Livraria Lello in Porto, één van de mooiste boekhandels ter wereld!

Livraria Lello wordt één van de mooiste boekhandels ter wereld genoemd. En  inderdaad, dat kan ik alleen maar beamen. Wat een overweldigend interieur! Donker, gotisch, …en die trappenhal! Geen wonder dat JK Rowling zich hier liet inspireren voor de beroemde trappen van Hogwarts , de tovenaarsschool van Harry Potter. Een bezoekje aan dit monument in Porto.porto_boekhandel_lello-(2)

 

 

Livraria Lello in Porto

Ingenieur Francisco Xavier Esteves is verantwoordelijk voor het pand dat stamt uit 1906. Eigenlijk gaat de winkel terug op de “Livraria Internacional de Ernesto Chardron” uit 1869, in Rua Clérigos. Deze boekhandel werd in 1894 overgekocht door concurrent José Pinto de Sousa Lello en zijn broer, die een boekenwinkel runden in de nabijgelegen rua Almada. Zo kreeg de boekhandel de naam “Livraria Lello e Irmao”.

In januari 2008 riep de Engelse krant de Guardian boekhandel Lello e Irmão (of boekhandel Chardron) uit tot de op twee na mooiste boekhandel ter wereld. En Lonely Planet zette hem op de derde plaats. Een must see dus, deze ‘Livraria Lello’  in Porto.

Het interieur

Binnen word je overdonderd door de pracht en praal van wat een massa houtsnijwerk lijkt. Alleen…dit is gewoon geschilderd pleisterwerk. Schone schijn dus. Maar het doet niets af aan de grandeur en de sfeer van de winkel. Door een prachtig gebrandschilderd glasraam in het plafond valt het licht de boekhandel binnen. Ik lees de leuze van de broers Lello : Decus in Labore. Harde werkers dus. Het leverde hun in elk geval wat op. Tot op de dag van vandaag.

porto_boekhandel_lello-(22)

Toegang betalen

Livraria Lello is ondertussen zo beroemd, dat je een ticketje moet kopen alleen al om de boekhandel binnen te mogen. Prijs: drie euro per persoon. Nooit meegemaakt. Je krijgt het geld wel terug als je een boek koopt. Eén keer binnen, begrijp ik het wel. Er is zo veel volk dat het gewoon ondoenbaar zou zijn als er vrije toegang was, veronderstel ik.

livraria lello porto

En tot mijn grote plezier zijn niet alleen het gebouw en het interieur interessant.  Ook het aanbod is uitgebreid, gevarieerd en actueel. Wat een plezier om hier rond te snuisteren!

livraria lello porto

porto_boekhandellello-(13)

Een porto en een boek

Als we eindelijk de trap op zijn – echt IEDEREEN wil een foto op die beroemde trappen! – ontdekken we de gezellige maar bloedhete bovenverdieping. Aan het raam is er zelfs een kleine bar met enkele tafeltjes waar je koffie of … porto kan drinken. En (relatief) rustig kan zitten lezen. Het oogt er supergezellig!

Zo gauw je in de boeken begint te bladeren, ben je wel even zoet. Het aanbod is uitgebreid. Ook voor degenen die het Portugees niet machtig zijn ;)!

porto_boekhandellello-(21)
Terug beneden ontdek ik de rails in de vloer. Via deze sporen rijdt het personeel de karretjes met boeken rond.

Naast het indrukwekkende interieur zou ook de art nouveau façade van het gebouw erg mooi zijn. Maar daar kan ik je niets over vertellen: de gevel stond in de stellingen toen wij er waren. 🙁

Ondanks het feit dat de winkel ondertussen een toeristische trekpleister is, is het toch een aanrader. Zelden zag ik zo’n boekhandel! Ik snap waarom livreiria Lello  in Porto één van de mooiste boekhandels ter wereld wordt genoemd.

porto_boekhandel_lello

NB. Nog originele boekenwinkels?  Ler Davagar in Lissabon. Of dichterbij, Gianotten-Mutsaers in Tilburg! Lees ze!

Ook fijn om te lezen:

6 thoughts on “Livraria Lello in Porto, één van de mooiste boekhandels ter wereld!

  1. Meen je dat nu, betalen om een boekhandel binnen te mogen? Wij waren er vorig jaar (of is het al twee jaar geleden?) en toen mocht je nog gratis binnen, al was het wel aanschuiven. Ik vind het interieur prachtig maar dit is de nachtmerrie van iedere boekenwurm, want rustig rondsnuisteren zit er met al die toeristen niet in. Ik vond het dus een beetje tegenslagen.

    1. Echt hoor! Familie was er in augustus en toen was het zelfs aanschuiven voor een ticket, daarna voor de ingang, om nog te zwijgen van in de winkel zelf.Ze hebben drie pogingen gedaan, toen opgegeven wegens te druk. ☹️ Maar het blijft echt een ongelooflijk pareltje!

Altijd fijn om je reactie te lezen: