Logeren in een boomhut bij de thermale bronnen van Pedras Salgadas, Portugal

Pedras salgadas portugal

Portugalfan? Dan ken je waarschijnlijk de groene bronwaterflesjes van Pedras Salgadas. Zonder het helemaal te beseffen, kwamen wij in dit kuuroord in de buurt van Vidago terecht. Bij de natuurlijke thermale bronnen van het dorp Pedras Salgadas. En we logeerden… in een boomhut.

Al had ik me de ‘boomhut in het groen’ wel anders voorgesteld. Kijk maar even mee.

Hoe raakten we verzeild in Pedras Salgadas?

We zochten voor één nachtje nog een plek in het noorden van Portugal. Tegen de Spaanse grens en het karakteristieke stadje Chaves. In het groen. Een boomhut, voorzien van alle comfort, dat wilde ik wel eens uitproberen!

Het dorp en het kuuroord

De streek rond Pedras Salgadas is eerder ruig en bergachtig. Het dorpje is maar een paar straten groot. Er zijn drie restaurants. Waarvan er twee gesloten waren. Er is één hoofdstraat. Een klein kerkje. En een groot park. Dat we eerst moesten zoeken…Bleek dat we er zomaar langs waren gereden.

De toegangspoort langs de kant van het dorp straalt nog iets van de oude glorie uit. Maar de spoorlijn die tevoren de gasten aanvoerde, wordt niet meer gebruikt.

Pedras salgadas portugal

Oude glorie

Het wordt ons al snel duidelijk dat het kuuroord in het begin van de 20ste eeuw het je-van-het moet geweest zijn. De stijl van de gebouwen die nog overeind staan, bewijst dit ten overvloede. Jammer genoeg is er veel vervallen. Zoals de enkele sjieke villaatjes die er nog staan en het reusachtige “Grand Hotel” op de top van de heuvel. Dominant aanwezig boven het dorp.

Of soms zijn de commerciële restaurateurs iets te enthousiast te werk gegaan zoals hier, bij het oude casino.

Pedras salgadas portugal

Het park ademt architecturaal nog helemaal de jaren ’20 van de vorige eeuw. Aangevuld met wat romantiek uit de jaren ’50.

Pedras salgadas portugal

Vers bronwater

In de verschillende gebouwtjes waar het bronwater onder een stolp opborrelt, zit telkens een dame in witte schort. Ze reikt je een bekertje met bronwater aan. Het kuuroord zorgt duidelijk voor de broodnodige werkgelegenheid. Jammer genoeg zijn er weinig toeristen. De dagen moeten lang duren voor het personeel. Wachtend op dorstigen of gezondheidfreaks. Terwijl je maar twee bekertjes van het water per dag mag drinken. Trop is trop, blijkbaar.

Pedras salgadas portugal

Pedras salgadas portugal

Luxe-omgeving

Het ijzersmeed- en houtsnijwerk van de diverse brongebouwtjes is nochtans prachtig. En in het hoofdgebouw kan je in een wonderlijke omgeving genieten van alle spa-faciliteiten. Zoals diverse zwembaden met natuurlijk bronwater, massages en beauty arrangementen. Ook een sauna en stoombad zijn aanwezig. Het is duidelijk dat er geld is aangegooid tegen de restauratie.

Pedras salgadas portugal
Pritzker Prize winnaar Alvaro Siza Vieira nam de thermale spa onder handen en restaureerde o.a. de glasramen.

Pedras salgadas portugal

Pedras salgadas portugal

Het park heeft ook een kleine speeltuin. Met Europees geld is alles opgefrist en wat heraangelegd. Maar er is duidelijk nog werk aan de winkel. Al vond ik de verwilderde plekken charmanter dan de kale nieuwe en jonge aanplant.

Maar hoe zat het met die boomhut?

Eigenlijk moet je meer spreken van een soort futuristische kokon op poten.

Pedras salgadas portugal

Pedras salgadas portugal
mix van oud en nieuw: de futuristische boomhut en een jaren ’50 toren naast elkaar

Wie dacht echt in een boom te logeren, komt bedrogen uit.

Over een wat wiebelende loopbrug bereik je de ingang van een soort mini-chalet. Een ‘hut’ kun je dit nog bezwaarlijk noemen.

Pedras salgadas portugal
via de loopbrug terug op de begane grond

Binnenin heb je een prachtig uitzicht vanop je bed.

Pedras salgadas portugal

De ruimte is heel licht en compact maar knap ingedeeld. Door het raam boven het bed zie je het spel van licht en schaduw van bladeren en takken.

Pedras salgadas portugal

In de ‘hut’ is alle comfort aanwezig: een zitbank, douche, minikeukentje met espressomachine en koelkast, wifi, airco en verduistering met afstandbediening. Super-de-luxe. Een beetje vreemd als je een scoutsachtergrond hebt. Maar een belevenis.

Het zicht vanuit de hut is spectaculair. Inkijk is er niet omdat er spiegelglas is gebruikt voor de ramen.

Als je last hebt van hoogtevrees, boek je beter een bungalow. Want die zijn er ook, naast het drietal ‘boomhutten’. Het Pedras Salgadas Spa & Nature Park zou al meerdere prijzen gewonnen hebben met de origineel vormgegeven eco-kamers.

Bevreemdende combinatie

Knap ontworpen, inderdaad. Maar de combinatie van de charmante oude art nouveau-gebouwen en de moderne eco-verblijven doet wat vreemd aan. Het zijn twee totaal verschillende concepten. Elk apart super de moeite waard. Maar het geheel, dat klopt niet voor mij. Misschien denk jij er anders over?

Pedras salgadas portugal

Rust kan je in Pedras Salgadas absoluut wel vinden. En genieten kan je er ook. Maar de boomhutten zijn eerder een eye-catcher. Leuk om te zien en goed voor één nacht. Meer hoeft niet voor mij.  Want trop is trop. 🙂

Lees ook andere tips voor Portugal:

Een dorp van 50 huizen. Maar wel een hypermoderne toeristische display. Mét ingebouwd fotoapparaat 😉

6 thoughts on “Logeren in een boomhut bij de thermale bronnen van Pedras Salgadas, Portugal

Altijd fijn om je reactie te lezen: