Capitol Hill, de gezelligste buurt om te logeren in Washington DC

Wat roept Washington D.C. bij jou op? Het Witte Huis, het Capitool, de Mall, de Amerikaanse president, skyscrapers zoals in New York,…?

En in welke buurt logeer je best in zo’n gigantische metropool? Tijdens ons reisje naar de VS deed ik inspiratie op en hier vind je alvast een tip voor een leuke verblijfplek!

DC

Eerst en vooral: Washington D.C. zelf is best wel klein in vergelijking met bijvoorbeeld New York dat 8,5 miljoen inwoners telt. Niet echt een metropool. De hoofdstad van de VS bevindt zich niet in een Amerikaanse staat, maar in een apart district, het District of Columbia (‘Columbia’ is een oud synoniem voor Amerika, verwijzend naar Columbus). Zo vermeden de Amerikanen dat de staat die de hoofdstad zou huisvesten, te veel macht zou krijgen. Het gevolg is dus dat de inwoners van Washington D.C. niet mogen meedoen aan de Congresverkiezingen (representatie van de Staten).  650.000 mensen wonen er in Washington D.C. Dat is 6.5 keer Leuven. En minder dan de helft van het inwonersaantal van Philly (1,5 miljoen).

Behap-baar dus, na al dat ‘groot’ en ‘ver’ -gevoel dat je bij een bezoek aan de States hebt. En misschien is Washington D.C. net daarom ook zo’n fijne stad. Dat geldt al helemaal voor de historische wijk bij Capitol Hill, die ook dezelfde naam draagt. Een absolute aanrader om hier een appartementje te huren!

Logeren in Capitol Hill

Wij logeerden in een comfortabele kelderverdieping in nr. 503 Independence Avenue. Ja, je merkt het, hier kan je even goed huisnummer 1069 hebben! De ‘streets’ en ‘avenues’ zijn in de grote Amerikaanse steden vaak kilometers lang…! Om te weten in welk deel van de straat je ongeveer moet zijn, is het absoluut een hulp om het nabije kruispunt te kennen. In dit geval: Independence Avenue/5th Street. Even binnenkijken?

Wij waren in onze nopjes met onze verblijfplaats.

Waarom logeerden we hier graag?

  • supercomfortabel en praktisch: vaatwas- en wasmachine, keukentje met Amerikaanse koelkast aanwezig en geen sleutel nodig omdat de deurklink met een cijferslot opende.
  • De wijk is supergezellig. Elk huisje heeft een voortuin en er is alleen maar laagbouw. De vrolijke kleuren en het vele groen doen je vergeten dat je in het centrum van Washington zit. De Capitol Hill-buurt is sinds 1976 beschermd als ‘monument’.
  • biezonder: in heel wat voortuinen staan er bordjes met expliciete boodschappen van vrede of engagement. Citaten van Martin Luther King, Rosa Parks en anderen. Je vindt er zelfs welkom-boodschappen in drie talen.
 Historische markt
  • Dit verblijfsplekje bevindt zich vlakbij Eastern Market, een charmant 19de eeuws marktgebouwtje in baksteen. Je kan er uitgebreid Amerikaans ontbijten. Stevige kost! Zelfs voor mij, de pannenkoekenliefhebber bij uitstek. En je komt er in contact met typische Amerikaanse gebruiken: altijd gratis water op tafel, koffie is meestal ’tall’, ‘half a stack’ pannenkoeken voor de zgn. kleine eter, ontbijt bestaat uit aardappelen, bacon, kaas, eieren, pannenkoeken met bosbessen en maple syrup, en BLT betekent Bacon, Lettuce en Tomatoes… In tegenstelling tot wat ik verwachtte, kan je ook overal vers fruit kopen. Maar je ziet ook opschriften als ‘My favorite animal is steak’…

In het weekend staan er foodtrucks bij de markthal en je kan er genieten van wereldkeuken uit het vuistje voor de lunch. Heerlijk en supervers !

Nog bezienswaardigheden in de buurt:

  • Het Capitool en de Congress Library liggen op wandelafstand. Allebei enorm imponerend. En helemaal de moeite om te bezoeken. Tip: als je naar het Capitool gaat, boek dan een rondleiding tijdens de week, dan kan je ook de twee ‘Houses of Congress’ bezoeken, het House of Representatives en the Senate. En …neem geen selfie in de stralende zon. Het Capitool is zo stralendwit dat het verdwijnt op de foto :)!
  • Alle bezienswaardigheden op the Mall zijn ook vlakbij. Het fijnste is om gewoon een citybike te huren (gratis indien minder dan 30′) en even de heuvel af te fietsen. Spotgoedkoop en nog gezond ook. Als je maar kort in Washington verblijft, zoals wij, kies dan best een logeeradres zo dicht mogelijk bij the (National) Mall. Er is hier zo veel te zien aan monumenten, memorialen en musea … ! Goed voor nog wat extra posts. Komen er nog aan!
  • Bij het appartementje hoorde ook een (gratis) parkeertoelating. Broodnodig als je met de auto komt. Zowel in Washington als in New York is het een hel om parkeerruimte te vinden. Je huurt ze dus best vooraf. Maar dit is peperduur: reken op 50 à 60 dollar per 24u (zelfs in hotels). Dus: zeker checken of er parkeermogelijkheid is, als je een verblijf boekt in Washington. Of kom met het openbaar vervoer.
Prijzen
  • Prijzig is Washington zeker wel. En ook deze plek. Maar als dat een issue is, kies dan voor een verblijf tijdens het weekend. Heel veel mensen werken in Washington tijdens de week en verlaten dan de stad. Hotels en logies bieden soms interessante prijzen aan tijdens het weekend. Vergelijk en snuffel rond!

Weet je niet waar je een stekje wil zoeken in DC, check dan zeker de buurt rond Capitol Hill. Leuke wijk, goed gelegen. En helemaal anders dan je van een Amerikaanse stad verwacht… Doen dus! Veel succes!

Nieuwsgierig naar meer? Lees ook:

-Het Capitool of het Witte Huis: wereldberoemd

10 tips voor een eerste keer New York

wat doe je tijdens je citytrip Philadelphia?

-10 tips voor je citytrip Reykjavik

– een bezoek aan Eastern State Penitentiary, de oudste gevangenis van de VS

must do’s voor je citytrip Stockholm

2 thoughts on “Capitol Hill, de gezelligste buurt om te logeren in Washington DC

  1. Het huisje ziet er prachtig uit. Ook de wijk. Doet helemaal niet typisch Amerikaans aan. Je boft maar dat je dit allemaal kan bezoeken. Geniet verder!

Altijd fijn om je reactie te lezen: