Lore Stessel, Adrien Lucca en Lut Vanautgaerden in The White House Gallery (Lovenjoel)

“Art is not what you see, but what you make others see” (Edgard Degas)

Ex-collega Lut Vanautgaerden nodigde me uit om naar haar werk in The White House Gallery in Lovenjoel te komen kijken.  En net op de laatste dag van de expo slaagde ik erin.

The White House Gallery is bijzonder charmant gelegen, in het vroegere universitaire domein van Salve Mater in Lovenjoel. Het domein wordt op dit moment gerenoveerd. Fotograaf Bert Verlinden en zijn vrouw verkochten hun stek in Leuven en verbouwden een landhuis-met-uitzicht tot een sfeervolle kunstgalerij.

Drie redenen had ik eigenlijk om de expo van Adrien Lucca, Lore Stessel en Lut Vanautgaerden in The White House Gallery  te bezoeken:

1)  Bert Verlinden was de man die mijn foto’s (en die van zovele fotografiestudenten) ontwikkelde toen ik enkele jaren geleden lessen volgde bij Johan Mangelschots in SLAC. Hij gaf altijd vakkundig advies voor prints en vergrotingen en zorgde voor een prima afwerking (ondanks de tijdsdruk op het einde van het schooljaar). Zijn jarenlange ervaring als fotograaf voedde duidelijk deze liefde voor het vak. Ik wist dat hij zijn zaak in Leuven had verkocht om samen met zijn vrouw Elly Kog het uniek gelegen wit kasteeltje te restaureren en er een galerij voor moderne kunst in te richten. Maar ik was er nog nooit geweest. Hoge verwachtingen!

2) Lut Vanautgaerden is een ex-collega en op regelmatige tijdstippen kom ik haar (en/of haar werk) terug tegen, bijvoorbeeld bij Kunst in Huis in Leuven : ). Ze stuurde me zoals gewoonlijk een uitnodiging voor vernissage en finissage van ‘Halfweg’. Daar kon – en wilde – ik niet onderuit!

3) The White House gallery is prachtig gelegen op het domein Groot Park te Lovenjoel, vroeger eigendom van de familie de Spoelberch. Het ‘Groot Park’ (35 ha) werd in 1915 door de erfgenamen de Spoelberch aan de Leuvense universiteit geschonken. Deze verpachtte het aan de Zusters van Liefde van Gent. Zij bouwden er een psychiatrische kliniek, Salve Mater. Die werd in 1927 geopend  door koningin Elisabeth. Sinds 2007 staan de gebouwen grotendeels leeg, en op dit moment wordt het domein omgevormd tot een residentieel park met enkele kantoren. Het bijzonder mooie park en de sfeervolle gebouwen intrigeren iedere bezoeker! Tijd om te checken hoe het domein er nu bij ligt…

Oef, een hele uitleg, maar het is dus duidelijk: ook al was de vernissage lang verleden tijd, naar de finissage gaan was een ‘must’. En wat een fantastische verrassing! Zowel de locatie als de tentoongestelde werken waren meer dan de moeite waard.

Eerst enkele indrukken van het huis/de galerij:

En dan volop de focus op het werk van Lut. Zoals je merkt, vermengt zij verschillende technieken en creëert zo composities die verwijzen naar eigen herinneringen en ervaringen. Ik zie zowel schilderijen als fotocollages, digitale foto’s, video’s en trompe l’oeils in de ruimte. Zelf hou ik vooral van de combinaties van verf en fotocollage, vooral de werken in groentinten zijn prachtig en zijn ook erg mooi gepresenteerd en geïntegreerd in de galerij – zelf rijkelijk omgeven door groen. Een selectie:

Ik leerde ook Lore Stessel en Adrien Lucca kennen, die elk met heel verschillend maar bijzonder interesssant werk aanwezig waren in TWH.

Eerst enkele snapshots van de kleurrijke kunstwerken van Adrien Lucca. Zij zijn het resultaat van een wetenschappelijke kleurenstudie, die – eerlijk gezegd – mijn petje te boven ging. Adrien experimenteert met geometrische figuren en optische illusies en het creatieve proces primeert voor hem op het resultaat. Toch zien deze prints, die het gevolg zijn van studiewerk en het inbrengen van formules in de pc, er fascinerend uit. Kijk even mee:

En dan was er nog het intrigerende werk van Lore Stessel, die technieken van schilderkunst en analoge fotografie combineert. Zij werkt steeds op zeer grote formaten, in zwart-wit.  Daar brengt ze een fotogevoelige emulsie op aan. Enorm beklijvend werk!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Conclusie? Knap werk van drie totaal verschillende kunstenaars in een bijzonder charmante galerij, die liefde voor de kunst, schoonheid en gezelligheid uitstraalt. En dat alles tegen de achtergrond van een imponerend groen park met erin verscholen de statige gebouwen van een oude psychiatrische kliniek…

Zowel TWH Gallery als de kunstenaars zijn te volgen! ; )

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Lore Stessel, Adrien Lucca en Lut Vanautgaerden in The White House Gallery (Lovenjoel)

Altijd fijn om je reactie te lezen: