregen professionele creatievelingen de kans om zich te tonen, contacten te leggen en ideeën voor samenwerkingen op te doen.

Leuven Comeniushuis

Creative sector in Leuven

Ik zag er creatievelingen uit heel veel uiteenlopende sectoren: van beeldende kunstenaars zoals Hilde Overbergh, Birgit Sterckx en lichtkunstenaars zoals Haute Cuisine over de zeefdruk van Lotte Martens tot de grafische zakdoekjes van Huff&Puff en de strakke en uitgekiende ontwerpen van Bram Kerkhofs. Daarnaast zijn er ook de niet te versmaden optredens van muzikanten en dj’s in de voormalige turnzaal.

atrium Comeniushuis Leuven

Space gaat elk jaar door op een andere, originele locatie.  In 2016 was dit de Smidse aan de Sluisstraat in Leuven, in 2017 het Comeniushuis.

Comeniushuis: uniek erfgoed

Het Comeniusgebouw is (nog) niet beschermd maar heeft wel erfgoedwaarde. Hopelijk wordt er respectvol omgegaan met de karakteristieke sfeer en de waardevolle exterieur- en interieurelementen.  Voor mij was deze plek in elk geval een fijne ontdekking!

Ook leuk om te lezen over modernisme en art deco:

Leuven Comeniushuis
Space, een event van Leuven Mindgate Creativity

6 thoughts on “Leuven Mindgate Creativity en het Comeniushuis, een verborgen parel

  1. Vaak rijdt men zomaar aan plaatsen voorbij, terwijl deze mooie schatten herbergen. Zo ook deze. Wat is dit weer mooi in beeld gebracht. 🙂

  2. Ja, prachtig hoor. Dit gebouw brengt me ook helemaal naar mijn kindertijd. Mijn tante werkte in een sanatorium en dat was, als mijn herinnering mij niet bedriegt, helemaal in dezelfde stijl. Knappe kunst zit er ook tussen. Sfeervol!

    1. Ja, ik kan het me helemaal voorstellen, zo’n sanatorium in die stijl. Het heeft iets heel eigens, iets karaktervols. Ik was hier erg verrast door het interieur. Die trappen en tegels! Nooit gedacht dat dit achter deze gevel school.

  3. Mooi! Straf trouwens dat zo’n gebouw nog geen beschermd statuut heeft. Wel fijn dater al een mooie toekomst voor is qua bestemming. En inderdaad sommige zaken doen aan villa Empain denken 😉

    1. Ja, vreemd hè. Misschien komt die bescherming nog wel. Duimen dat de herbestemming respectvol gebeurt!
      Als je nog leuke architectuurpareltjes hebt bezocht, mag je me altijd tippen, hè. En ik lees in elk geval je verhalen erover?!

Altijd fijn om je reactie te lezen: